NM och hingstpremiering Danmark samt 42 dygn

Nu har jag börjat landa hemma efter min åttadagars-tripp. Hästarna har haft det bra i Mickes skötsel. De har gått ute dygnet runt, Qharma med betesreducerare och det har funkat mycket bättre än jag vågat hoppas på. Inga skav och hon går helt klart ner i vikt av att ha den. 

Ingrid, Helena och jag satte oss på tåget mot Hässleholm tidigt onsdag morgon. Till en början flöt allt på bra men när vi kom till Norrköping var det slut på flytet. En nedriven kontaktledning gjorde att vi fick köra tillbaka och ta en omväg och detta medföljde ca 2 h försening. Kvällen hos Emma blev därför kortare än beräknat men vi hann med lite god mat, snabbtitt på hästar, midnattsbad i poolen för Helena och mig samt det bästa; jag fick rida Ingvar igen! 

 Jag har haft många hästar genom åren och Ingvar var ju aldrig min på pappret men i hjärtat har han en väldigt speciell plats allra längst in. Det var underbart att se honom i ett strålande skick, blank med spelade muskler. Det tog en stund att minnas hur han skulle ridas, det var ju snart två år sen han for från mig, men känslan jag fick på hans rygg var så härlig. Den tog mig tillbaka till alla de pass vi gjorde här uppe, de gånger han nästan gick på min tanke. För mig är och förblir han den bäste. 

Torsdag morgon bar det av mot Danmark. Vi åkte direkt till Bellas uppfödare Sören och Vibeke Juellund på Nordjylland. Där blev vi hjärtligt välkomnade med kaffe och dopp och vi fick en trevlig pratstund innan det var dags att gå ut och titta på hästarna. Genom det här gallret stack Bella ut sitt lilla huvud och sa att hon gärna ville flytta till mig för lite mer än tre år sen:


Detta var mitt ledord då: 


Det var så roligt att få se Bellas mamma igen, nu då Bella själv börjar bli vuxen. Frånsett att Sanna är betydligt högre och lite grövre samt rödblack fanns så många likheter i uttryck, blick, linjer. 

Vi fick också se Bellas småsystrar årgång 2018 och 2019 samt Bellas mormors sista föl f 2018. Denna Halsnaes dog tyvärr förra sommaren så jag är glad att jag hann se henne sist vi var där. På gården fanns även ytterligare ett Fjordsto med sitt föl, ett 6-årigt DWB-sto samt Ingvars yngsta lillebror Agent Halsnaes dvs en morbror till Bella. Hela fem av hästarna var rödblacka, en färg som är lite speciell för mig då min första Fjord var det. 

Familjen rödblack: 


Bellas mamma Sanna Halsnaes e Rånn - Pikant Halsnaes och lillasyster e Glibings Ajs:


Lillasyster igen:


Sanna Halsnaes:


Sanna Halsnaes:


Bella - där finns stora likheter med hennes mor.

Lillasyster Dianna och moster Donna båda f 18:

Dianna Halsnaes f 18 e Oliver Vårby - Rånn, bedömd med 99889 som åring:


Donna Halsnaes f 18 e Oliver Vårby - Pikant Halsnaes bedömd med 99879 som åring:


Agent Halsnaes f 2015 e Örjar - Pikant Halsnaes:


Agent igen, morbror till Bella med samma far som henne:

Agent visades även riden då han är till salu. Söker du en trevlig valack är han ett hett tips! Agent är grundriden i alla gångarter såväl i ridhus som ute i naturen. Han är lätt i all hantering och verkar ha ett mycket gott temperament, stabil men med energi. Han är 145 cm hög, 4 år gammal med en stam som borgar för goda prestationer i sporten i framtiden. Han har tre bra gångarter där vi särskilt föll för galoppen vi fick se lös samt den stora, avspända skritten. 

https://www.youtube.com/watch?v=JEcfryLid9U&t=21s

Efter lite påtår var det dags att dra sig mot Århus där vi skulle bo på hotell under vistelsen. Kvällen tillbringade vi på en trevlig tapasrestauranag vid vattnet. Trots allt roligt och spännande som skedde senare under helgen så var det nog på sätt och vis denna dag som var den största upplevelsen för mig. Att få höra gamla anekdoter, prata om stammar, se bilder på hästar som sedan länge är borta. Få veta mer om Bellas bakgrund och släkt. Helt enkelt få massor av kunskap och därtill bemötas av en stor gästfrihet, då blir det en dag att minnas. 

Fredagen tillbringade vi på Vilhemsborg där vi tittade på hingstpremieringen, championat i hoppning samt lite dressyr. Det största problemet är att det pågår så mycket kul samtidigt att man får försöka prioritera. 

 Här är en tvåårig hingst med samma pappa som Bella. Han blev inte godkänd men jag gillade hans uppsyn och färg: 


Lördag innebar en heldag på Vilhemsborg igen. Då fokuserade vi främst på championat i dressyr, hingstarnas lösvisning samt NM i hoppning. På kvällen var vi med på festen som ordndas i ridhuset på Vilhemsborg. Vi hamnade med ett glatt gäng trevliga danskar, alltid roligt att lära känna nya människor. Helena, jag och Emma lyckades även bli meddragna i det svenska landslaget i skottkärrerejs med öldrickning där vi kammade hem en seger. 

Söndag, sista dagen! Alltid lite tråkigt - jag älskar stämningen på Vilhemsborg. Det är så mycket fest, förhoppningar och drömmar. Dessutom alla öppna människor från hela norden som bjuder in till samtal. Man lär sig så mycket nytt och knyter nya kontakter. Söndagen veks åt körning, NM-dressyr och hingstpremiering. Sen var det dags att vinka adjö och rulla alla milen hem till Emma i Hässleholm. 

Inte det sämsta det heller, för även där väntade ju en radda riktigt fina Fjordhästar på oss. Emma visade oss båda tvåårshingstarna vid hand och de andra i hage/stall. Och inte minst fick jag ju rida Ingvar igen. Nu hittade jag snabbt knapparna och det var med ett stort leende jag klev av. Måndag morgon var det dags att resa norrut igen. Vi vinkade hej då till ett soligt Furumossen och hoppas vi syns snart igen. På bilden Vinna, hennes föl e Trollfin samt Emlas föl e Trollfin. Måndag till onsdag var jag med jobbet i Norrköping. Det var roliga men intensiva dagar så det var skönt att landa i min egen säng ganska sent onsdag kväll. 

Torsdag hade jag bokat tid för Bella på ATG, det var dags att kolla om hon var fortsatt dräktig och det var hon. Vi fick se det lilla Tigerhjärtat ticka. Kvällen blev lång då jag passade på att tömköra både Lucidor och Qharma. Mamma följde med mig och Bella som sällskap på ATG så hon hade med sig Lusse som vilat i 8 dagar så jag skulle få ta udden av uppladdat bus och det var nog tur för det kom en hel del av den varan. Qharma var betydligt mer städad. 

Fredag fick jag rapport av mamma om en härlig ridtur på pigg Lusse. Här hemma red jag Qharma ett pass på ängen efter jobbet. Jag kände mig lite modig som vågade galoppera på stora ytor på pigg och förhållandevis orastad häst men Qharma var supersnäll. 

Lördag dömde jag lok/reg dressyr heldag. Det blev en bra dag där allt flöt på. Efter tävlingen passade jag på att rida Lucidor i skogen när jag ändå var i närheten för att döma. Vi fick en riktigt härlig timmeslång tur i skogen där jag kände igen Lusse igen. Jag har tyckt att jag tappat känslan med honom bitvis i sommar. Vi har liksom inte varit ett. Kanske tyckte han att det blev för mycket seriöst dressyrtrim eller så var det min inställning som knäckte oss båda lite. Nu då jag tagit beslutet att släppa den seriösa satsningen med honom kan vi unna oss att ha kul ihop och busa mer och jag tror det är vägen vi ska gå. Jag har varit här förut med andra hästar men ibland är det svårt att se skogen för alla träd. Jag är i alla fall genuint glad över känslan han gav mig i lördags kväll - den ska jag vara rädd om och försöka hitta tillbaka till varje gång på hans rygg. 

I dag har jag haft besök av en blivande fjordhästspekulant som fick prorida Qharma lite samt vara med och se Bella jobbas på töm. Det är så kul att fler hittar rasen! I det här fallet är det dessutom en fd fjordhästägare som hittat tillbaka och jag hoppas att hon ska få sin drömfjord för vi behöver fler aktiva här uppe. 


Ingvar Halsnaes 242 

11 aug 2019