Det gör ont att ramla av

Förra måndagen var jag i Jättendal för att rida Lusse. Mamma var med mig i stallet och vi stog och småpratade och jag var väl lite disträ för jag glömde spänna sadelgjorden. Vi brukar ha på hål sex och nu blev den bara på hål ett. Jag satte foten i stigbygeln och kände att sadeln började glida men satt ändå upp. Jag trampade över sadeln på andra sidan och där nånstans började den glida rejält och Lusse som aldrig haft minsta tendens till gjordtvång fick nån slags panik. Jag tror inte detta hänt om det inte var för kyla, att de rör sig lite i hagen pga all snö och allt vad vintern innebär. Men iväg for den lilla gule i vild rodeo med mig hängandes på snedden. Satt kvar gjorde jag oxå ganska länge men så kom det en snödriva och 90 grader sväng gick inte så jag damp i backen med bakhuvet före i isen. Jag fick förmodligen en lättare hjärnskakning och resten av dagen blev vila och sen blev jag körd hem av mamma på kvällen. Två dagar hemma från jobbet blev det också. Jag tog det ganska lugnt under veckan och på lördag var det dags för nästa drabbning med Lusse.

Mamma har gått promenader med honom hela veckan så det inte skulle pysa ur öronen på honom alldeles. Vi åkte till ridbanan som var helt okej men fläckvis lite knölig. Jag började med att lina honom ca en kvart och han galopperade och galopperade och galopperade. Han har fått bra flås! Bockade gjorde han dock inget så när jag tyckte han började se lite lagom rastad ut satt jag upp. Mamma höll i honom. Först kändes han jättespänd så jag tänkte att nu blir det nåt tok igen. Men när jag släppte spöet slappnade han av. Så jag red utan spö ca en kvart och hade det bara sista stunden. Red i alla gångarter och han kändes bra, inga konstigheter. Riktigt fin i galoppen och bra fattningar. Skönt! Kommer dock att vara extra försiktig en tid framöver.

Tingla har oxå fått röra lite på sig denna vecka. Vi har varit ute på två små promenader och lagt till lite andra övningar i anslutning till detta. Ena dagen lösgalopperade vi henne på min blivande bana och den andra dagen körde jag lite stanna, backa, följa osv på gårdsplan. Jag testade också om hon ville gå trappen upp och in på verandan. Det ville hon! Hon är alltid med på noterna Tingla och sällan rädd för nåt.

I helgen har vi jobbat på i stallet med att sätta upp Qharmas box. Vi hade blivit helt klara om bara inte Cityboxen glömt att skicka en pinne som ska sitta i boxdörren. Jag ska få den skickad i efterskott. Jättefint blev det! Det var också roligt att se hästarnas reaktioner då de kom in i stallet. Tingla var först in, konstaterade att vi byggt lite med en snabb titt och började sen äta. Shira och Mirang fullkomligen kröp efter väggen när de såg att stallet förändrats sen morgonen. Förändringar är alltid av ondo, menade mina konservativa damer.

I dag är det fjärde dagen vi har runt -20 grader så just nu längtar jag mest efter att kylan ska släppa sitt grepp. På onsdag är det dags för Lusseridning igen och till helgen är det Matsträning!

14 jan 2013