Utvärdering tävlingssäsongen 2013 Lucidor

I början av året satte jag upp några mål för mig och Lusse. Jag ville kvala till Fjord SM och göra bra ritter där samt rida regional Lätt A som stor häst på minst 62% innan året var slut.

Årets första tävling var ett meeting redan den 9-10 mars. Just den helgen hade vi en köldknäpp och det var hysteriskt kallt. Ett väder som passade Lusse finfint, han blev alert av kylan. Vi nådde årets slutmål redan i dess första start med fina 64.57% i en regional LA.3. Dagen därpå red vi en LA.4, ett program som inte passar honom fullt lika bra. Han var dessutom trött efter gårdagens fina prestation. Så där blev det bara 58.65% men SM kval nummer två var ändå säkrat.

Sen hade vi ett tävlingsuppehåll på ca två månader på grund av att jag dömde en del och att jag ville spara honom för utomhussäsongen. 15 maj var det dags igen, en regional LA.3 där vi kammade hem en tredjeplacering av 11 starter på fina 65.85%! Rosett, plakett och premier fick vi. Dessutom färdigkvalade inför SM!

Helgen därpå, 24-25 maj, åkte vi på meeting och red två lokala klasser för att Lusse skulle få testa på att tävla och sova borta. Det gick strålande! Vi var placerade i båda våra starter, 4:a av 14 på 63.57% i LA.3 och 6:a av 26 i LB.2 på 65.33%. Rosett, premier och fyllda med självförtroende åkte vi hemåt.

9 juni red vi en lokal LA.3 på 62.85% och var andra utanför placering med det. I juni passade vi även på att delta i en klubbtävling i hoppning, 50 cm clear round. Vi hade kunnat hoppa det dubbla, tyckte Lusse!

Sen hade vi ett tävlingsuppehåll fram till årets event: FjordSM!

Lusses första SM som han genomförde med den äran! 66.89% och en fjärdeplacering av 21 starter i värmningsklassen LB.1.

http://online.equipe.com/sv/class_sections/85574/results

Samt en sjätteplacering av 29 starter i SM klassen LA.1 på 63.86%

http://online.equipe.com/sv/class_sections/85571/results

Efter SM fick Lusse ta det lugnt en period. Årets mål var redan nådda med råge. Han reds mest ut under ca 1,5 månad. Sen påbörjade vi träningen igen. Inte så mycket för att prestera under hösten utan mer för att prestera på sikt. Fokus har också legat i huvudsak på Shira för min del och mamma har fått ta större del av Lusses motion än under våren. Det har också synts i resultaten. I höst har vi gjort två starter och haft avsevärt lägre procent än i våras, 58.9% i en LA.4 och 60.14% i en LA.3. Jag tycker dock inte att det gör så mycket. Vi hade vår formtopp under våren och sommaren då de viktiga tävlingarna låg och med dessa procent har vi ändå tagit två av tre kval till nästa års SM. Lusse är ung och han ska vara med i många år framöver, det har känts helt rätt att han fått en mer allsidig träning efter SM. En träning som bygger upp hans kondition, fysik och motivation långsiktigt men kanske inte är perfekt som finlirsträning inför tävling.

I höst har vi även testat på en ny gren, bruksridning! Vi har ridit både DM och Ångermanland FFs KM. Lusse har skött sig jättebra fast detta är ganska nytt för honom. Det enda vi inte riktigt har koll på är backmomentet så det ska vi träna på lite extra i vinter för jag tror att bruksridning är en gren som kan passa honom när han får lite mer rutin.

Fina, duktiga Lusse. Så mycket vi hunnit med i år. Han är bara sex år gammal och inte ens min på heltid. Nu följer en vinter med mycket styrke- och konditionsträning. Sen kommer vi tillbaka igen 2014. Förhoppningsvis ännu starkare och bättre. Målet och drömmen jag vill uppnå med honom på sikt är Msv B dressyr med godkända procent och medalj på Fjord-SM. Det lär inte bli år 2014 men kanske i framtiden, vem vet?

30 okt 2013