Mycket bra kurshelg

I helgen har jag varit på domarkurs. Vi var hela 18 färdiga LA-domare samt några aspiranter som stötte och blötte dressyrens mysterier. Det är ju viktigt att vi dömer likvärdigt och sånna här kurshelger är kanon för oss på lägre nivå som ofta dömer ensama. Man möjlighet att märka vart man ligger på skalan. Vi gick igenom TR-ändringar, frågor kring sånt som hänt, nyheter inför i år. Den största nyheten är väl att det kan delas ut halvpoäng även i lätta klasser. Sen kollade vi på en hel del ekipage. Vi dömde enskilda rörelser och diskuterade varför den siffran sattes, allmänna intryck med motiveringar och på söndagen även hela program som sedan räknades samman och så jämfördes allas slutprocent. Vi arbetade både i grupper, enskilt och två och två. En jättebra kurs!

Annars har det varit en lite lugnare vecka på hästfronten. Föregående vecka var ju intesiv med tävling. Jag tror på att efter en sån vecka ge en lite lugnare vecka för hästarna. Om de efter ansträning får ta det lite lugnare kan små mikroskador läka ut, sånt som annars i förlängsningen kan bli överansträningar. För Shiras del är jag ju rädd om hennes kropp -skallen behöver alltid rastas på henne- så hon fick en vecka där hon förvisso rörde på sig varje dag utom en (det behöver hon nu då hon har lite mindre hage) men där det bara var ett pass nere på klubben och resten var här ute hemmavid på raka spår. Vi har skrittat, klättrat, tömkört och tagit ett pass med backträning i galopp. Hon är otroligt fin att tömköra nu. Passet på klubben var även det tömkörning. Det är länge sen hon tömkörts inomhus och jag blev glad av det jag såg. Hon orkar gå mer samlat och bärigt och vi jobbade även lite med bommar vilket hon tyckte var kul.

Lusse är ung, alltid varit fräsch i sin kropp så där är det mer skallen som kan behöva vila lite från jobb. Han fick förra veckan två pass med klättring och en del trav och galopp i skogen. Ett var kring SRK och ett hemma i Jättendal. Utöver det åkte mamma och jag till ridhuset i Jättendal med honom på lördag kväll. Då gjorde jag först lite ledarskapsövningar. Jag har aldrig gjort sånt med honom men jag vet ju att jag har ett bra ledarskap över honom där han känner förtroende. Efter några stopp och back med repgrimskaftet (vanlig grimma) tog jag bort den och han följde mig helt lös i allt jag gjorde med ca 1 m avstånd. Stannade, backade, gick framåt, svängde osv. Jättehäftigt! När vi var klara med detta tömkörde jag en stund och han är otroligt fin på töm, rör sig fantastiskt i framför allt traven.

Fina Lusse

Mirang har motionerats som vanligt här hemmavid. Hon och jag saknar dock en extramatte sen hennes medryttare flyttat. Så om du eller någon du känner som bor i Sundsvall med omnejd som har bil och körkort vill rida en välutbildad, helt trafiksäker, trevlig och nuför tiden stabil dam i skogen ibland får ni gärna höra av er. Det rör sig om uteritter i sällskap av mig och Shira i så fall, men kan även då vi byggt paddocken bli ngt lätt pass där. Mirang är inte så viktbärande så max 75 kg bör man väga.

Småflickorna går bara i hagen. Jag pysslar med dem på gången om kvällarna och båda är himla mysiga personligheter, men så totalt olika som två hästar kan vara. De har blivit fina vänner. Bara inte Tingla ser mig så står de ofta nära och äter, kliar varandra och myser. Men ser Tingla mig så måste hon valla Qharma. Fåntratt! Det känns i alla fall bra att de verkligen gillar varandra eftersom de kommer att få kampera ihop i sommar på dygnet runt bete. Havbloden tror jag kommer att få sova inne, i alla fall delvis. Tingla accepterade ju aldrig unghästen jag köpte i fjol som jag tänkt ha ute med henne. Han var fel, fel, fel. Hon fullkomligen skrek åt mig att hon ville tillbaka till sina riktiga kompisar. Tingla är en bestämd dam, väldigt tydlig med sina åsikter. Så det är bra att hon tagit Qharma till sitt hjärta.

18 mar 2013