Det går bra nu och mot Norge

Äntligen känns det som våren är här! Barmarken breder ut sig på åkrar och ängar. Leran har kommit. Fågelkvitter och det brusar högt av vattendragen. I torsdags var Glenn här och verkade Viva, Bella och Qharma samt sommarskodde Tingla. Jag valde dock att ha två traktbrodd i ett tag till eftersom halva hagen är snötäckt och jag ibland rider där det är snö. Vi testade att gå över bron häromdagen men den vägen är en bra tid bort ännu, minst en halvmeter snö kvar där. Men jag glädjer mig åt att det nu går att rida backen upp i Väster-lövsätt och att min ridbana är i stort sett bar, endast ett snötäckt hörn kvar nu. 

Förra veckans stora happening var dressyrtävlingar på SRK. Lusse fick ladda upp med promenader torsdag och fredag och Tingla med en längre uteritt på torsdagen och vila fredag. Först ut var Tingla i en LB.2 som hade 15 starter. Det var lite spännande innan vi kom in i framridningsridhuset för vi lyckades trampa ner i ett slukhål på vägen från parkeringen upp till ridhusen. Tingla sjönk med båda bakbenen av lermärkena att döma ända till knäna! Som tur var har hon snabba reflexer och hon gjorde ett jättehopp upp på fast mark. Jag satt lite löst där en stund men oskadda kunde vi gå in på framridningen. Framridningen var toppen! Där var bara hänsynsfulla människor och vi samsades gott om utrymmet. Jag hade en bra känsla då jag red in på banan och en lika bra känsla då jag red ut. Det är så kul att tävla Tingla! Hon är grön och lite tittig men jag älskar hennes energi och inställning. Till skillnad från i körningen kan jag i ridningen där jag själv är mer rutinerad ge henne den trygghet hon behöver och hon blommar ut. Lite vingel där hon blev tittig och det rinner iväg lite i tempo emellanåt men jag gissade att det skulle bli ganska mycket bättre än sist då vi red på 63% och det blev det, hela 68,66%! Vi startade i början av klassen och då är det alltid osäkert hur långt det ska räcka men när alla ridit stod det klart att det blev pris för Tingelingen, en delad tredjeplats! Rosett, plakett, 200 kr och fina hederspriser fick jag ta emot. Tingla visste dock inget om detta då hon redan var hemma i hagen igen eftersom jag skulle starta Lusse senare på dagen. 

Film på Tingla:

https://www.youtube.com/watch?v=CAODbEBtUI0


Jag har tävlat Lusse sen våren han var fyra då vi gjorde vår första gemensamma start, en lokal LB som vi fick 57% i. Vi har gjort närmare 60 starter tillsammans i dressyr om jag räknar med dem på Fjord-SM och endast varit under 60% fem gånger varav LB-debuten är vårt sämsta resultat. Lusse är en fantastisk tävlingshäst utifrån att han är stabil, pålitlig och jämn. Jag vet precis var jag har honom och även om det är stökigt på framridningen som det var i lördags så kan vi ändå fokusera tillsammans när det är dags. 

https://tdb.ridsport.se/users/7881/horses/68890/tabs/results


Så in på banan red vi och satte en lydig och prydlig runda. Jag hade kanske velat ha lite mer tryck under huven så som jag har med Tingla men var ändå väldigt nöjd. Och ännu mer nöjd blev jag då procenten kom, 66.14% och upp i ledning som höll hela vägen. Seger av 16 starter i lokal LA dressyr. Så himla kul! Det var också skönt att det var på hans rygg jag satt inne på framridningen då det blev rörigt. Duktiga, trygga Lusse! Jag är så nöjd med mitt val att tävla Fjordhäst då jag ser stora spända hästar. Den tiden är förbi för mig, det är skönt att sitta närmare marken och uppenbarligen räcker ju hästarna ändå till i lätt klass. Kanske även i Msv med tiden, vem vet? En riktigt rolig dag hur som helst, och Lusse var lycklig över att få rejsa först på ärevarvet! Söndagen startade i domarbåset där jag dömde en lokal LB.3 och en lokal LA.4. Sen var det dags att rida Lusse i en Msv C.1. Han kändes riktigt bra på framridningen. Inne på banan blev det några styrkerelaterade kostsamma missar men också flera fina betyg på sådant vi haft svårt med tidigare som öppna och enkla byten. Jag var nöjd med oss när jag red ut. Med mig för att jag kom ihåg programmet fast skallen var lite tom efter morgonens domeri och Lusse för att han kändes glad och samarbetsvillig. En riktigt bra helg! 61.66% i en regional Msv C är heller inget resultat man behöver skämmas för. Att rida Msv C på honom nu är lite som det var att rida LA för några år sen. Det finns en stabil grund och vi behöver mer rutin för att sätta allt teknisk inne på banan men det kommer! Tanken är att blanda LA och Msv C klasser med honom i år. 

Några klipp på Lusse från i helgen: 

https://www.facebook.com/StolplyckansLucidor/videos/964820680339911/

Söndag kväll fick Tingla en skrittur efter att jag kommit hem från tävlingarna. Måndag var klämdag och Helena tog en långtur med Lusse i skogen i Jättendal och jag tog en långtur med Tingla här hemma hos mig. Vi red upp på berget och det var en härlig utsikt. Tisdag som var röd dag red jag både Lusse och Tingla. Tingla var först ut och fick ett pass till Norafors så lite backträning även den dagen för hennes del. Nu kommer hon att få en planerad vila på drygt en vecka i samband med att jag reser bort och sedan är på Färstas kvällstävlingar tisdag och onsdag nästa vecka. Efter det tar vi nya tag med några veckors träning innan hon runt månadsskiftet ska starta tre helger i rad. Hon är inkvalad till Fjord-SM att starta öppna klasser LC och LB samt unghästchampionatet för 6-åringar då hon haft föl. Årets SM går på Grevagården och jag tänker att hon behöver få lite mer rutin på större tävlingsplatser och att tävla utomhus inför detta. Hon kommer därför att få starta både i Matfors och på Sundsvalls Fältrittklubb som har dubbla utomhusbanor och en del intryck runt banan. Sen planerar jag även att rida en start i Gnarp på henne. 

Lucidor kommer att få starta på Färsta. Utmaningen med honom är att hitta ett bra upplägg på framridningen när vi startar meeting som på SM. I helgen lyckades vi bra med det, jag ska försöka kopiera det upplägget på Färsta och hitta en trygghet i detta inför SM. Då finns i och för sig en lång resa och kanske värme som försvårande parametrar. Men det känns ändå som det är just detta vi ska träna på, hur jag matchar honom bäst. Rutinen har han. 

I går hade Lusse och jag en riktigt härlig längre uteritt tillsammans i regn och blåst. Han kändes superfin. Nu är planen att mamma ska försöka rida honom lite då jag är bortrest. Hon har inte ridit honom på tre månader men nu går det äntligen att komma upp i skogen igen. Nästa vecka blir det nya tag med träning och en start i Msv C på Färstas kvällstävlingar. Qharmas mage fortsätter att växa. Hon står mest och solar och har det gott men kan när andan faller på dra en rusch, speciellt om det vankas mat eller intag för dagen.  Småtjejerna är så nöjda med att det äntligen töat av en del i hagen. De drar ruscher så leran sprutar, leker och härjar med varandra. Förra veckan tog jag en kväll när båda fick jobba lite. Bella gick jag en promenad med och sen avslutade vi på ridbanan med lite kommandon i linan och att träna på att gå i vatten. Viva fick gå till ridbanan direkt och träna på att gå i vatten och frasande snö/is samt göra lite ledarskapsövningar. Kul att det händer nåt tyckte båda! Jag ser fram emot att kunna aktivera dem lite mer när jag kommit hem från Norge.

I hallen står packningen redo inför veckans äventyr. Efter jobbet rullar Helena, Marlene, Linda och jag mot Nordfjordeid med en mellanlandning i Tänndalen. Första gången för mig och jag ser fram emot att få se många fina hästar och umgås med goda vänner. Det ska bli så himla kul! 

2 maj 2018