Grönt ljus och norrlandstränad

Den här veckan är det sportlov och sportat har jag gjort! Jag har varit ledig två dagar, inne på jobbet en dag samt jobbat hemifrån två dagar så mycket kul har hunnits med under veckans ljusa timmar även om vädrets makter gjort sitt bästa för att sätta käppar i hjulet. Måndag red jag träningen för Ingrid på Tingla. Jag kände att jag behövde lite programridning inför vår årsdebut om dryga två veckor. Passet veks till stor del åt LA.3 och frågan var starta eller inte starta? Det blir ju debut i LA i så fall och jag ville veta om Ingrid tyckte vi var redo och vi fick grönt ljus. Det finns mycket att fila på men hon skäms inte för sig och är egentligen betydligt starkare i kroppen än Ingvar och Lucidor var då de gjorde LA-debut med mig. Qharma vilade måndag och Lusse reds i skogen av mamma. 

Tisdag lastade jag Qharma och åkte till Böle ridhus för att Amanda skulle få trimma henne inför deras årsdebut som går av stapeln nästa helg. Det gick väldigt bra. Qharma såg så glad och positiv ut hela passet. Jag blir glad själv av att se henne, att den där rörliga och uttrycksfulla hästen faktiskt är min! Qharma var så rolig för då jag och Amanda gick igenom programmet så följde hon min hand med blicken hur jag visade vägarna. Det såg nästan ut som om hon också tränade programmet. När jag kom hem red jag ut Tingla en tur upp på berget. Det var länge sen jag ridit där pga mycket snö men nu såg jag att det var plogat så jag passade på. Tingla var superfin, det kändes att hon gått ett riktigt bra dressyrpass dagen före. Vi red upp till första avsatsen och njöt av utsikten. Vädret var helt underbart, soligt, klart och vindstilla. 

Onsdag kväll var Julia här och red ut med mig. Vi passade på att rida bort till berget eftersom det varnats för rejäla snöfall i slutet av veckan som kanske skulle omöjliggöra vidare ridning där. Vi red ända upp till andra avsatsen och döm av vår förvåning när vi såg att vägen fortsatte! Nu vet jag ju inte hur det ser ut när det inte är snö, men har jag ju tur så är det en riktig avverkningsväg som tillverkats för att leda till hyggen längre upp i skogen. Fler och längre ridvägar är ju toppen! Det var kallt och Tingla var alldeles tossig den här kvällen, fnurrade med näsborrarna och skyggade för synliga och osynliga faror hela bortvägen. Men efter den långa galoppen uppför berget var hon nöjd och hemvägen gick avsevärt stabilare. Qharma tog efter Tingla lite på bortvägen men på det stora hela var hon mest glad och nöjd och tyckte framför allt att det var jättekul att undersöka den nya vägen och ville helst inte vända hem ens. En riktig långtur fick vi - härligt! 

Torsdag åkte jag till Jättendal och red Lusse som vilat två dagar. Jag trodde han skulle vara busig men det var han inte alls utan han var jättetrevlig. Pigg såklart men inget bus. Jag blev blöt inpå bara kroppen pga blötsnön som föll så jag fick låna kläder av mamma till hemresan. Det blev ett stopp halvvägs för att ha en träning med Amanda och Vidar. Vidar har verkligen utvecklats i dressyren sen i höstas och jag tror att konkurrenterna i unghästchampionatet bör darra lite på läppen. Han har inte den största gången men han är taktmässig och har en väldigt fin ridbarhet, så stadig i sin form och hela utstrålningen är energisk och "willing to please". Väl hemma tog jag in Qharma och tömkörde henne ett pass när jag ändå hade andan uppe. Vi körde efter vägen och en stund på gårdsplan. Hon var superduktig! Det var första passet jag lyckades att växla mellan höger och vänster öppna i trav utan vingel och avbrott. Zigzag skänkelvikningar i trav gick också som en dans. Fina Qharma! Jag längtar så till banan är framme så jag kan trimma mer regelbundet för det känns som jag har något på g med henne nu. Fredag red jag ut Tingla och körde backträning i en annan backe än den jag ridit till i tisdags och onsdags. Det kuperade landskapet och all snö ger verkligen mycket gratis i träningen av kondis och muskulatur. När det varit riktigt varmt på SM har Lusse alltid orkat prestera väl. Det är faktiskt de SM:en vi hamnat längre upp i resultatlistan, som fjolårets brons och sjätteplatsen på Ökna i hans SM-debut. Jag har fått mycket skit för hans hull, något jag också har svårt att påverka eftersom han bor 8 mil bort och jag umgås med honom ca 3-4 h av veckans 168 h. Men kondis och ork har han och det tror jag delvis vi kan tacka att han är "norrlandstränad" för. Detta märktes tydligt på Ingvar under hans tid här uppe. Han hade ju aldrg backtränats eller snötränats på det viset innan eftersom han bott i Skåne hela sitt vuxna liv men det gjorde honom urstark. Lusse och mamma var också ute på en skogsrunda i fredags. Det föll en hel del snö torsdag-fredag vilket känns rätt jobbigt när man fått upp hoppet om en tidig vår efter nån vecka med plusgrader, takdropp och lite lera vid sidan av snön vid grindhålet. Men jag bestämde mig för att vädret inte får hindra mig så även Bella fick jobba lite i fredags, promenad och några minuters longering i alla gångarter. 

Jag blir så glad av att umgås med Bella. Hon är energisk men lyhörd och det går liksom alltid enligt planen med henne. Visst kan hon testa att gå om mig på promenaden men ett litet ptrooo och en skakning i linan räcker. Samma sak när hon på öppna delen av volten trycker ut bogen. En lätt korrigering räcker. Hon är så välbalanserad i alla gångarter och även om hon är helt oinspänd ser hon alltid ut att vara på tygeln, hon rör sig så till och med i hagen. Jag tror den här ridbarheten ligger i släkten, det är den jag ser i Vidar också. En bra exteriör för ridning, god energi, en vilja att vara till lags, balanserade gångarter - då blir det bra helt enkelt. Jag längtar efter att få sitta på hennes rygg men inväntar barmark då oskodda hovar kan vara vanskligt på det här underlaget, det räcker för henne att balansera upp sig själv. Jag har haft sadel på henne i stallet och "suttit upp" både med foten i stigbygeln och med pall och sen hängt på henne inne i stallet så hon är redo för nästa steg. Lördag morgon red jag ut Qharma. Hon har ju testat lite vid uteritt en period men det verkar ha släppt nu för denna vecka har det varit idel solsken. Det var inga problem att kliva över plogkanten, trussa ganska djup snö och att passera hemvägen och fortsätta bortåt för att förlänga rundan. 

Lite senare på dagen tog jag in Vivan för lite pyssel och en promenad. Några varvs longering blev det på gårdsplanen också. Vivan duktig och cool både i stallet och i arbete. När vi kom hem skulle jag bara ta in henne i stallet för att ta av tränset och pyssla lite till. 

"Nej, Vivan tänkte inte gå in i stallet nu!" sa den lilla prinsessan. Nu hade inte Vivan räknat med att jag startade min hästägarkarriär med en shetlandsponny, fortsatte den med ett riktigt egensinnigt halvblodssto som första stora häst och dessutom är flitigt tränad av Qharma på senare år så jag var envisast. Söt är hon i alla fall! På eftermiddagen var det dags för Camilla Lindh-träning med Lusse. Jag hade ju inte ridit något dressyrpass på honom på 12 dagar utan bara i skogen så han kändes lite oriden men det blev bättre under passets gång. Fokus låg på att få honom kvick i fötterna och att jag skulle få bra övningar att jobba vidare med hemma inför bytena, dvs mycket galoppjobb. Mot slutet tittade vi även lite på bytena och visst är han duktig, kungen: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157231249982074/

Söndag, dvs i dag, inledde jag med en uteritt på Qharma igen. I dag var hon så himla fin! Kvick och lydig i galoppfattningarna och dansade zigzag sidvärts för små hjälper och jag kunde växla ställning mellan höger och vänster öppna i trav utan problem. Det tar sig! 

Mitt på dagen åkte vi på träning för Camilla Lindh med Tingla. Fokus låg på rörelser ur LA.3 som vi ska debutera om två veckor. Vi red även igenom hela programmet. Det gick jättebra i dag! Framför allt fick jag bra tips på övningar som gör henne mer liksidig. Problemet är att hon lätt lägger nosen på sned till höger. Vi fick beröm för att det hänt mycket sen sist på den fronten och nu fortsätter vi på den inslagna vägen. Det finns film men det får komma i nästa inlägg. 

Nu laddar vi för tävlingsvecka! Nästa lördag ska Amanda och Qharma tävla lokal dressyr och på söndag är det Tinglas tur att starta lokal hoppning med Amanda. Håll tummarna! 


10 mar 2019