Hur visar jag min häst så jag gör den rättvisa?

Jag fick ett önskemål att jag skulle skriva om hur jag tränar för visning för att visa på bästa sätt. I detta inlägg tänkte jag därför inte berätta om hur man konkret visar häst för om det finns det redan så mycket skrivet, bl.a. här: 

http://svehast.se/bedomningar/sommarpremiering/att-visa-hast/

Och här, anvisningar för SWB men jag tycker att det är en hel del bra tips:

http://swb.org/wp-content/uploads/2016/11/Visa-hN%CC%83st-vid-hand.pdf

Jag kommer istället att skriva lite tankar om hur jag tänker när jag försöker visa upp mina hästar på bästa sätt. Grunden är att hästen ska vara följsam att leda. Jag brukar låta mina hästar få komma ut på små promenader redan som åringar. Tingla var väldigt trygg och lättsam och under hennes unghästår hade jag mycket tid då jag hade en äldre häst och en häst som periodvis var skadad. Detta gjorde att Tingla är den av mina hästar som fått mest grundträning när det gäller promenader, joggingrundor, tömkörning mm. Dessutom är hon visad ganska många gånger i livet; som föl två gånger av uppfödaren, på treårstest, sommarpremiering som treåring, för stamboksföring samt en utställning av mig. Hon och jag är väldigt synkade och hon är närmast exemplarisk att visa. 


Tingla

Tingla är en ganska kortlinjerad häst med förhållandevis rörliga gångarter - en hel del gummi i henne. Att hon är kort kan jag inte göra så mycket åt men jag kan välja att ställa upp henne mer "öppen" och det blir faktiskt en del skillnad för ögat. När det gäller gångarterna är hon kvick så det gäller att inte stressa henne, då blir de korta. Jag försöker gå långa och avspända steg och få henne in i min rytm. Traven är lite samma sak, jag får inte springa alltför snabbt, då blir det stressat, men jag måste ändå komma upp till nivån hon inte joggar utan faktiskt spänstar upp sig. Det är en ganska hårfin gräns där emellan. Vi har testat att ha piskförare på henne och det brukar gynna henne. Här är en film på henne och Viva från när Tingla stamboksfördes. Vi fick beröm för att hon var mycket väl framvisad:

https://www.youtube.com/watch?v=oYuVyCkI2Hs

Amanda drog ju nitlotten som fick visa Vivan i fjol. Vivan tyckte att det var jätteläskigt med vatten som plaskade under hovarna och fladdriga band i blåsten. När mamma i hennes ögon sprang iväg blev det full sprutt som synes på filmen. Vi försökte ge henne en bra upplevelse men jag väljer att visa henne på Wången i år (och lite beroende på hur det går kanske hon får chansen även nästa år för att få erfarenhet) för att ge henne mer rutin inför den lite viktigare treårsvisningen. När vi visningstränat Viva hemma har hon haft en tendens till att busa iväg, om än inte så mycket som på filmen, när hon blir exalterad. Därför har vi nu valt att sätta på träns och kedja för att hon inte ska befästa ett dåligt beteende. Dessutom har Amanda (som ska visa henne även i år, hon ger inte upp!) jobbat på att bounda med henne så hon får röra henne över hela kroppen med piskan och att hon ska känna förtroende för Amanda. Eftersom Viva bara är ett år har hon inte hunnit med så många promenader ännu så hon är heller inte lika följsam för drivning som mina äldre hästar. Alltså har vi testat med piskförare och det gynnar henne helt klart. Några klipp från när vi tränade i veckan: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156711886287074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156711886347074/

Viva har en fin sida men är ju som de flesta ettåringar lite av en byggsats, överbyggd och kort på en del ställen och lång på andra, men jag tror hon kommer att bli bra när hon blir klar! Med henne är den största utmaningen att få henne att ställa upp vettigt och sedan stå stilla. Sist gick det jättebra för hon kom på att piskans flärp var väldigt spännande! 


Ingvar

Jag har ju även haft förmånen att visa Tinglas pappa Ingvar och det var precis som med Tigla ganska enkelt. Ingvar är van vid detta och vet hur han ska uppföra sig. Några klipp på oss finns från 4.30 och framåt: 

https://www.youtube.com/watch?v=LtXqXZ-XjIw


Bella som ettåring

Bella har jag hunnit både promenera och tömköra en del. Jag har även tränat att jogga med henne efter vägen så hon är ganska van att drivas av både långpisk och vanlig pisk av piskföraren. Bella är en mild och följsam personlighet så med henne är det mest att visa vägen så gör hon det vi ber henne om. Vi har märkt att hon visar upp sin skritt bäst om Amanda visar henne själv och traven bäst om jag springer efter med piskan utan att direkt driva henne. Det svåraste med Bella är att hon verkar bli en strålade dressyrhäst, hon vill helst ställa upp exakt jämnt både bak och fram! Man får korriera henne till att stå med öppen sida, hon väljer det aldrig själv. 


Lucidor & Emma 

Sen har jag ju visat Stolplyckan-syskonen ett par gånger var och de är en lite större utmaning! Lusse har ju en rejäl dos humor så han kan antingen vara på sovhumör eller tramparunthumör när han ska stå stilla. Är han på sovhumör gäller det att väcka honom genom att hoppa lite framför honom eller vifta med piskan så han visar upp sin fina långa hals på bästa sätt. När man ska visa skritten brukar det gå bra men i traven kan han beroende på humör antingen inte riktigt ta drivning och vika ut baken eller ibland skutta och busa lite. Jag har tränat honom massor inför visning och han vet exakt hur han ska göra, det är nog bara en del av hans personlighet att testa andra möjligheter i skarpt läge - han är en häst med glimten i ögat så att säga. Trots detta har han alltid fått guld då han visats hos oss, 41, 40 respektive 43 poäng. 


Qharma

Qharma tror jag skulle vara lätt att visa nu men då jag visade henne som treåring var hon lite som Viva är i dag, känslig och ganska reaktiv för omgivningen. Jag visste att hon var bra och övervägde att låta någon annan visa henne som springer bättre än mig men beslutade mig sedan för att hon nog skulle visas bäst av mig ändå, hon är ju som jag beskrev i förra inlägget en häst som väljer sina vänner. 

Den största utmaningen med Qharma var att hålla henne fokuserad att stå stilla tillräckligt länge. Med henne valde jag att hålla tyglarna lite annorlunda än jag gjort med de andra för att ge henne ram och trygghet - det fungerade väldigt bra. Se filmen nedan: 

https://www.youtube.com/watch?v=KdcgfDAy7S4

Sen var det en väldig utmaning att lyckas springa så fort att jag kunde göra henne rättvisa i traven. Det gjorde jag nog inte till 100% men som sagt ovan, jag vet inte om någon annan kunnat visa henne bättre. 

Amanda kommer att visa både Viva och Bella på Wången. Dels för att hon springer bättre än mig, dels för att jag tycker att hon har fin känsla för att visa häst och vill ge henne chansen att träna på det. Jag kommer att vara med som piskförare. Sen byter vi roller och jag visar Rolex (fjord) och Rakel (irish cob) och Amanda är piskförare där. Ni får hålla tummarna för oss! 

Denna vecka blir en lite speciell vecka. I går var hovis här och skodde om Tingla och Qharma samt verkade Bella och Viva. Sen tog jag första dressyrpasset på Lusse sen SM - kändes super. Resten av veckan är han i mammas och Helenas händer. Tingla red jag på ängen i går och i skogen i dag. Hon kommer nu att få en välförtjänt vila resten av veckan och ladda batterierna inför höstens starter. Qharma trimmades av Amanda på ängen i går och av mig på banan i dag. Även hon ska nu få vila resten av veckan. Amanda och körde lite visningsträning med Viva och Bella i går och vi kommer att hinna med ytterligare en träning innan det gäller. För mig väntar fem dagar på vift då jag ska till Danmark via Hässleholm. Vi kommer att se den danska premieringen, deras unghästchampionat och DM i ridning & körning. Jag ser fram emot spännande dagar i glada vänners lag. Micke kommer att vara hästvakt till tjejerna här hemma och de kommer att få sova ute så stallar jag in dem när jag kommer hem. Det ska bli mysigt att komma in i rutiner igen. Men först ett Danmarksäventyr! 


Bella och Viva  

 

14 aug 2018