Är det en annan Fjording?

"Är det en annan Fjording?" - den frågan får jag väldigt ofta när jag är ute med nån annan av hästarna än Lusse. Folk är van att se mig med Lusse. När jag började åka ut med Ingvar blev de förvirrade. Så smal Lusse blivit. Och vilken svart lugg han hade. Efter ett tag insåg de att det faktiskt inte var samma häst. 

När jag är ute med Tingla tror folk ibland att det är Ingvar. Det är i och för sig inte så konstigt för de två påminner mycket om varandra, det är ju far och dotter. Men många ser också att det är en annan häst. Nu har vi ju börjat åka ut en del med Qharma, på tävling ofta tillsammans med Vidar.  På sikt kommer ju även Bella och Viva. Hur många Fjordhästar finns det egentligen? undrar en del och när jag säger hur många jag har blir de nyfikna och ställer frågor om dem och rasen i allmänhet. Det är nåt särskilt med uppsynen på Fjordingarna. Många vill komma och klappa. Både Tingla och Lusse fick uppmärksamhet på tävlingarna i helgen. Roligt tycker jag! 

I onsdags var Amanda här. Det var sånt där helt perfekt höstväder. Soligt, vindstilla, löven är färgsprakande och man bara njuter av att vara utomhus. Den här hösten har verkligen levererat. Vi började med att ta en promenad i skogen med Viva och Bella. Jag gick med Vivan och Amanda med Bella. Det var rediga tjejer vi hade med oss. 

Sen red Amanda Qharma och jag Tingla. Det blev en längre konditionsrunda med backträning och massor av galopp på gräsvägar. Härligt! En sån dag man minns när vintermörkret drar in. Torsdag red jag dressyr på Tingla på banan. Hon var förfärligt pigg trots det tuffare passet dagen före så vi tog en riktig genomkörare. Det är så häftigt med Tingla och hennes ambitionsnivå och energi. Jag upplever henne näst intill outtröttlig så länge jag sitter på henne. Det finns alltid en växel till att peta i. Jag hoppas jag kommer att ha samma känsla med Viva.Fredag satt jag upp på Qharma medan det fortfarande var mörkt och trimmade ett pass på banan. Avskritt ute till fots medan morgondimman drog bort. Bästa starten på dagen man kan ha! Jag testade engelsk nosgrimma på Qharma och hon kändes fin i travarbetet men blev lite öppen i formen i galoppen. Jag vet inte om det var tillfälligt eller om det berodde på nosgrimman, jag brukar ha micklem eller remont på henne annars. Jag ska testa igen, jag tycker det är bra att variera både bett och nosgrimmor. 

Efter jobbet for jag vidare till Jättendal för en dejt med Lusse. Mamma hade ridit honom i skogen på onsdagen och torsdag hade han vilat. Jag startade med att klippa om honom. Det gillar han. Kolla här vad man myser med mig: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156859981657074/

Sen åkte vi till ridbanan med honom och jag tömkörde honom ett pass i alla gångarter. Han var precis som veckan före lite småbusig men jobbade på bra mellan buset och visade upp sina fina gångarter. Det är så motiverande för mig att se honom på töm. Att få se vad som faktiskt finns i den där lilla gula kroppen. Han må vara liten och ganska kortbent men han kan verkligen röra sig när han vill. Bättre än många av de stora hästarna vi tävlar mot. Det tycker jag är lite häftigt. Lördag ringde klockan okristigt tidigt för mig men troligen ännu tidigare för min groom Helena som ju har 50 min resväg till mig. Men lika glada för det var vi. Det är så roligt att vara ute med Fjordhästarna. Mina tävlingsnerver har i stort sett försvunnit helt just för att jag känner mig trygg med dem och vet att de gör det jag ber dem om och inte en massa andra överaskningar. Det har sina fördelar att tävla en liten gul kompis med gott självförtroende. I helgen var det ett hål i sargen i tävlingsridhuset som många av hästarna tittade på. Jag tror inte ens Lucidor såg att det var ett hål där. Tingla checkade det en gång och sen var hon okej med att det såg ut så. 

Tingla kändes fantastisk på framridningen! Den känslan behöll jag i stort sett inne på banan. I galoppen hade jag några missar. En för stor volt (mitt fel), hon rann iväg lite bitvis i höger galopp (jag måste stämma av direkt jag känner att hon blir väl piggelin) och så bytte hon bak på kortidan så jag fick bryta av och korrigera galoppen (hon gör så ibland när hon är lite spänd och laddad). Men annars kändes det väldigt bra och jag hoppades att det skulle bli fina procent. Och det blev det! 66.66%, vi hade varit uppe över 68% utan missarna. Jättekul! Denna domare har inte dömt oss förut. Jag upplever att alla domare som dömt henne i år har gillat henne. De uppskattar hennes energi och ambitiösa uppsyn. När hon varit lite för het har vi legat runt 63% annars är det 66-69%. En bra nivå för ponny bland stora hästar och ändå är det inte prickfria ritter, hon går snäppet bättre hemma. Vi landade med denna ritt på en fjärdeplacering av 14 starter och fick rosett och premier. Tingla har i år varit placerad i sju av sina tio lokala starter bland stora hästar. Det tycker jag är superkul! Nu har vi en start kvar i år innan vinterträningen tar vid. Jag räknar med att hinna tävla lite på henne i vår innan hon betäcks. Så här såg vi ut: 

https://www.youtube.com/watch?v=JXhL0NaXMzs&t=11s

Jag åkte hem och lämnade Tingla innan jag återvände för att tävla Lusse samt vara överdomare i tre klasser. På morgonen då jag tävlade Tingla upplevde jag att underlaget var bra men under dagen hade det blivit väldigt djupt. Jag kände direkt jag kom in med Lusse att detta skulle inte gå. Han har svårt för underlag som blir djupa och framför allt om det är lite ojämnt. Tidigare har han lagt i handbromsen när det varit så men nu visade han att han verkligen ville jobba för mig och kämpade sig igenom det hela. Det gick lite på fart och vi kunde inte visa upp den fina bärighet vi haft i de två senaste starterna. Vi fick också några dyra tekniska missar och landade på 60.59%. Lite tråkigt med ett säme resultat i årets sista start men det jag tar med mig är hans inställning. Han försökte verkligen och det är viktigast. 

Vi kan nu summera säsongen 2018 och vi har haft ett helt fantastiskt år - kanske vårt bästa tillsammans? Sex starter i LA varav två lokala segrar bland stora hästar och två placeringar på SM. Snittprocent i LA 65.50%. Sex starter i Msv C med en placering och en snittprocent på 62.66%. Dessutom ett SM brons och inkvalade till Msv B. Han är underbar vår kung! Söndag var jag på plats igen, nu som domare i två klasser och bisittare i en. Det var inte så många starter så jag fick möjlighet att njuta av en helt underbar hösteftermiddag i solen. Qharma har galopperats i skogen, Bella tömkörts i skogen och efter vägen och veckans höpåsar är packade. En riktigt bra söndag helt enkelt! 


Duktig Bella ensam inne i stallet 14 okt 2018