Letat efter nyanser mellan svart & vitt

En ganska händelserik vecka! Allt som ska fixas efter en vecka borta, tvätt som tvättats, projekt man planerat att göra under semestern osv. Men det har hunnits med en hel del häst.

SHIRA som hade vilat fem dagar då vi var på SM tömkörde jag måndag och tisdag, strax under timmen båda dagarna. På måndagen var hon mer högt än lågt men på tisdagen började hon landa. Måndag körde jag längs vägen till Norafors och sen hemma på banan och på tisdag hurtade vi oss uppför berget i Väster-lövsätt. Bra för mitt flås kan jag säga, den backen är inte nådig! På onsdag red jag ut samma runda som jag tömkört på tisdagen och hon var väldigt trevlig det passet. På torsdag var det dags för Johanna att klättra upp på henne igen. Det blev ett rejält dressyrpass nere på SRK med fokus på LA.3 och Shira var riktigt fin. Fredag skrittade jag henne för hand en halvtimma.

Sen har det varit Matsträning lördag och söndag som jag red Shira på. I går var det verkligen antingen eller. Eller som Mats sa, svart eller vitt. Skotta på eller backa av, det var svårt att hitta den jämnhet jag tycker vi haft sista tiden. Mats tyckte hon var fin och igenom i kroppen och härligt igång med bak men verkade inte nöjd i sin mun. Jag valde att ta kandaret och det har jag inte haft på henne på ca 1 månad så det kan mycket väl ha berott på det. Så passet gick till att hitta gråskalorna och jämnheten mellan på och av. Hon blev fin mot slutet av passet och jag var nöjd med passet. Mats tyckte också att jag skulle vara nöjd, för ett pass där man kan lösa ett problem är egentligen ett intressantare pass än ett där allt bara flyter. Och det är ju sant, även om man helst vill att allt ska gå som en dans jämt. I dag valde jag att rida på träns och det var hon klart mer nöjd med. Hon kändes mer kommunicerbar redan från start, låg kvar och väntade men med bra energi. Nu då jag ridit Lusse så mycket på sistone i dressyren känner jag hur svår Shira är jämfört med honom. Hon har mycket mer idéer om hur saker ska lösas än vad han som är en godmodig men ambitiös valack har. Shira har också god arbetsmoral men är mycket känsligare, både för mig, yttre intryck och när det blir jobbigt/svårt/spännande etc. Shira är mer tydlig med då jag gör fel vilket är bra men svårt. Nåväl, i dag hade vi ju tragglat oss igenom grundjobbet så vi red både riktigt fina skänkelvikningar, utlängning av formen ur LA.3 och öppnor i traven samt lite jobb mot piruett i galoppen. Inte med den samlingen såklart, men i syfte att få mer yttersidan och sätta henne lite mer i ramen sätta henne och vända runt några språng där det passade. Hon har enligt Mats lätt för detta och jag har inte så mycket att jämföra med, men nog har hon lättare för det än Zorro och Mirang hade då jag jobbade med liknande övningar med dem. Det känns roligt att vara på g med Shira! Hon är en liten utmaning men ridkänslan hon ger då hon ligger rätt i ramen är fantastisk.

LUSSE har fått några veckors lugnare jobb på agendan. Välförtjänt efter en vår och sommar som fokus legat på uppladdning inför det SM som han genomförde så väl. Nu går han ute dygnet runt och rids i skogen. Denna vecka har det blivit två uteritter med mamma och två med mig. Han fick vila två dagar efter SM och då jag red på onsdag kändes han fortfarande lite trött i kroppen men redan på fredag var det full sprutt igen och mamma har rapporterat om pigg men härlig häst från sina rundor torsdag och lördag. Nästa vecka blir det lite extra vila då mamma är bortrest och jag har fullt upp med hästarna här hemma då jag fått en utbildningshäst hit. Men tre pass har jag planerat att rida honom i alla fall.

TINGLA har jag tömkört ett pass på stubbåkern. Hon skötte sig fantastiskt bra! En tvååring ensam ute på sådana öppna ytor, Qharma som gapade i högan sky på henne i stallet och första gången i arbete med den däckeln som är lite hårdare än Tärnsjögjorden jag använt tidigare. Men Tingla är Tingla, alltid trygg i arbete.

Vi (läs mest min fantastiske sambo) har i veckan satt upp staketet på ridbanan så i går var det dags för Fjordingarna att testa den. Vi hade byggt upp en liten bruksbana med lastpall, gammal uppblåsbar madrass, bommar. Jag trodde Tingla skulle knata rakt över allt men att Qharma skulle vara rädd men där fick jag fel. Tingla kunde tänka sig att springa över bommarna men det andra sa hon nej till. Vi får öva fler gånger! Däremot stod Qharma och slog på lastpallen då hon gick runt lös och var nära att gå upp på den frivilligt. Vi tog några bilder på dem under passet och det som slog mig då jag såg dem är hur vuxen Qharma blivit i sommar. Jag tror jag kan ha en riktig högpoängare exteriört i henne om hon fortsätter utvecklas på det här sättet.

Vi filmade dem lite också, film kommer senare. De rör sig verkligen riktigt bra båda två, framför allt i traven. Ställer lite krav på matte om hon ska göra dem rättvisa under visning!

I dag kom ATARI född 2006 e Kim Hero-Knast Halsnaes hit. Han är en riktigt stor Fjording, nästan lika hög som Mirang så det blir lite annorlunda än att rida Lusse skulle jag tro. Han ska vara här två veckor på lite ridutbildning med fokus på galoppen. Det ska bli roligt och jag hoppas vi ska komma väl överens. Mitt första intryck är att han är en väldigt trygg häst, han bara knatade ut i hagen och såg ut som han alltid bott här. Qharma tyckte att han var det bästa hon sett på länge, äntligen en till riktig häst på den här gården verkade hon tycka. Qharma anser att halvbloden inte är riktiga hästar. Att vara i stallet med Shira och Mirang är samma sak som att vara där ensam enligt henne. Endast Fjordingar duger så en stor fin kille är såklart ett kap i Qharmas ögon. Tingla verkade också tycka att han var ett kap till en början men efter fyra timmar betandes vid hans sida så kom hon på att han var livsfarlig och började springa runt, drakblåsa, gömma sig i buskarna och dumma sig. Naturligtvis fick hon med så Qharma på detta och Atari blev lite ledsen då han inte såg dem men lugnade sig snabbt och nu går de sida vid sida igen. Det ser i alla fall väldigt trevligt ut med tre gula där nere i hagen, de gör sig verkligen fint i landskapet.

21 jul 2013