Glädje över de fina gula

I dag på lunchen hade jag och Lusse en dejt på SRK. I dag red jag i full dressyrmundering. Efter lite framskritt la vi fokus på det vi fått i läxa av Mats nämligen att lossa honom i sidorna genom sidvärts samt att han ska vara kvick framåt exakt då jag vill. Så det kan bli några steg sidvärts och sen framåt tills jag tycker han är kvick sen sidvärts igen osv. Detta jobbar jag med både i skritt och trav och tanken är att jag så småningom ska göra det i galopp också. Det har förbättrat kvalitén på våra sidvärtsrörelser en hel del att jag kan få honom att svara fram och inte falla åt sidan som tidigare.

Sen började vi trava, även där mkt sidvärtsjobb samt fyrkantsspår med lite öppnatänk. Lusse kändes fantastisk! Efter en paus för en hutt bricanyl till mig fortsatte vi med galoppen. När jag red hoppträning på honom hade vi en övning där man skulle rida en båge in från långsidan och sen tillbaka och runda hästen ordentligt för innerskänkeln. Jättenyttig övning! Så den red vi samt la in lite volter där jag satte fokus på samlingen och han satte sig fint på bak. Lusse har alltid haft bra galopp men den har varit stor och inte så bärig. Nu börjar styrkan komma och med det även bärigheten. Det är en härlig känsla då han galopperar på bakdelen och är lätt i fronten.

Efter en kort stunds skrittjobb red jag igenom LA.3. Där var allt bra utom inridningen i galopp. Han klarar inte riktigt att komma ner från galoppen till halt utan det blir en hel del mellanliggande travsteg. Men det är något jag får räkna med i dagsläget och något vi jobbar vidare med. I övrigt var han som en miljon! Till och med lite travökningar bjöd han på. Då jag joggade av var han härligt laddad och lätt i handen och travade i sin "kadenstrav", den då steget är högt, luftigt och aktivt. Jag avslutade med att rida några bakdelsvändningar innan jag skrittade av till fots. Mycket nöjd med dagens pass!

Måste också berätta att Tinga fick träffa min ET för första gången i går. Han var hos oss för att checka igenom Shira och fick ta en snabbkoll på lilla Tingla också. Inte för att jag misstänker ngt fel på henne alls utan för att det är bra att veta att hon är rak i bäcken etc då hon ska börja jobba lite i vår med inkörningen. Tingla tyckte det var jättemysigt med ngn som masserade och fixade med henne och stog och mös med mulen skrynklad hela tiden och ville pussas med ET. Hon var rak och fin i kroppen, det enda han gjorde med henne var lite övningar för att lossa halsen till höger. En unghäst som inte rids än blir ju lätt lite vänstermjuk och högerstel i och med att man leder och gör det mesta från vänster. Men efter lite gympa svängde hon lika fint på halsen till höger och hon var mäkta nöjd med allt beröm hon fick. Tingla har ett enormt självförtroende. Det är härligt med en häst som är så trygg i sin tro på sig själv. I Tinglas värld kommer hon aldrig att "bara" vara en liten Fjordhäst. Hon vet ju att hon är Totilas i kvinnlig gul upplaga! :)

29 jan 2013