Har du en häst som begränsar dig?


Bella - en häst som jag tror kommer passa många ryttare
med sitt milda samarbetsvilliga temperament


Jag ser de här ryttarna med jämna mellanrum. De som har en häst som de inte kan göra allt de vill med. Ibland kan det vara en häst med begränsad kapacitet i förhållande till ryttarens drömmar. Men det är oftast en häst med ett lynne som inte passar ryttaren. Jag ser de här ryttarna så tydligt för jag har varit en av dem. Jag ser deras sätt att anpassa sig efter situationen. Går promenader istället för att rida ut. Låter andra tävla deras häst. Rider på udda tider för att kunna bädda in tillvaron. 

Med Mirang var jag under många år klart begränsad att göra det jag ville. Jag ville träna varierat. Tävla dressyr och hoppning regelbundet. Starta fälttävlan några gånger per år. Men framför allt ville jag rida ut ensam och ha kul med min häst, så som jag haft med mina ponnyer. 

Det var inte alltid så med Mirang. Hon tog överhanden redan då hon var tre och jag 18 och det förhållandet rådde egentligen ända till hon var 17 år. 14 år av begränsningar. Inte alltid naturligtvis, vi hade mycket kul ihop och vi tävlade framgångsrikt i framför allt hoppning tom 110 cm men även dressyr tom Msv B och vi startade fälttävlan. Men det var alltid lite på hennes villkor. Och red ut själv på henne regelbundet och avspänt gjorde jag inte förrän hon var gammal. Med sällskap ja, men det var en begränsning att behöva anpassa sig till den dag och tid som passade sällskapet. 

Även med Shira hade jag begränsingar men där var jag duktigare på att ta hjälp och tänja på mina gränser. Med Shira gick jag i mål snabbare. Men det blev aldrig så okomplicerat som det snabbt blev med Ingvar. Som det är med Tingla och Lucidor. Som det håller på att bli med Qharma. Det är därför Mats tyckte jag skulle satsa på Fjordhästarna. Och jag tror många ryttare skulle må bra av att byta till en häst som passar deras mod bättre. Veckan med Qharma har varit bra. I tisdags red Julia och jag ut en timmes runda med mycket backar och en hel del snö att övervinna. Onsdag skrittade Micke och jag tjejerna till fots 4 km efter byvägen om de skulle ha träningsvärk. Torsdag trimmade jag ett rejält pass på ridbanan. Qharma tyckte jag var lite orättvis när jag hävdade att man kan jobba sidvärts fast det är snö. Men diskussionerna blir numera väldigt korta och milda, hon gav sig snabbt med en liten suck. Sen var det idel spetsade öron och aktiva bakben. Tingla körde jag galoppintervaller i snön med i måndags. Tisdag red jag som jag skrivit om ovanför med Julia och Qharma och onsdag promenader Micke henne med mig och Qharma. Fredag red vi först ut en sväng. Det var kanonunderlag efter vägen, nyplogat med härlig svikt och hon kändes så läcker när vi brännde på efter byvägen. Jag avslutade med en stund på ridbanan, lite böjda spår och sidvärtsjobb för att mjuka upp sidorna.  I lördags blev det ett kärt återseende: Amanda är tillbaka i sadeln! Det firade vi med att dra hästarna till Björkbackegård för ett hopp-pass. Helena och Amanda hade tagit med Vidar också så alla tre fick hoppa och det gick super med samtliga. 

Vi brukar göra så att jag rider fram Qharma och Amanda Tingla. Sen hoppar hon Tingla medan Qharma skrittas och därefter hoppar hon Qharma. Denna gång var ju som sagt Vidar med så jag travade av Qharma medan hon böjade värma upp Vidar. Team-work när det är som bäst! Jättebra för mig att rida Qharma på bortaplan och bilda mig en uppfattning om hur hon är där, inför vår gemensamma dressyrdebut i vår. 

De två gånger vi varit iväg med Tingla och Qharma i vinter måste jag säga att det är Qharma som varit den coola. Tingla vill gärna hålla koll på Qharma medan Qharma går i sin brors fotspår och kör mer strategin "sköt dig själv och skit i andra". Tingla var väldigt intresserad av Vidar. Qharma tyckte att honom har jag ju träffat förut, inget speciellt med det. Hopp-mässigt är båda väldigt okomplicerade och bjöd på en hel del riktigt fina språng. Tingla är nu uppe på den höjd hon skulle tävla om hon och Amanda skulle åka ut lokalt och det ser ju lätt som en plätt ut. 

Tingla:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157038465172074/

Qharma: 
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157038441797074/

Lördag red jag ut Qharma i skogen. Jag trodde hon skulle ha träningsvärk efter ett tufft pass där hon verkligen gett det lilla extra dagen före. Men icke! Kondis och muskler är tydligen bättre än jag förstått. Vi var ute 40 min i snön och det var så himla kul! Qharma kändes superfin och jag kunde ligga och rulla i bärig galopp långa sträckor. 

Söndag dvs julafton körde vi ut med Tingla. Hon var fasligt pigg, ruschade iväg lite när vi skulle börja trava men det gick bra att få hejd på henne och sen var hon bara rolig. Hon älskar verkligen körningen, kan trava taktfast i kilometer efter kilometer. I dag juldagen har Julia varit här och vi red upp till den gamla fäbodvallen. Jättemysigt även om vi blev rätt blöta av all snö som rasade från träden. På hemvägen blev det en rask galopp. Tingla var så förbannad för att Qharma är snabbare än henne. 
 
I söndags lösgalopperade vi både Viva och Bella på ridbanan. Jag blir glad av att se hur de rör sig, Långdansens framtidshopp. Här är en liten film på Viva, kommer en på Bella senare: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157040865317074/


Vår gran på altanen 

Ingrid-träningen blev inställd förra måndagen pga dåligt väglag. Mamma har ridit ut Lusse i skogen tisdag, onsdag och fredag. Det var en väldigt pigg gosse jag satt upp på söndag eftermiddag för uteritt. Han liksom stampade i med bakbenen och ville ta sats för ruscher i galoppen upprepade gånger. Men vi känner varandra Lusse och jag så jag ställde mig i lätt sits, höll upp huvudet och sen fick han ligga och rulla i flera kilometer. I traven jobbade jag med öppna och sidvärts fram och tillbaka över vägen för att få fokus på jobb och inte bus. Jag red honom även julafton och då var han betydligt mer välrastad och vi fick en härlig tur tillsammans. I dag har mamma ridit, pigg men bra Lusse även då. 

Jullovet är som sagt här, de första tre av 16 lediga dagar är avverkade. Vi firade julafton i Jättedal och i dag har Mickes mamma varit här för att fira med oss. Jag kommer använda lovet till att umgås med vänner, lägga mycket tid på hästarna i lugn och ro samt att det blir en resa till Jämtland för lite träningar. Ha en skön julhelg allihopa! 


Tingla, Viva och Qharma äter halm 

25 dec 2018