Utvärdering tävlingssäsongen 2013 Shira

Shira som drog på sig en hovledsinflammation efter hagbus juli 2012 friskförklarades på klinik efter böjprov och arbetsprov utan anmärkning 26 februari 2013. Då hade hon varit igång i alla gångarter i ca 2 månader. Hur år 2013 skulle bli för oss var få fortfarande blankt. Tanken att sälja henne fanns fortfarande, men jag ville se att hon höll för full träning och tävling först. Shira kändes trots att hon tappat kondition och styrka bättre än innan sin skada eftersom vi haft möjligheten att börja om från scratch. Hon var mycket jämnare och rakare i sin kropp. Hon som alltid varit lite sned då dels jag är sned i min rygg och dels hon hade det jobbigare med höger bak på grund av patellaupphakningar som liten var nu helt plötsligt nästan liksidig! Johanna hjälpte oss mycket under igångsättningen och uppträningen av henne. Inte minst för att jag inte ville ramla in i gamla hjulspår och få henne skev igen.

10 mars gjorde vi årets första start, en regional Msv C.2 på 63.88% som gav en femteplacering av 17 starter. Jag var överlycklig! Det kändes som vi vunnit. Vunnit över skada, konvalescens och tävlingsnerver.

Under våren tränade vi på med hjälp av Johanna samt Mats en helg/månad. Tanken att behålla henne började gro. Hon och jag hade hittat ett annat samarbete under alla dessa månader vi suttit ute i skogen i ur och skur. Det var roligt att rida henne! Men skulle hon bli kvar måste hon matcha mina behov. Kapacitetsmässigt räckte hon helt klart för mig men kunde vi nå det andra tillsammans? Jag ville ha en häst att mysa med i skogen också, rida i utepaddock även den där blåsiga dagen utan att det kändes pirigt i magen samt på sikt göra även utomhusstarter på.

Jag bad Johanna starta henne utomhus. Hon behövde mer rutin och vem var bättre att lotsa henne runt än Johanna. Johanna som ridit henne sen hon var 3 år och känner henne utan och innan. De gjorde under sommaren tre tävlingar tillsammans. De första var två Lätt A.3 klasser som hon gick på 62.28 respektive 65.0%. Shira var under de starterna lite spänd men klart ridbar och såg hemskt fin ut från sidan av banan. Sen gjorde de två starter på samma tävling. En utomhustävling som blev svår för Shira. Alldeles för mycket intryck och missarna kom på rad. Johanna hade ett styvt arbete. 55.11 och 56.57% blev de blygsamma resultaten i Lätt A.3 och Msv C.2. Men hon blev inte dum, hon flydde inte och bockade inte. Alltså var uppdraget utfört.

Under sommaren började jag rida för en ny tränare, Ingrid, med Lucidor och under hösten har även Shira fått gå ett par pass. Dessa träningar har fått mig att tänka programridning på ett helt annat sätt. Jag rider mycket mer punkt för punkt och med mer precision. Hösten kom och tre inomhustävlingar var inplanerade. Den första, en regional Msv C.2 som hade både framridning och tävling inomhus red jag. 61.88% blev resultatet efter några dyra missar. Men ridkänslan var god och vi var andra utanför placering på detta.

Nästa tävling var inomhus men med framridning utomhus. Jag hade ingen möjlighet att få med mig hästskötare så Johanna och jag gjorde team work. Hon tog första klassen och jag andra. Med Johanna gick Shira Msv C.1 på fina 64.57% och med mig Lätt A.3 på 65.42%, Shiras högsta procent livstid. Detta räckte även till en tredjeplacering av 16 starter.

Årets sista tävling där både framridning och tävling gick inomhus red jag själv. Lätt A.3 på 64.42% och Msv C.2 på 64.0% vilket räckte ända fram till en tredjeplacering i klassen på 17 starter. Vilket säsongsavslut!

Året som började med osäkerhet -skulle hon säljas och skulle hon hålla- har avslutats i glada tongångar. Man vet aldrig vad framtiden bär med sig men vad jag vet i dag är att hon varit i full träning i 10 månader och är fräschare och starkare än nånsin. Vi har dessutom blivit ett team som rider ut ensamma och har kul tillsammans i skogen. Tack vare att vi byggde paddock hemma har det blivit mycket mer utomhustrim och jag har haft fina pass där även då förhållandena vädermässigt och störningsmässigt runt omkring inte varit optimala. Det jag har kvar nu är att våga starta utomhus själv. Men det känns som vi är på god väg mot det målet.

Jag ser fram emot 2014 med tillförsikt. I dagsläget går hon ca 3 dagar/vecka på bana/ridhus och 3 dagar/vecka ute på raka spår och det tänker jag fortsätta med. I vinter är målen att fortsätta konditions och styrketräna henne ute. Hon ska gå på varierade underlag och klättras mycket. Hon ska jobbas mer tuffa pass med galoppintervaller men också skrittas ut på lång tygel. Hon ska tömköras och vi ska fortsätta arbetet med att samla galoppen på töm (målet är att jag ska kunna gå bakom då hon galopperar) samt trav med förändringar mellan tramp till mellantrav. Ridning på bana/ridhus blir mycket styrkejobb med basövningar. Hon måste bli kvickare i fötterna, sitta mer, komma upp mer fram. Rörelsemässigt ligger fokus mycket på skolorna. Och så vill jag utveckla galoppjobbet med lite enklare förberedande piruettjobb och bytesjobb. Saker vi påbörjat tidigare men lagt ner under just tävlingssäsong för att inte trassla till det. Vi är ju kvalade till Msv B men jag går inte in i en förrän jag känner mig säker på att vi är redo. Men jag hoppas vi kan vara där nästa höst. Jag är beredd att arbeta för det och jag har god hjälp i Johanna, Ingrid och Mats. Jag hoppas 2014 blir Team Shiras år!

22 okt 2013