Vår andra körtävling

Äntligen börjar det likna något som kan kallas vår! Det är förvisso mycket snö kvar men solen värmer och barmarken breder ut sig mer och mer för varje dag. I samband med regnväder och att all snö smält så har det varit en hel del problem med höga flöden och översvämninigar häromkring. Gud ske lov bor vi på en höjd så de problem vi haft hemma är att vägen spruckit lite och fått tjälskott samt att det rinner en liten flod genom nedre delen av hagen. Det börjar också bli rejält lerigt uppe i hagen närmast grinden. Men det känns ändå överkomligt. Det kommer torka. Det kommer bli sommar. Vi överlevde den tjurigaste vinter jag varit med om. 

Viva och Bellla har börjat utforska delar av hagen de inte varit i på länge. Hux flux hade de kommit ut i riktigt djup snö häromdagen. Vivan funderade en del på hur hon skulle komma tillbaka till fast mark innan hon bestämde sig för att hoppa jämfota! Hon såg otroligt rolig ut. Bella valde gångarten galopp i Vivans bakvatten. Småtjejerna är helt klart nöjda över att kunna dra på, hoppa, skutta och busa lite mer i hagen igen. Den här bilden är från början av förra veckan, nu har det töat betydligt mer och snöhögen Viva står på har nog halverats. Förra veckan tog jag och Viva vår första promenad ända ner till stora vägen. Jag gillar Vivans sätt att agera när hon möter nya utmaningar. Oftast enegrisk och frejdig men blir det läskigt tyr hon sig till matte. Hon är som Tingla och Bella den typen av häst man "leder med lillfingret", dvs inte brötig utan har respekt för mig och mitt utrymme. När snön försvunnit i skogen tänkte jag att vi ska utnyttja ett år äldre Bella som barnvakt för de första promenaderna i trafik med Viva. Bella som har en fantastiskt omvårdnande personlighet och verkligen älskar sin "lillasyster". En bild från förra veckan när Viva låg och sov i hagen och Bella stod och myste och vaktade, som om hon varit Vivas mor. 

 

Qharma har gått 315 dygn i dag. Hon har börjat bygga juver så smått men ännu ser det ut att dröja vilket är positivt med tanke på all snö som fortfarande finns kvar. Hon mår bra och njuter av solen och att det kommit upp några stackars halvbruna strån här och var i hagen. 

I lördags var jag och dömde en lokal dressyr för ridhästar på Tunalids RK. Som alltid då jag dömer blir jag insprirerad att tävla själv så det passade ju bra med ett tvådagars meeting den kommande helgen där jag planerar att göra två starter med Lucidor och en med Tingla. 

Lusse har sen sist vilat två dagar, promenerat med Marita tre dagar, ridits ut av Helena en dag, ridits ut av mig en dag, trimmat dressyr med mig en dag och i dag är planen en resa till Jättendal efter jobbet för ett lösgörande tömkörningspass. Han brukar bli väldigt fin i kroppen av tömkörningen så det är lite taktik inför helgen. Sen får han ladda upp med två dagars promenader innan han ska gå en LA.3 på lördag och en  Msv C.1 på söndag. Håll tummarna! Tingla har fått två resor för att kunna trimma i ridhus/på bana. Förra fredagen åkte mamma  och jag ner till SRK med henne och jag red ett riktigt bra pass. I morse var vi på ridbanan i Gåltjärn. Även det passet var riktigt bra. Sen har jag som vanligt ridit ut en del, fyra pass plus att hon vilat tre dagar. Vägrenen har nu toppenunderlag så det går att rulla på en del i trav och galopp bara man samsas med trafiken. Tingla kommer att få en liten viloperiod när vi åker till Norge plus dagarna efter då jag ska satsa på Lusse inför SFRKs kvällstävling. Hon har gjort mycket i vår så det passar även väl in med ett litet brejk. När vi sätter igång igen runt den tionde maj räknar jag med att det går att vara på min ridbana hemma. Jag längtar efter att kunna lägga in vardagstrim på ett enkelt sätt. Här kommer några bilder och filmer på dressyrhästen Tingla. Hon börjar bli riktigt välmusklad. Vinterns styrketräning har gett resultat. https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156425175937074/

Förra veckans stora händelse för Tingla och mig var ändå att vi deltog i körtävling som hade precision och dressyr från LB avd B till Svår klass. Det var 30 starter vilket innebar att det var en hel del hästar av olika storlekar i rörelse. En incident inträffade ute i spannkontrollen och jag var glad att jag hunnit komma in i ridhuset för värming då. Denna tävlingsdag körde jag fram tillsammans med hänsynsfulla kuskar och vi kunde verkligen värma upp i lugn och ro vilket kändes jättebra. Vi behöver få rutin under lugna förhållanden och det var det denna gång. 

Dagen började med precisionskörning och Tingla som var helcool på värmningen höll på att få dåndimpen när hon kom in i ridhuset och såg de regnbågsfärgade skärmarna. Egentligen förstår jag inte varför man måste ställa ut en massa extra material som dem och plastblommorna när det redan är så pass trångt i ett 20 x 60 ridhus. Det är ju ändå konkörning vi ska öva på, inte bruks. Men nu stod de där och banbyggaren erbjöd sig att leda henne förbi den ena skärmen innan start. Sen gick det att köra förbi, om än slingrigt och spänt. Hon reagerade även på att de sprayat röd färg på marken mellan konorna. Första rundan tror jag vi hade 18 straff. Det var en boll ner, en omväg som räknades som olydnad och en herrans massa tidsfel. Vi körde om direkt och då blev det felfritt varv men några tidsfel. Jag trodde först att jag rivit en boll men jag ser på filmen att jag inte har det utan att det är tiden som är något över max. Så här såg vi ut i precisionen: 

Sen tittade vi lite på de duktigare ekipagen och fikade innan det var dags för dressyren. Jag var nöjd med mitt program och tycker ju att vi utvecklats en hel del sen vi körde programmet för två år sen för samma domare men vi hade ungefär samma straff. Det som slog mig var att körningen verkar bedömas annorlunda än ridningen. På mitt protokoll stod t.ex. rak uppkörning, bra halt: 6. I dressyr hade det varit en åtta med den kommentaren. Det jag förstått kostar oss en hel del är att jag inte får upp henne tillräckligt på yttertömmen för att ha henne korrekt ställd hela vägen, speciellt när vi passerar domarbord, i hörn osv. Domaren skrev att det var en styrkefråga men jag tror inte det beror på hästen utan på att jag inte har kunskaperna att visa henne rätt. Hur som helst, en fin vit rosett fick vi för godkänd LB avd B dressyr. 

Jag är väldigt nöjd med Tingla! Fast hon tycker att saker är konstiga och jag kanske inte har förmågan att hjälpa henne som jag kan i ridningen så försöker hon alltid. Och fast hon var rädd för regnbågarna så ballade hon inte ur. Hon är alltid resonabel och det tycker jag är väldigt skönt. Jag skulle inte våga köra om hon haft tendens att t.ex. dra iväg vid rädsla. Nu är jag motiverad att lära mig mer och jag hoppas vi kan få hit en tränare under sommaren så jag kan få lite nya verktyg. Sedan har jag även pratat med en mer rutinerad kusk om hon vill köra Tingla i nästa start, så Tingla kan få lite bättre coaching från kuskbocken. Jag tror verkligen på Tingla för körsporten. Sen måste det få ta lite mer tid för oss eftersom vi båda är nybörjare och ska lära tillsammans. Här är en film på oss i söndags: 

https://www.youtube.com/watch?v=hRwkH8aFxS0


Tingla med sin rosett 

25 apr 2018