Smygstart på ridbanan

Förra måndagen var det dags för Ingridträning igen. Eftersom det inte finns någon Msv B.1 eller Msv B.2 på de första två tävlingarna jag planerat att starta Lucidor så har vi valt att fokusera på skolor och galoppkvalité en period. Skolorna som var vårt svagaste kort i fjol är väldigt mycket bättre. Han tappar inte bjudningen i dem på samma sätt, orkar sitta och bära bättre. Diagonalsluta är en ny rörelse för oss och där behöver jag få rutin i hur jag ska komma in i den. Blir inledningen bra flyter den okej. Kommer jag in med för rak häst eller brant linje lyckas vi inte förändra detta under rörelsens gång som vi kan göra i t.ex. öppna som är mer befäst. Lusse var inte riktigt lika kvick i fötterna detta pass som sist, kanske hade han träningsvärk sen helgens tuffare uteritt. Sådana pass märks det att grunden är starkare än i fjol, nu klarar han att utföra allt på ett stabilt sätt även de dagar vi inte briljerar. 

På kvällen red jag första passet på ridbanan sen jullovet. Där har varit både isigt och för mycket snö men vi närmare oss nu det halvår den kommer att fungera riktigt bra – härligt! Det var Qharma som fick ta premiären. Underlaget är fortfarande inte toppen. Snön ligger ojämnt och i kanterna är det lite is så man får anpassa övningarna, men ändå så härligt att kunna vara på banan igen! 

Tisdag kom Julia för att rida Qharma. Efter middagen skyndade jag mig att göra iordning Bella för tömköring. Vi hann skritta fram en runda ute och trava och galoppera lite på banan innan Julia kom. Bella var jätteduktig! Hon är inte tömkörd speciellt många gånger på bana men jag kunde köra varvbyten i trav, galoppera i båda varven samt att hon frivilligt tar stöd på bettet och söker sig till en trevlig form. Jag upplever att hon har väldigt lätt för sig. Det är inte alla treåringar som kan galoppera i balans på volt på det sätt hon gör. 

När Bella var klar gav vi oss an dagens utmaning nummer två, att ta in Viva i spolspiltan. Vi hade utrustat oss med tålamod, envishet och morötter men inget av det behövdes för Viva traskade rakt in! När hon såg våra förvånade blickar var det nästan så att hon log och svarade att hon såg inga problem med detta, hon hade ju övat förra veckan och noga tänkt igenom det hela och nu visste hon hur man skulle göra minsann! Det funkar ju ofta så med unghästar, att saker faller på plats bara de får tänka över det i lugn och ro. 

Så var det då dags för ridning av tjejerna. De var ganska taggade när vi skulle iväg för grannen provsköt sitt gevär och det var aktivitet på Sättra raceway som ekade genom bergen. Men iväg kom vi och till vår glädje gick det att ta sig uppför långa klätterbacken igen. Så efter att ha fått galoppera uppför en brant snötäckt backe hade de pyst ut det värsta och hemvägen gick lite mer avspänt. 

Även onsdag blev det en helkväll i stallet. Efter att jag sanerat alla fyra från lera skrittade jag och Qharma ut en halvtimme efter byvägen. Sen blev det Vivas tur att få lite egentid. Vi gick först en kort promenad och sen lekte vi i lina på ridbanan; flytta, svänga, starta, stanna, trava. Ganska snabbt landade hon i uppgiften och var duktig och fokuserad. Sist ut för kvällen var Tingla. Vi red först ut en sväng och avslutade på banan med lite lösgörande jobb inför torsdagens ridhusresa. Fin Tingla! 

Torsdag kväll lastade vi och åkte med Tingla och Qharma till ridhus för att Amanda skulle få rida igenom program till nästa helgs tävling. Amanda värmde upp Tingla medan jag trimmade en stund på Qharma. Vi red bl.a. igenom LB.2 och galoppen kändes riktigt bra nu. När det är så långt mellan ridhusresorna känns det som det händer saker med styrkan mellan varje gång. Sen tittade jag på när Amanda och Tingla red program. Tingla var lite busig och låtsades rädd för en fläck på sargen, annars gick allt bra. Det är kul att se sin häst från marken mellan varven. 

Mamma hade ridit ut Lucidor tisdag, onsdag. Resten av veckan fick han vila pga dåligt väder och att mamma och pappa var husvakt när jag reste söderut för att delta i årsstämma och styrelsemöte i Svenska Fjordhästföreningen. Vi övernattade på Nina & Sissi Liljas anläggning och hade produktiva dagar. På själva mötet delades det ut pris i Fjordcupen. Jag hade löst startkort i dressyr för Lucidor, Tingla och Qharma. Av de 21 ekipage som löst kort i dressyr kom Lucidor på en andra plats med 51 poäng och Tingla en tredjeplats med 38 poäng. Qharma kom på en tolfteplats med sina fem poäng. Jag har löst kort för alla tre i dressyr även i år. De här fina priserna fick vi: 

I går körde mamma honom till klubben så jag kunde rasta honom rejält. Ingrid var tyvärr sjuk men vi tränade själva och det gick bra. I dag skulle mamma och Maritta rida men tyvärr var Patina halt så de fick avbryta. Detta innebär att jag kommer att ta något extra pass på Lusse denna vecka. 

Även tjejerna fick en rastning i går. Julia kom på besök och vi skrittade ut i skogen i djupsnön för att ta udden av energin innan vi travade och galopperade efter vägen. Efter att ha varit söderut och sett grönt gräs, blommor och fått känna på värmen känns det lite omotiverat att komma hem till snö, lera, is och kyla. Men förhoppningsvis är våren snart kommen även här uppe. 


9 apr 2019