Bra helg helt enkelt

Vilken bra helg det varit! Jag har hunnit med en massa skoj. I går gjorde vi lite utomhusjobb på gården. Det gäller att vara förberedd för vintern så vi har fixat med hagen, satt ut termobar och traktorn har servats. Dessutom hann vi jobba alla hästar. Tingla var försten ut. För några veckor sen var de här och röjde vid kabelgatan och jag har tänkt ta hem riset till hästarna ett bra tag. Det är roligt för dem att ha lite att gnaga på i hagen. Jag har också tänkt att Tingla skulle få prova att dra nåt utanför ridbanas staket. Så vi slog två flugor i en smäll, hon fick dra hem sitt eget ris! Efter att ha klurat en stund på hur vi skulle göra så spände jag för henne för ett par gamla skaklar vi har kvar sen farfar hade arbetshäst på 50-talet. Jag hade dem efter Mirang i samband med hennes inkörning och nu fick alltså Tingla testa dem. I vanlig ordning sa hon inget speciellt om det, det är ju Tingla vi pratar om! Att dessa gamla träskaklar mot den frusna marken lät så högt att man fick stanna hästen för att höra vad en person som gick precis bredvid en sa bekom henne inte över huvud taget. Skönt att hon är så cool!

Micke ledde henne första biten men det hade nog inte behövts. Sen körde jag en sväng med skaklarna. Inga problem att vända heller med fasta skaklar. Det blir ju lite annorlunda än med draglinor, hon fick saxa och det gjorde hon så duktigt. Sen stod hon stilla utan knot då vi lastade och drog så duktigt hemöver. Hon har verkligen fin teknik då hon drar, sänker halsen och använder hela kroppen.

Jag är också jätteglad att hon troligen kommer att kunna ha den gamla finselen jag köpte till Lusse som aldrig kom till användning. Den satt nu helt okej, bara lite stor. Den skulle göra sig fint ihop med en släde.

Nästa ut var Qharma. Jag tömkörde och Micke tog Shira i grimma och grimskaft och gick med som sällskap. Vi bytte efter ungefär halva vägen, precis som vi gjort med Tingla. Alltid bra om båda kan hantera hästarna och ska vi köra Fjordingarna i framtiden så är det säkert ofta Micke som sitter på kuskbocken och jag i sadeln på den andra. Qharma tyckte det var skoj att få sällskap ut i skogen. Hon trippade glatt på både först och sist, skritt, halter och lite trav. Hon känns jättefin i kontakten med munnen. Lusse är ju också väldigt bra i munnen, härligt om det är ett positivt släktdrag. Några bilder på Qharma från turen. Är hon inte söt som socker så säg.

På kvällen var vi på dans. Jag har ju dansat i över 20 år men när jag inte gör det på ett tag glömmer jag bort hur roligt det är och att jag saknar det. Kommande helg ska Micke och jag vara med på en danskurs så nu dröjer det inte så länge till nästa gång.

Efter att ha sovit drygt 5,5 h klev jag upp i morse och hoppade i stallkläderna. Temperaturen låg på ett par minus och dimman låg över dalen. Jag gav hästarna kraftfoder och en hötuss var och sadlade på Shira. Jag har ju kunnat skritta uppsuttet hela veckan om jag velat men hellre gått med henne till fots för min egen motions skull. Men i dag kände jag för att rida. Det är lite lustigt men vissa dagar känner man att ja, nu är det dags. Så lite lagom trött i skallen och efter tio dagar i liten hage valde jag att rida en väg jag alltid stigit av och lett henne en bit på om jag varit ute själv med henne. Detta då det är mycket intryck på den vägen. Men i dag red jag hela vägen. Shira kändes så glad och gick med långa, gungande steg och spetsade öron avspänt och på långa tyglar. Då vi mötte en lös hund vände hon runt men det var bara att vända tillbaka och så gick vi vidare som inget hade hänt. Jag kortade tyglarna och jobbade henne lite och det kändes jättebra, hon var mjuk och följsam. Fröken Yrväder, vi grejar det här! Det är du och jag nu.

Resten av dagen har jag umgåtts med en vän. Vi var till Jättendal och red, jag på Lusse och Victoria på Patina. Hästarna skötte sig fint. Sen tog vi en brunch tillsammans. Jag känner mig laddad inför arbetsveckan!

3 nov 2013