Bella Halsnaes - Riksetta!

Nu har jag äntligen satt mig ner för att sammanfatta den senaste tidens händelser. Jag har nog inte riktigt fattat det ännu, att Riksettan 2019 står i mitt stall. När jag köpte Bella gjorde jag det med många drömmar. Jag har alltid vetat att hon är bra och att hennes stam borgar för kvalité. Jag hade förberett henne så väl jag kunde både vad gäller puts och skick, träning inför uppgiften, att lastas och resa. Jag hoppades att det skulle gå bra och att jag skulle göra henne rättvisa men det som hände var så långt över varenda förhoppning jag ens för en liten sekund vågat ha. Jag tyckte det var superhäftigt förra gången jag visade i treårsringen när Qharma kom tvåa 2015 och denna gången var det jag som fick åka hem med vinnaren. Det kändes helt overkligt när jag fick ringa upp Sören och Vibeke och berätta att de fött upp en Riksetta som dessutom blivit BIR och årets kallblodssto. På den här pokalen kommer Bellas namn att stå i raden av fantastiska ston. Min Bella. Men för att ta det från början så lastade jag Bella vid 7-tiden på fredagmorgonen. Hon klev på så snällt och reste väldigt lugnt och bra hela vägen. Hon drack lite dåligt och åt inte så mycket under resan men det tog hon igen när vi kom fram. Hon fick både beta en stund och gå en längre promenad på kvällen. 

Lördagen var vikt åt hingstarna men jag ville att Bella skulle få ett bra meeting så hon fick komma ut ur boxen fyra gånger fördelat över dagen. Promenera, jogga lite, beta och på kvällen hade jag även möjlighet att visa henne ridhuset söndagens utställning skulle gå i och presentera den miljön för henne. Hon skötte allt galant.  Jag jobbade som funktionär under hingstpremieringen. Byggde lösgaloppbana på fredagen, var hinderfunktionär på bruksprovet samt var behjälplig som piskförare under lösgaloppen. Jag blev lite extra glad över att våra vänner från Norrland tillsammans med sin Stolplyckans Saron gjorde dagens bästa bruksprov så nu är han B-premierad. Men allra roligast var ändå att Emmas Furumossens Fjelltopp blev dagens bästa 2-åriga hingst! Söndag morgon gällde det! Det var väldigt spännande eftersom alla stona hade fått mellan 40-42 poäng dvs det fanns ingen solklar vinnare om man såg till sommarpremieringarnas resultat. Jag var nöjd med hur Bella visade upp sig. Alla ston nådde 40 poäng eller mer och gick vidare till final vid lunchtid. 

In på ring igen och sedan presenterades resultaten bakifrån. Ju fler som fått sina poäng ju mer nervkittlande blev det. Till slut var det bara två ston kvar, Fjälla som tidigare fått 42 poäng och min Bella som visats med 41 poäng. Bella stod som segrare med den fina raden 99888= 42 poäng dvs hon höjde sig till en åtta på ben jämfört med på sommarpremieringen. Poängen fick vi dock inte förrän senare under dagen så den var fortfarande hemlig vid det här laget. Hon gick i och med denna seger vidare till Årets kallblod.

Nu var det dags för ringen för bästa Fjordhäst och där placerades Bella som nummer ett. 

I årets kallblod tävlade vi mot ston av raserna Clydesdale, Ardenner, Nordsvensk, Irish cob och Shire. Och ännu en gång placerade Bella som nummer ett. In på ring igen, nu mot den helt fantastiska Ardennerhingsten Brunte och där drog vi det kortaste strået men vilken förmiddag! 

På eftermiddagen var vi även med i BIS-ringen där Bella placerades som nr 3 efter en Dartmoor och ett Russ som fått 43 poäng båda två. Vid det här laget var klockan 14.40 och jag var både lycklig och rätt trött så någon motivation till att delta i treårstest 50 minuter senare fanns inte så vi strök henne ur det. Istället åt vi en sen lunch samt lät Bella komma ut och beta en rejäl stund innan det var dags att lasta och åka de 62 milen hem. Hon var lastad på nån minut och stod som ett ljus hela hemresan. Kl 01:30 lastade jag ut hemma och hon välkomnades av de andras gänggningar. Stort tack till dig Helena, som gjorde denna resa med oss. Du är guld värd och kul har vi tillsammans på våra långresor! 

Bästa treårssto
Dagens bästa Fjordhäst
Dagens bästa kallblodssto
Tvåa i årets kallblod efter en fantastisk Ardennerhingst.
Trea i BIS ringen av alla raser.

- en helt magisk dag. För att inte säga magisk helg som ur min synvinkel flöt på väldigt bra såväl som funktionär som deltagare med häst. 


Foto: Pernilla Hägg 


Foto: Pernilla Hägg 
Foto: Ella Råhlén


Foto: Ella Råhlén


Foto: Ella Råhlén


Foto: Ella Råhlén

Efter Grevagården fick Bella vila en vecka men i måndags bröt jag den vilan med en tömkörningsrunda i skogen och i tisdags fick hon vara "mamma" åt Viva på en promenad. Viva är rädd för trafik medan Bella är väldigt cool så Bella blir en trygghet och ett bra stöd för Viva på promenad efter vägen. Jag kommer att fortsätta jobba Bella så länge underlaget och vädret tillåter. Lägger in vila vid behov men annars låta det rulla på för att trappa ner inför den stundande mammaledigheten. En annan väldigt rolig nyhet är att jag blivit profilryttare åt Hööks! Jag kommer att få möjlighet att prova massor av fina produkter så det känns jätteroligt. Ovan ser ni lite av den utrustning Bella hade med sig till Grevagården. 

Livet har rullat på med de andra hästarna. Tingla har ridits sju pass sen sist jag skrev sist. Jag hade planerat att växla upp lite med henne och lägga in mer trav och på sikt galopp men hon känns lite matt så vi avvaktar med det. Jag har tid på kliniken om 12 dagar för dräktighetsundersökning och då ska de få ta en koll på henne i övrigt också. Hon är sig inte riktigt lik och har inte varit det sen hon kom hem i augusti så jag vill se om hon har brist på något. Hon har ingen feber eller rörelsestörning så det är mer att hon känns allmänt lugn som är annorlunda. Det kan vara pälssättningen som spökar då hon satt en helt vansinnig päls. Viva har jag tömkört ett pass och haft lite sadelinvänjning med två pass. Ena gången tog vi en promenad i skogen och andra var vi på ridbanan och longerade lite och sedan testade jag att sätta foten i stigbygeln och lägga mig på mage över hennes rygg. Hon är helt cool med detta. Vi kommer att jobba vidare lite varierat tills halkan kommer, då får hon vila. Jag kommer inte sko henne förrän inför premieringen nästa år så aktiviteterna är lite underlagsberoende. Å andra sidan har vi kommit så långt som jag hoppats på redan i år. Hon är visningstränad, lasttränad, löshoppad, promenerad, tömkörd, van att lämna gården ensam. En ganska välhanterad tvååring med andra ord - redo för vuxenlivet med ryttare nästa år. Qharma är riden av mig och Julia i skogen sex pass, tömkörd på banan ett pass, dressyrtrimmad på banan ett pass samt att vi förra torsdagen tränade för Camilla Lindh på SRK. Det gick jättebra! Vi fokuserade på galoppen som Camilla tyckte blivit mycket bättre "hon galopperar som en helt annan häst än i maj" samt avslutade med lite travjobb och jag fick känna på att det faktiskt finns lite travlängningar i henne. Till helgen ska vi starta lokal dressyr igen, håll tummarna för oss! Lusse har ridits av mamma i skogen sex pass, av mig i skogen ett pass, tömkörts av mig ett pass samt att vi i söndags red Freddys minne och kammade hem en seger i ridklassen. I fjol red ju Helena honom till en seger i samma klass medan jag kom 4:a på Tingla. I år vann Lusse igen och Helena kom 2:a på Vidar. Vi var ute i skogen 3 h och 20 min. Skritt under ivriga samtal blandades med några friska galopper och att lösa klurigheter efter vägen. Lusse är verkligen en perfekt häst att göra en sån här sak med så det blev en riktigt rolig dag! Hoppas Freddy satt där uppe i himlen och fick se hur cool Lusse blivit. Han var ju med och ordnade träning i bruksridning då Lusse var ung och jag tror han blivit glad om han fått se vilken stabil häst Lusse formats till med åren. Hösten är verkligen här nu, med sina vackra färger. Jag har några domaruppdrag kvar samt tre tävlingsdagar med Qharma och eventuellt en med Lusse. Livet känns rätt gott tillsammans med mina fina hästar, min sambo, familj och vänner. Jag är nöjd i nuet och glädjs verkligen åt alla roligheter som skett den sista tiden. 

19 sep 2019