Lusse på TV

Nu är jag tillbaka i vardagen igen, jullovet är slut. Trots skitvädret var det ett bra lov där jag hann med mycket men även att ladda batterierna rejält. Läsa en bok, gå på dans, ta en fika med en vän, sånna saker som ibland är svåra att hinna klämma in i vardagen som heltidsarbetande hästägare. Det känns ändå bra att vara tillbaka på jobbet, jag gillar mitt jobb för det allra mesta.

I helgen är det Matsträning i dagarna två som jag ska rida på Shira. Sen jag skrev sist har det gått en vecka och under den tiden har vi hunnit med två ridpass i långbacken, två tömkörningspass till en annan backe, en promenad i skogen och två basicpass i ridhuset. Jag älskar mina icebugs! Det går utmärkt att jogga i dem utan att vara rädd för att jag ska halka och tappa henne då hon galopperar. Jag har 1,7 mil till ridhus och hinner traila ca 2-3 dagar/vecka så det är en förutsättning att kunna hålla igång här hemma i någon form. Jag gillar att variera jobbet mellan ridning och tömkörning då jag märker att det är bra för henne. Min ridbana är en hockeyrink så det är till att bege sig ut efter vägarna som gäller. Då känns det viktigt att ha bra skor de dagar jag arbetar från marken.

Ridhuspassen har varit bra. I söndags var hon lite lång och stel då jag startade upp passet. Jag tror hon hade lite träningsvärk efter det tuffare galopp-passet vi gjort i backen dan före. Sånna dagar är det bättre att ta galoppen direkt efter framskritten. Hon blir snabbare lösgjord av galopparbetet. Då vi avslutade var hon härligt igenom i kroppen och gick med fint flöde och bjudning. Jag är så glad att jag kan rida loss henne själv numera även de där dagarna då hon inte är optimal från start. I morse var hon helt annorlunda från start, spänd och explosiv men med ganska mycket gummi i sig. Hon hade bestämt sig för att hindren som stod på läktaren var livsfarliga. De där hindrena brukar hon ha lite åsikter om så fort de ser annorlunda ut än sist vi var där och det gjorde de nu. Fröken drama blev hög, fnurrig, ville vända och dra bockande iväg från trämonstren men jag kan stolt säga att jag satte mig djupt i sadeln, böjde halsen, sparkade på och muttrade lite halvhögt åt henne och efter en stund släppte dramatiken och all energi gick till jobb. Jättefin var hon! Lika glad som jag är att jag kan rida loss henne är jag att jag kunde rida i det där spända läget. Det tar sig! Närmare och närmare målet att tävla på alla typer av banor. Man måste börja nånstans och lär jag mig hantera henne på hemmaplan då hon blir dramaqueen kan jag ju till slut göra det även på bortaplan. Båda passen innehöll mycket galopp; rättvänd, förvänd, få kvicka bakben genom att ändra tempo och takt, några enkla byten. Inga i språnget dock, jag spar dem till helgen. I traven jobbade jag också med kvicka bakben genom förändringar, lite skänkelvikningar och skolor. Jag red på träns båda passen.

Lusse har jag aktiverat två gånger sen sist. Ena passet var ett konditionspass. Jag red i Vik, låg och rullade i trav och galopp på sviktande grusväg flera kilometer. Helskumt att vädret är så milt att vi har sviktande grusväg i Norrland i januari, men nu ska tydligen kylan komma. För min del tar jag hellre lite snö. För på de flesta ställen är det blankis just nu och det gör ju ingen glad. Lusse var lite glad i hatten detta pass, så jag fick hålla i grejerna. Han kändes superfin i formen och kontakten, luftig och engagerad men bjöd också på några spänstiga skutt. Kärt barn har många namn och denna dag var han Busidor. Jag har också tömkört honom i ridhuset på SRK. Poletten hade trillat ner rejält sen gången innan och han tog stöd på ett helt annat vis. Med bättre kontakt går det ju också att mata fram mer gång och som han kan röra sig, grabben! Om jag lägger in tömkörning lite då & då kommer han nog bli lika duktig som Shira. Detta pass kunde jag både trava och galoppera fyrkantsspår (och för alla som inte tömkört så mycket kan jag säga att det är svårt, man tappar lätt stödet och ramen då man är tvungen att jogga själv) och volter blandat, gjorde finfina lägningar, började förstå sidförande i skritt och gjorde faktiskt rena byten åt båda hållen vid varvbyte i galopp.

På grund av mycket arbete har mamma inte hunnit rida så mycket men en gång har de varit ut i alla fall och nu är planen att han ska ridas hela helgen av henne om inte väder och vind ställer till det. En rolig sak som hänt senaste veckan är att Lusse och jag varit på TV! Här kan ni se inslaget som gjordes på träningen vi var med på i Working Equitation på jullovet:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/working-equitation-ny-gren-inom-ridsporten

Knattarna har bara gått i hagen. Jag har hällt ut en del spån och där träden är är barmarken framme så de har en bra bit att gå på som inte är hal i alla fall. Micke har fixat en stock åt dem som de står och gnager på alla tre. Qharma gillar också att leka bland träden, gå mellan dem, stå och spana bakom dem. Hon ser nästan ut som hon leker kurragömma ibland. Häromdagen tog jag en pysselkväll då jag borstade noga, friserade, tvättade bort fläckar och mätte dem. Tingla ligger kvar på samma mankhöjd men Qharma hade växt lite, vilket också var min känsla. Hon känns stor då jag håller på med henne vilket nog beror på att hon precis som sin bror är långlinjerad och har rejäl resning i fronten. Nästa vecka kommer hovis och veterinären. Hovis ska sko Shira och verka knattarna och veterinären ska kolla tänderna på Lusse och Shira samt vaccinera Qharma. När det är gjort är hon färdig grundvaccinerad och kan följa med i de andras intervall. Jag brukar vaccinera i början på juli mot både A2 och botulism. Tror detta var allt, nästa rapport blir om helgens Matsträning!

9 jan 2014