Shira på tävling, Atari på besök och Qharmas röda horn

En mycket aktiv vecka på hästfronten!

SHIRA och Johanna startade en lokal Lätt A.3 i torsdags så veckan var uppbyggd mycket inför denna start. Måndag fick hon vila och tisdag red jag ut 50 min och klättrade och galopperade henne. Onsdag var Johanna med sambo här på middag och passade på att trimma Shira på banan här hemma. Shira såg jättefin ut det passet. Torsdag var det då tävlingsdags och jag är jättenöjd med både Shira och Johannas insats. Shira var bra att åka med, stod på trailern utan att banka innan hon fick gå ut, var lugn innan det var dags för uppsittning. Framridningens underlag var det sämsta jag varit med om på länge, som betong. Det har inte varit så på den klubben förut så jag vet inte vad som hänt. Med tanke på detta red Johanna fram försiktigt, mest skrittjobb, men Shira såg ut att vara med på noterna. Tävlingsbanan låg inne i ett ridhus där det verkade vara desto bättre underlag. Shira såg i alla fall ut att sväva fram. Hon har varit i det ridhuset tre gånger förut. Dels med Calle då de var placerade i Lätt B, dels med mig även då placerad i Lätt B samt gjorde en om inte bra så i alla fall helt okej Lätt A debut. Tredje gången hon var där hade de satt en presenning på ena kortsidan för att ta bort solkatter och det blåste så den slog och väsnades. Då blev vi uteslutna på grund av att hon vägrade gå på den sidan ridhuset. Jag vet inte om hon mindes detta men hon var rätt spänd då hon kom in i ridhuset men Johanna är ju så rutinerad så hon lotsade henne ju bara mjukt men bestämt runt. När startsignalen ljöd hade hon också spänt av avsevärt men hade det där trycket kvar, lite sportbilsfeeling. Hon travade som en gud hela travprogrammet och de travlängningar hon gjorde har hon aldrig gjort på tävling förut. Skänkelvikningarna flöt på finfint och utlängningen av formen som varit så svår gick jättebra. Skritten också mycket bra men sen blev hon lite mer taggad i galoppen med lite vingel och en stor miss, ett flott rent byte mitt i vänster förvänd galopp. Resultatet blev i alla fall 65%. Nu laddar vi för nästa helg då de ska starta två klasser i Hudiksvall!

Dagen efter tävlingen skrittade jag ut henne en timme i Norafors och i dag har jag tömkört 40 min i alla gångarter i skogen på andra sidan bron. Det ger bra flås åt matte att springa efter då hon galopperar kan jag säga! Men det är bra, jag ska försöka bli lite mer fit tills lilla Tingla ska ridas in. Jag önskar verkligen att hon ska växa lite till, för hon ser oroväckande liten ut för en som är van att rida halvblod på 165 cm. Lusse är en annan sak, han är så massiv och rör sig stort och jag tror det kommer bli samma sak med Qharma, som för övrigt snart växer om Tingla.

Shira är i kanonform just nu

LUSSE har haft en lugn vecka med vila alla dagar utom i onsdags då jag var och red ut honom en timme i Å. Då var han pigg, glad och kändes fin. Mamma har varit bortrest och jag har prioriterat Atari som jag har här på utbildning samt Shira som skulle tävla. Men lördag/söndag ska jag rida honom eftersom Ångermanlands FF ska ha sin lilla kick off. Vi blir bara tre deltagande, men jag tror vi får roligt ändå! Återkommer efter helgen om vad vi gjort, vad vi planerar framöver osv.

TINGLA tömkörde jag i måndags, 30 min i skogen med maratondäckeln. Hon var idel solsken. På hemvägen kom det en traktor med avgasrörsfel. Jag tror aldrig jag hört nåt låta eller lukta så illa när det gäller i fordonsväg. Men Tingla är verkligen stencool. Hon flyttade sig 1/2 meter åt sidan, stod blickstilla då han passerade och sen började hon skritta igen som inget hänt.

Tingla må vara gul som en sol men hennes kompis QHARMA är verkligen röd emellanåt. Även om hon är söt som socker. Jag skulle säga att hon är mitt mesta sto. Men ser verkligen då hon surar till, mulen knips ihop och blir lång och det vita kommer fram i ögonen, hon ser ut som en liten åsna och beter sig lite som ett sånt där barn som ligger och skriker att det vill ha godis på golvet i på mataffären. Härom veckan tog hon ett bett i Mickes rygg då han korrigerat henne under ledning in till stallet. Men se det tror jag inte hon gör om, för då var det nån som blev förbannad. Hur som helst är ju Tingla hennes idol så i går kväll var planen att lastträna lite. Fara iväg med dem och gå en promenad och åka hem igen. En rolig liten utflykt. Tingla gick ju rakt på trailern som vanligt men se det tänkte då inte Qharma göra! Och ju mer Qharma tramsade ju ledsnare blev ju Tingla där inne. Till slut blev jag rädd att hon skulle göra illa sig så vi lastade ur Tingla igen och tog in Qharma i stallet. Qharma skrek i högan sky att det var orättvist att bli lämnad där inne men jag sa åt henne att skyll dig själv, det var du som inte ville åka på utflykt!

Sen lastade vi Tingla igen och for iväg en bit med henne och gick en promenad och hon fick testa att bada lite. Hon är verkligen otroligt snäll Tingla, knatade rakt på trailern igen både dit och hem, fast hon varit så stressad innan då Qharma inte ville kliva på. Några bilder från utflykten:

När vi kom hem igen fick Tingla en dusch och sen vila i boxen medans Qharma skulle få jobba! Min nya plan är nu att ta henne från Tingla i större utsträckning, att träna henne att följa mig fast hon tycker det är läskigt. Till slut borde ju ledarskapet sitta så hon även kan följa mig in i trailern! Vi ska även ta fram trailern och träna henne med den, men då utan Tingla. Jag tror inte hon kommer att gå på direkt men på sikt. Alltså fick hon gå sin första lite länge (3.2 km) promenad denna kväll.

Det gick mycket bättre än då jag promenerade henne i våras! Nu var hon förvisso lite laddad, småtravade och gnäggade en del. Men hon stannade inte och stegrade, försökte vända etc. Det tror jag vi kan tacka sårvården för. Att fröken inser att hon måste göra det vi vill, fast hon tycker det är en dålig plan ibland. Söt som socker är hon i alla fall:

Jag tror hon kan bli en grym tävlingshäst om jag får henne med mig. Det är ett otroligt tryck i henne och hon rör sig stort. Hon påminner ganska mycket om Shira på många sätt faktiskt. Men jag tror också att jag kommer svära en gång eller två över henne då hornen växer fram i pannan!

Slutligt då, min utbildningshäst Atari som varit här sen förra söndagen. En valack född 2006 efter Kim Hero-Knast Halsnaes med samma mormor som är Lusses och Qharmas mormors mor, den legendariska Matilda. Om Qharma är ett sto som är Atari verkligen en typisk valack. Lite på samma vis som Lusse tar han sig an alla uppgifter jag gett honom med en attityd att "ditt ord är min lag och jag gör gärna allt du ber mig om!"

Atte och jag har pysslat med lite allt möjligt i veckan. Jag tror på att göra arbetet varierat, speciellt för just trygga valacker som kan lessna om det bara blir samma sak varje dag. Så i måndags red vi dressyr på min bana. Min känsla det passet var fin och trevlig häst, lagom pigg, mjuk i munnen och lyssnade bra på skänkeln. Galoppen kändes super, både åt höger och vänster. Traven tyckte jag var svårare. Det kändes som han inte fick fram frambenen utan sprang under sig. Dessutom är det lätt att bli lurad att rida i undertempo då han är stor (ca 154-155 cm) och det känns som det går snabbare än det gör.

Så på tisdagen tömkörde vi, först en sväng i skogen och sen över bommar på banan. Det gjorde han jättebra och jag tycker han kom igång fint i traven av det jobbet. Vi jobbade med lite fattningar också, alla blev rätt även detta pass.

Onsdag red vi ut på stigen över bron och intervallade i trav och galopp. Torsdag red vi också ute och jobbade trav och galopp i friskare tempo på en stor stubbåker, skritt genom skogen dit och hem. Bilden är från torsdagens pass.

Fredag fick han vila och i helgen kommer matte och rider stjärnan själv på ÅFFs kick off. Sen väntar nya övningar med mig för honom nästa vecka!

27 jul 2013