Lusse färdig för SM

Nu var det riktigt länge sen jag bloggade! Men det har varit fullt upp. Det finns med andra ord en hel del att berätta om.

Först och främst har jag hunnit fylla år. Det var en härlig dag som firades på två hästryggar, fikandes i Jättendal och på restaurang med sambon. Dagen i bilder:

I går hade min hemmaklubb SFRK en kvällstävling där alla intäkter ska gå till ett nytt ridhus eftersom vårt tält kollapsade i vintras. Alla domare dömde gratis. Jag dömde en Lätt B.2 med 24 starter och fick se en hel del fina ritter. Jag var väldigt imponerad av många av hästarna då det gick en hel del tung trafik förbi banan under pågående tävling. Man har en god relation med sin häst om man kan göra en bra travökning med en timmerbil passerandes sida vid sida bara några meter bort!

LUSSE gjorde i går årets andra tävling, en regional LA.3 på superfina 65.85%. Jag är så otroligt imponerad av honom. Han är så ung ännu och jag trodde vårens Lätt A-klasser skulle bli lite praktik på den nya nivån. Inget är ju helt befäst ännu, vi jobbar fortfarande med styrkejobb i hög grad även om han kan utföra rörelserna. Men han går gång på gång in och bara levererar. Fokuserar och gör sitt allra bästa trots yttre störningar som på denna tävling var lastbil, grävmaskin och fladdrande band runt banan. Han har ett så enormt stort hjärta och det är en ära att få äga en sån häst. Nåväl, nästan i alla fall...han är ju mammas på pappret.

Resultaten: http://online.equipe.com/sv/class_sections/76555/results

Vi tog alltså hem en tredjeplacering och fick rosett, jättefin stallplakett och premier och inte minst 6 championatpoäng. Vi är dessutom med detta färdigkvalade till SM. Jättekul, det ser jag fram emot massor!

Film från starten kommer här:

Frånsett att han måste lära sig springa och bajsa samtidigt tycker jag det ser helt okej ut även om det ju alltid finns en massa att fila på som man kunde gjort bättre.

"Rejäl kille med trevlig attityd. Du visar honom väl. Han rinner iväg lite i galoppen" var slutkritiken.

Lusse har utöver tävlingen ridits ut av mamma två pass och promenerats av henne två. Jag har också trimmat honom i dressyr två pass. I övrigt har han fått ladda batterierna i hagen. När passen blir mer krävande känns det som han behöver det, inte minst mentalt.

SMÅFLICKORNA har fått komma ut i stor hage! Som de njuter. De äter, springer, leker och utforskar. Då jag hade hästarna där i fjol nyttjade de inte alls hela hagen på samma sätt så det är nog Qharma som är en sann utforskare och drar med sig Tingla. Jag blir så glad av att se dem må så gott i sin stora kuperade hage. Qharma har tagit sig i hull och muskler på bara de dagar de gått där och Tingla har lyckligtvis inte gått upp något i vikt vilket torde betyda att de rör sig väldigt mycket för Tingla är inte dålig på att äta direkt. När jag tar in dem om kvällarna är de så trötta och nöjda att jag nästan får dra dem in i stallet. Framåt juni då nätterna är varmare kommer de att få gå ute hela dygn är tanken.

Micke och jag har också promenerat dem en gång över bron. Det var roligt för Qharma visade en ny modig sida och ville ta täten. Över huvud taget tycker jag det hänt mycket med Qharma de sista två veckorna. Det är som om hon landat.

I dag var de så roliga. Då jag kom hem såg jag att grannens barn genade genom deras hage när det varit ner till ån. Där ska de ju inte gå och jag tror inte de kommer gå in dit igen heller. För då Fjordingarna såg att det var nån i hagen satte de full fart dit och efter dem. De menar ju inget ont men det blev ju som att de jagade barnen så de fick brått ut genom hagen. "Hej, vilka är ni? Vi är Tingla & Qharma och kommer ni in i våran hage måste ni leka med oss!" tror jag de sagt om de kunnat prata. Det lustigaste var att då Qharma såg mig på gårdsplan så sprang hon upp till grinden och gnäggade upprepade gånger. Jag tror hon ville berätta vad hon varit med om, för hon är inte en häst som pratar så mycket annars.

Här är några klipp från då vi släppte dem i sommarhagen:

Lilla söta Räser-Qharma försöker få med sig Tingla och undersöka hagen men det går lite trögt, Tingla såg bara gräset!

...men sen blev det fart på henne också:

SHIRA har gått för fullt. Sen sist jag skrev har vi varit på SRK och trimmats i dressyr två pass som gått riktigt bra. Sen har hon ridits ut i sällskap (Victoria, Lenita, min sambo Micke till fots) fyra pass. Utöver det har hon jobbats på töm ett pass och gått som handhäst två samt vilat två dagar. Hon känns fin just nu och är klart lugnare sen hon och Mirang fått komma ut i en större hage med gräs.

MIRANG har ridits i skogen av mig, Lenita, Victoria fem pass, gått med Shira som handhäst två pass och vilat fyra dagar. Hon känns lite matt vissa dagar i vårvärmen men annars fräsch och glad.

I övrigt är livet fyllt med nationalla provet-rättning. Och på måndag vankas det Matsträning med Lusse. Perfekt genrep inför nästa helg då han ska få åka på sitt livs första meeting!

16 maj 2013