Planerar för vårterminen

I helgen har jag försökt göra lite planering för vårterminen. Jag ska gå repetitionskurs både som domare och överdomare. Camilla Lindh kommer till Sundsvalls RK en gång i månaden och jag vill försöka delta alla helger, jag känner att jag behöver den hjälpen och inspirationen. Sen är jag bokad att döma två helger och förhoppningsvis kan det bli nån mer, det beror lite på vad jag blir tillfrågad om så det inte krockar med fölvakande. Sen är det årsmöte i Ångermanlands FF och årsstämma i Svenska Fjordhästföreningen. Jag har planerat in en tävling med Qharma i slutet av februari. Lucidor har jag tre tävlingar jag planerar att rida. Sen får vi se, resten beror så mycket på olika omständigheter som inte är klara ännu. Jag försöker vara i nuet och känna efter vad jag vill. 

Jag älskar att ljuset börjar komma tillbaka, det ger energi. Förra helgen fick jag en behandling av Märta Lindqvist och det känns som jag blev 10 år yngre. Den stelhet jag haft inklusive låsningar i ryggen som jag trott berodde på åldern var korta muskler! Jag vill verkligen försöka behålla det läge jag har just nu och helst bli ännu lite bättre så jag jobbar på med stretching och kommer att ta chansen till ytterligare behandlingar om tillfälle ges. 

 

Tingla is back! Den här veckan har hon varit som en tiger att rida. Att vara dräktig ändrar hennes personlighet men jag ser ju när jag läser i bloggen om då hon väntade Vivan att hon följer samma mönster. Nu har hon lämnat den arga och trötta fasen och är inne i den energiska och mer gosiga fasen. Tingla är ingen häst som gillar att borstas i timmar men just nu uppskattar hon verkligen kli i pannan, på bogen, i öronen eller att bli borstad med magic brusch på kroppen. 

Hon är markant lugnare i hagen förutom då det vankas mat - den som ens sneglar på hennes mat bör söka skydd! Under ridning är hon lugn i skritten, Qharma får ofta stanna och vänta på henne. Men så fort det växlas upp så vaknar hon. Den här veckan har hon kastat sig åt sidan med oanad spänst för osynliga monster i diket, fläckar på vägen och annat man kan skylla på för att få utlopp för lite bus. I galoppen drar hon in rumpan under sig och drar små ruscher om man inte passar sig.  Tingla - the Supermum! Julia och jag har ridit ut Tingla och Qharma lite längre rundor måndag och torsdag. Sen red jag henne en sväng efter vägen med avslut på ridbanan i dag. Energinivån var hög samtliga pass. 

Qharma har förutom passen med Julia ridits ut ett pass med mig med mycket trav och galoppjobb. Sen fick jag med mig Micke på promenad i onsdags kväll så då skrittade han Qharma och jag Bella till fots. På bortvägen var det Bella som var snabbast men i vanlig ordning börjar hon sacka när man vänder och ska gå hem så då var det Qharma som var raskast. De två funkar väldigt bra ihop, har ungefär samma tempo och steglängd över lag.

Veckans roligaste pass var i lördags morse då vi drog ner på SRK och tog en timmes rejält dressyrpass i ridhuset. Vi övade på läxan från träningen sist: att lösgöra innersidan ett snäpp till, övergångar, öppna, skänkelvikningar och förvänd galopp. Hon blir lite djup i formen i förvända men i fjol hade vi samma läge i rättvända så det är nog en styrkesak.

När jag ridit ca 40 minuter kom de in och skulle harva till hoppträning så då bytte vi ridhus och avslutade i lilla. Nyttigt då det alltid blir en liten omställning med miljöbytet. Jag är glad att det funkar så bra och att hon känns så fin fast jag har haft så dåliga möjligheter att rida på bana/ridhus i vinter. Just nu snöar det dock blötsnö så om väderguden är god fryser den fast på ridbanan så den blir trimbar igen. En liten film på Qharma från i lördags: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10158114221572074/Bilden ovan föreställer Qharma som blev välkomnad tillbaka till hagen av Bella efter ridning i morse. Bella har förutom promenaden i onsdags varit ute på ytterligare en promenad med mig. Vivan har fått hela tre pass den här veckan! I tisdags tog vi promenad med sadel och träns på och jag styrde henne uppifrån med tyglarna som det blir om man sitter på. När vi kom hem övade vi uppsittning vid min uppsittningslåda. Jag lär henne att parkera nära och viker hon ut baken korrigerar jag tills hon står i bra läge igen. Sen sitter jag upp med stigbygeln, lägger mig på mage och hon ska stå stilla tills jag glider ner igen och ger tecken att hon får gå. Jag tänker att jag kan ha stor nytta av detta i framtiden. 

Sen har vi tömkört två pass. Det första körde vi först ner till stora vägen och sen skritt- och lugnt travjobb på banan. Det andra körde vi ut en lite längre runda. Det märks att hon mognat och bara de senaste veckornas arbete har gett henne trygghet för nu knatade hon på för fulla maskiner trots bitvis lite oländig terräng och underlag. Hon är så vansinnigt lik sin mor i attityd, energi och arbetsmoral att jag blir full i skratt varje gång jag arbetar henne. Tingla, Bella och Qharma har skotts om med snösulor och brodd i veckan. Viva gjorde vi inget med eftersom hon skotts 2,5 vecka innan. Vi får se vad det är för väder och underlag om 7 veckor då det är dags att sko nästa gång. Bella hade jag ju tänkt rycka skorna på nu men eftersom det fortfarande är isigt fick det bli skor ännu en omgång. Jag hoppas verkligen vi kan ta av dem nästa gång för då har hon bara 2,5 månad till beräknad fölning och planen är hel mammaledighet då. Tingla får vi se. Hon har gått barfota som unghäst och i samband med betäckningar och fölning och det har gått bra men hon var ju väldigt ömfotad i somras då jag hämtade henne i Örebro så det kanske får bli en kompromiss med att ha framskorna på ytterligare en skoningsperiod. 

Lucidor har haft en bra ridvecka som inleddes med ett pass i ridhuset på SRK med mig i måndags. Sen har mamma ridit ut honom tisdag, torsdag och fredag. I lördags var jag i Jättendal och körde galoppjobb i skogen med honom. Ur aspekten Lucidor-ridning har det varit en kanonvinter. Jag har lyckats hitta bra underlag att rida på i stort sett varje helg jag varit i Jättendal så vi har kunnat galoppjobba ordentligt. E4 har varit bar större delen av vintern vilket underlättat både transportering till ridhus och mina resor till Jättendal. Vi får se vad resten av vintern bjuder på men nu är det i alla fall max 2-2,5 månad det rör sig om. Årets skörd av prestationsmedaljer kom i postlådan i veckan; guld i dressyr till Tingla, silver i dressyr till Qharma och brons i dressyr till Vidar. Dessa ska delas ut på årsmötet nästa helg. 2020 blir det nog inga medaljer för min del men året därpå satsar jag på att Bella ska ta sin första i dressyr! 

26 jan 2020