Nytt jobb och tankar kring hälsa

Förra torsdagens ryggskott har präglat den kommande tiden. Jag har varit hos sjukgymnast och fått hjälp och det är myckt bättre. Sämst är jag då jag suttit en stund och absolut bäst när jag varit ute på en längre promenad. Jag märker att ryggen är skör ännu och försöker därför jobba hästarna främst från marken och smyga in ridningen succesivt. Hittills har jag bara ridit Tingla som är lättast av de tre jag rider nu pga hon är lite mindre i gången och över huvud taget en ferrari som går på små hjälper både när det gäller gas och broms. Jag har inte suttit på Qharma något alls sen ryggskottet då jag dragit mig lite för det då hon är stor i gången och ganska bred att sitta på. 

Trasslet med ryggen har verkligen varit som en ahaupplevelse. Det finns människor som har det så här alltid. Som är begränsade i rörlighet, inte kan göra allt de vill. Jag har ju haft min beskärda del av sjukvården jag med men det är lätt att glömma när det varit bra länge. Rörelsefrihet är onekligen lycka. 

Förra lördagen baxade jag mig upp i maratonvagnen också körde vi Tingla en sväng. Jag kör ju aldrig ensam så Micke var med som groom. Tingla tyckte livet lekte och årets första snö låg på marken och hade bildat mönster på vägen som tydligen var läskiga men allt avlöpte väl. Det är ofta så med Tingla. Hon tittar på saker, jag fnissar åt henne och säger åt henne att skärpa sig och så gör hon det. 

Efter lunch var vädret helt fantastsikt. Vindstilla, några minusgrader och sol. Jag satte på Qharma gjord och inspänningstyglar också traskade vi bort till ängen och hon fick trava och galoppera av sig där på större ytor. Qharma var superfin och väldigt skötsam då jag ledde henne både bort och hem. Kanske kände hon att matte inte var 100% kurant. Söndag var det bestämt sen tidigare att Line skulle komma och få prova mina tjejer. Line är ett stort fan av rasen och har en egen 9-årig fjordvalack. Fjordhästar må vara lika till fägen men till personlighet, ridbarhet och temperament kan de ju vara väldigt olika så nu skulle Line få testa två hästar som troligen skulle kännas annorlunda än hennes egen häst. Vi började med Tingla och en uteritt på ca 3.5 km innan vi avslutade på banan. Line travade och galopperade både i skogen och på ridbanan och jag gav lite tips. 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156898473567074/

Sen fortsatte vi med samma upplägg på Qharma. Några filmer på Line och Qharma: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156898473757074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156898479632074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156898479657074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156898479722074/

Det var roligt att se Line på tjejerna. Det ger ju ett kvitto till mig också som utbildare att en ny ryttare kan hoppa upp och rida dem på ett avspänt och trevligt sätt i alla gångarter både på banan och i skogen. Måndag kravlade jag mig upp på Tingla och red en kortare runda med mest skritt. Det kändes helt okej. Tisdag var det riktigt skitväder, blåst och snö på tvären, så jag valde att tömköra Qharma till ängen och jobba där i alla gångarter innan vi tog skogen hem. Onsdag var det Tinglas tur igen. Vi red ut i alla gångarter och det kändes bra. 

Tisdag och onsdag gjorde jag mina första dagar på nya jobbet och det kändes bra. Mycket nytt att tänka på så nog snurrade det i skallen efter dessa dagar! Därför var det perfekt med två lovdagar så jag fick en långhelg men till veckan är det rakt in vardagslunken som gäller. Det som är jobbigt så här års är ju att man aldrig kan jobba hästarna i dagsljus mer än på helgerna. När klockan ställts om till vintertid är det obönhörligen mörkerridning som gäller. Andra år har jag längtat efter snön som med sitt ljusa täcke gör att man ser lite bättre men minnet av fjolårets vinter ligger fortfarande som en blöt filt och jag vill absolut inte ha en sån vinter igen. Vi fick en decimeter snö i tisdags men den är borta uppe på gården nu, ligger dock kvar i skogen. 

I går var Amanda här och jobbade tjejerna med mig. Först tog vi ut Viva och Bella i skogen. Amanda fick testa att tömköra Viva och hon gav höga betyg för ordning och uppförande. Det var bara då det var knakande is Vivan tog lite egna initiativ till andra omvägar än den Amanad hade planerat. Jag ledde Bella som var skötsam. Sen red vi ut Tingla och Qharma på en längre runda i alla gångarter. 

Viva och Amanda: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156908781717074/

I morse hade jag tänkt premiärrida Qharma men när jag vaknade var jag så himla stel i ryggen att det kändes som en dum idé. Om ryggskottet skulle gå upp igen får jag problem med hästskötseln då Micke är bortrest i helgen. Så vi tog på tömkörningsgrejerna igen och körde en halvtimme i skogen och avslutade på banan med jobb i skritt och trav och en del sidvärts. Qharma jättefin! Det är trist att inte rida men hon är vädigt bra att jobba från marken och jag tror egentligen det är rätt nyttigt för henne också. Det är ju lättare för henne att jobba rätt när jag inte sitter på och hon ska balansera upp mig och mina skevheter i min kropp också.

När jag hade andan uppe blev det ett pass i skogen på töm för Bella också. Jag kommer trappa ner motionen av knattarna nu. Det får bli nåt pass på helgerna om vädret är bra och tiden finns. Jag har ändå kommit ganska långt med dem. Bella är trygg i tömkörningen och körs både i skogen och efter vägen ensam. I dag regnar det och bilarna körde så det stänkte rejält när de passerade och hon är cool med detta. Viva har promenerats ensam i skogen. Hon har varit lite skeptisk till trafik så jag tänkte att vi ska öva lite med våra egna fordon här hemma innan vi ger oss ut efter vägen. Genrellt visas det inte speciellt bra hänsyn till att passera häst, de kan gå både 70 km/h och uppåt. Tingla, Qharma och Bella är okej med det och jag vill att Viva också blir det i framtiden så det gäller att skynda långsamt. Vi har också hunnit tömköra Viva i skogen tre gånger ensam med sällskap. 

Planen till våren är att fortsätta tömkörningen mot inkörning med Bella samt rida in henne. Viva ska tömköras ensam och trafiktränas i sällskap med nån av de andra för att få stöd och trygghet av dem. Lusse vilade förra lördagen men på söndagen gjorde Helena en hjälteinsats och åkte och rastade ett stycke livsglad Fjordhäst i nysnön. Därefter kunde mamma rida ut tryggt och säkert på måndagen. Tisdag och onsdag vilade han pga busväder och i går tömkörde jag, mamma körde upp honom till stan. Det passet var han helt fantastisk! Han har verkligen börjat använda sin kropp annorlunda i år, bär upp sig på ett helt annat sätt. I dag har mamma ridit ut och i helgen ska jag och Helena dejta honom varsin dag. 

Snickarna har lagt sista händerna på bygget för i år. Nu är taket på och vi kan ha bilarna och trailern i carporten i vinter. Nästa år ska vi bl.a. sätta in fönster, stallport, dra in el, bygga innerväggar och sätta upp inredningen i stalldelen. Sen ska det målas också. En del jobb kvar men jag är glad och tacksam att vi hann så här pass långt i år och snickarna som vi anlitat nu kring taket har varit guld värda. Nästa höst har jag ytterligare tre boxar i nya stallet. Det känns väldigt bra med tanke på framtida betäckningar samt att det kommer finnas en plats för Lusse här vid behov. 


2 nov 2018