På tävling med Qharma

Hösten smyger sig på. Ännu är det varmt om dagarna och jag njuter av att ha tid med hästarna på ljusa, ljumma kvällar. Hösten kan, om det inte regnar hela tiden, egentligen vara den skönaste årstiden. Inte så varmt, inte så mycket insekter, inte så kallt, inte en massa snö som hindrar en från att komma ut i skogen, vackra färger.

Tinglas igångsättning har startat. Planen är att skritta igång henne under ca en månads tid och vi har hunnit med tio pass hittills. En av turerna red Julia henne som sällskap till mig och Bella. Det är perfekt att ha äldre, stabila hästar att rida ut tillsammans med när man sitter på en unghäst. Jag har äve ridit ut henne barbacka. På hennes rygg är jag trygg. Det är så skönt att ha Tingla hemma igen. Med henne är flocken komplett.


Julia på Qharma och jag på Tingla 

Qharma har fått jobba allsidigt. Julia är tillbaka i stallet igen efter ett uppehåll då jag bara hade en ridhäst hemma. Hon har ridit ut Qharma med mig och Tingla 2 ggr och med mig och Lusse 1 gång. Det känns jättekul att ha tillbaka Julia i stallet. Det är så mycket roligare att ta de långa konditionsrundorna om man är två. Utöver det har jag ridit ut Qharma två pass, tömkört henne två pass och ridit dressyr på ridbanan två gånger.

Sen har vi tävlat också, Qharma och jag. I söndags red vi vår andra gemensamma lokaltävling i dressyr. Ännu är vi på stadiet där vi lär oss tävla och jag är inte 100% säker på hur jag ska matcha henne inför start. Med facit i hand ska jag nog ha lite kortare pass både dagen före tävling och lite kortare framridning. När det kom lite spänningar inne på banan blev det bitvis lite soppatorsk. Jag var ändå jättenöjd med dagen. Hon var toppen att lasta både hemma och där, lugn att köra, bra att hantera på tävlingsplasten och superfin och cool på framridningen med alla stora okända hästar. 62.16% och i mitten av resultatlistan med fina omdömen trots ett par underbetyg där det blev missar är vi jättenöjda med. Heja Qharma! Det finns film men jag har inte hunnit lägga upp den ännu. Jag blev glad då jag såg filmen. Hon ser pampig ut, en häst som syns i mängden. 


Jag och Qharma på tävling Julia på Qharma och jag på Lusse 

Lusse har jobbat på han med. Förra helgen var jag till Jättendal och red ut honom i skogen ett härligt och intensivt konditionspass. På hemvägen lekte jag lite med bytena, flyttade honom över stigen och la om skänkeln och visst blev det rena byten på hjälpen åt båda hållen. I tisdags kväll förra veckan körde mamma upp honom till mig i Gåltjärn och jag tog en långtur med rejäl backträning på honom tillsammans med Julia på Qharma. Utöver detta har mamma rapporterat om sju fina uteritter med honom. Men det kanske allra roligaste passet han gått var i går då mamma kom till SRK med honom efter att ha haft hand om skoningen hemma hos mig där Lusse, Bella, Qharma skoddes och Viva verkades. En av eleverna på skolan fick testa att rida Lusse en stund och han var så himla snäll. Han har verkligen ett hjärta av guld den hästen. När hon klev av och jag upp ändrades hela Lusses hållning och han gick från cool gentleman till energisk dressyrhjälte. Vi tog vårt första pass på ridbanan sen SM och han kändes så fin. Så himla kul och jag ser fram emot träningshösten med honom. Det har varit helt rätt att låta honom få göra lite annat en tid, nu är han taggad på uppdrag dressyr igen. 


Jag och Lusse

Vi laddar för Grevagården med Bella. Jag förbereder henne för vad som komma skall på flera sätt. En kväll var Helena hos oss och promenerade Bella tillsammans med mig och Viva. Helena ville lära känna Bella lite mer inför Greva för att kunna backa upp ännu bättre när hon visas. Vi gick rundan runt grusgropen så de gick i trafiken hem. Inga problem för Bella som är van vid diverse fordon men Viva har alltid varit rädd för trafik. Jag vet inte varför, hon har fått introduceras på samma sätt som de andra och i sällskap av andra men det kommer bli lite jobb med henne inom den biten innan hon är trygg. Det var dock stor skillnad denna gång jämfört med i fjol så jag tror det kommer med mognad.


Bella efter löshoppning på Böle gård 

Sen har vi löshoppat både Viva och Bella hemma på ridbanan och det gick fint. Bella var i vanlig stil okomplicerad och självgående men även Viva tog för sig i löshoppningen på ett för henne nytt sätt. Hon hittade suget mot hindren och var mycket mindre tittig.

Förra veckan bokade vi Böle ridhus för löshoppning. Det tar ca 50 min att åka dit så Bella fick både lastträning, öva på att åka och på att löshoppa i ny miljö. Hon briljerade som vanligt. Hon fick hoppa på maxhöjden för treårs utan några som helst problem. Jag tror hon kommer att bli en rolig häst att hoppa. Jag var också väldigt glad att hon klev på trailern utan några som helst betänkligheter. Sist hon åkte var ju till sommarpremieringen i Bollnäs så den dagen stod hon 38 mil på trailer men det verkade inte ha avskräckt henne. Det är lätt att bli bortskämd med en häst som Bella.

Jag har även lasttränat och visningstränat med både Bella och Viva här hemma. Sist kunde jag lasta Viva ensam på smalt. Heja oss, trägen vinner! Dessutom har Bella och jag tagit uppsutten premiär i skogen med sällskap då vi red ut tillsamans med Julia och Tingla en kväll förra veckan. För att utveckla detta på sikt har hon fått gå på promenad med Tingla över nya, ombyggda bron. Alltid bra att ta det till fots innan man rider första gången. Men Bella tog ingn särskild notis om detta. Det blir en intensiv period för Bella nu men efter Grevagården ska hon få nån veckas vila innan vi kör på medan det är bra underlag. Sen kommer hon få en längre vila när underlaget blir sämre innan vi kör vidare på halvfart in mot den förhoppinsvis kommande fölningen i slutet av maj 2020. 


Julia på Tingla och jag på Bella 

Vivan är så rolig, hon vill alltid vara med. Kommer jag till hagen och ropar på hästarna är det alltid Vivan som kommer först och tar med sig flocken upp. Ständigt positiv och sugen på att hitta på nåt! Utöver det jag berättat om ovan har vi hunnit ta en promenad/joggingtur tidigt på morgonen ensama. Vi mötte en bil och det var hon okej med. Hon har även fått ta sin första runda i skogen med sadel på ryggen. Om sadeln tog hon noll notis. Hon är lika trygg som sin mor med allt man klär på henne.


Viva i mammas sadel

Sen har jag tömkört henne. Hon är så duktig! Fast det bara var andra gången jag tömkörde på volt tog hon lätt galoppen i båda varven: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157676167977074/

Jag har även hunnit vara ute och döma en dag. En liten, välordnad och mysig tävling. Inför hösten har jag ytterligare tre dagar som domare bokad och preliminärt fem starter att göra. Det blir en lite lugnare höst på tävlingsfronten men det känns rätt lagom. Just nu är det roligast att utbilda och utvecklas. 

Men först Grevagården. Jag, Helena och Bella rullar söderut redan tidigt fredag morgon och kommer åter sen söndag natt. Förhoppningsvis nöjda med vårt äventyr och fyllda av en massa nya erfarenheter. Håll tummarna för Team Bella! Kom gärna fram och hälsa om du träffar på oss.  

3 sep 2019