Jullovet 2019

Jullovet var efterlängtat i år. Det har varit en ovanligt mörk höst rent vädermässigt och det påverkar nog mer än man inser att inte få något soljus. Med hästar, familj och vänner har det varit bra men annat har bjudit på lite uppförsbacke. Då är det gott att kunna få stanna upp och umgås med de som är viktiga, ladda om för vårterminen. 

Lovet har förutom firande med familjen också bjudit på julfika med Amanda och Helena samt naturligtvis massor av ridning. Förutom Julia så har Amanda varit här ett par gånger och ridit Bella - kul! Till våren rider vi in teamets femte gemensamma häst, Vivan. Det kan ju inte gå annat än bra. Lovet kommer dessutom avslutas på bästa sätt med en middag med två goda vänner i morgon kväll. 

Vi har varit och hämtat hem ca 650 kg halm som jag hade lagrat hos mamma och pappa. Ytterligare några hundra kilo kommer i januari så sen kommer vi garanterat att klara vinterns förbrukning. Jag köpte årets hösilage lokalt men var gränsfallet kort så kompletterade med ytterligare ca 1,4 ton nu under julhelgen. Skönt att veta att jag har marginal, det går ju att spara nån bal till hösten om det blir över. Jag har öppnat balar från båda leverantörerna och alla har varit kanonfina. De ligger också mycket lägre i socker/energi än fjolåret som ju var extremt med torkan. Detta syns ganska tygligt på mina hästar som är mycket finare i hullet. I det här fallet betyder det mer slimmade då. Bella och Tingla har ju begynnnde mammamagar men man ser att de är lagom över rygg/hals. Qharma och Viva ser riktigt fina ut så årets foderstat verkar funka bra! De ligger på 6,5 kg hösilage i ts och sen lägger jag ut halm i halmbaren som de kan pyssla med när höet är slut. Viva och Qharma får också lite lusernhack att blanda mineralerna med medan dräktiga Tingla och Bella förutom mineraler får selentillkott och 300 g hippo alfa pellets. 


Tingla och Bella i hamnkrubban

Lovet inleddes krassligt för min del. Först fick jag problem med bihålorna och sedan en blixtrande migränattack på 36 h. Men efter det har orken varit som vanligt och jag har kunnat nyttja dagsljuset till fullo. Viva har fått jobba lite. Ett pass på banan med lösgalopp och följsamhetsövningar, två promenader som även de innehållit följsamhetsövningar lite inspirerade av cliniqen för Eamon jag var på i december. Jag vill ha henne lyhörd på mig. Hon ska stanna, backa, flytta, trava och skritta på mitt kroppsspråk - jag ska inte behöva ta i henne. Eftersom Viva har mycket energi har jag också övat på att hon ska stå stilla. Jag gjorde mycket sånt här jobb med Bella i fjol också och hade stor nytta av det främst då hon exterörvisades. Vi får se hur Viva tar vårens utmaningar, om vi går vidare mot inkörning med henne. Då kommer verkligen detta att vara en bra grund att gå tillbaka till.

Jag har även tagit en promenad med sadeln på där jag övade på att sätta foten i stigbygeln, lägga mig på mage över henne. Jag upprepade detta några gånger och smackade även på så hon fick gå några meter med mig hängande. Hon är väldigt rolig att jobba med då hon är en intelligent häst som har lätt att lära men framför allt för att hon är så glad och positiv - man blir liksom glad själv bara av hennes uppsyn. 

Bella gör slutspurten mot mammaledighet. Lovet har bjudit på två uteritter med mig, två uteritter med Amanda i sällskap av mig och Tingla, ett longeringspass på banan, en promenad i trafiken. Allt har avlöpt enligt plan. Bella är en häst som verkar gilla att vara dräktig. Hon är väldigt harmonisk och jag upplever att det gjort gott för hennes självkänsla. Hon är ju lägst i rang i flocken hos mig och innan har hon varit lite hackkyckling men nu tar hon för sig mer. Tingla har gått en promenad, ridits barbacka ett pass på ridbanan, ridits ut två pass i sällskap med Bella och tre i sällskap av Qharma. Även hon verkar rätt nöjd med livet. Hon är lite lugnare igen en period så jag lyssnar på henne och tar rundorna i hennes tempo. Qharma däremot är full av energi. Hon har ridits ut av Julia tre pass, ridits ut av mig fyra pass, tömkörts/longerats två pass som inletts ute efter vägen och avslutats på banan samt att vi - mycket efterlängtat - tog oss ner på SRK och trimmade ett pass i ridhuset. Det passet bjöd inte minst på bra galoppjobb där vänster förvänd var oväntat stabil. Lusse och mamma inledde lovet med tre uteritter. Sen åkte mammas ridsällskap bort igen så han har varit i mina händer. Jag har ridit honom två pass på SRK och tagit tre tuffare uteritter i Jättendal. Även Helena har varit i Jättendal och tagit en tur med honom. 

Jag har klippt om honom och friserat manen så han ska vara snygg till årets första Camillaträning nästa vecka. Jag vet inte om det är klippningen, det faktum att jag ridit honom lite mer och "varvat motorn" eller att det varit vädret med blåst och omväxlande is/nysnö men han har varit rätt busig på sistone. Det är dock helt hanterbart och han blir väldigt läcker att rida när han ligger i det där "på gränsen läget".  Träningsåret 2020 kommer inledas av träning för Camilla Lindh 13-14/1. Planen är att jag ska träna Qharma en dag och Lusse en dag. Jag ska försöka delta i alla Camillaträningarna under vintern/våren. När tävlingarna drar igång skulle jag vilja sikta på att rida bara Msv B.1 eller möjligen nån Msv B.2 med Lusse men vi får se om bytena sitter tillräckligt säkert för att jag ska ge mig på det igen. Annars blir det kanske nån Msv C.1 också för att hålla igång min tävlingsridning. LA har jag inte tänkt rida mer på honom i alla fall. 

Det känns faktiskt ganska skönt att ha bestämt mig för att inte rida SM i år. Att kunna ta det lite som det kommer med Lusse, leka och busa lite mer. Vi har väldigt kul tillsammans nu, han känns så fin när jag tränar. Det är en rätt häftig känsla att vi kommit så pass långt tillsammans som vi har. 

Avslutningvis två bilder från en av Amandas och mina ridturer med Tingla och Bella. När vintern visar sig från sin bästa sida! Det har den tyvärr inte gjort de senaste dagarna. Blidväder och regn har lett till en faslig halka och det ser ut att hålla i sig minst en vecka. Jag är ingen vän av enorma snömängder men kan det inte vara lite lagom? Lite blötsnö som färster i isen, sen 30 cm pudersnö, sol och -10 grader är beställt. Sen tar vi vår! 


5 jan 2020