2019 - en årskrönika

Målen inför 2019 och hur det det gick:

Jag och Qharma debutera på dressyrbanan i vår. Hon kommer även göra ponnystarter med Amanda i dressyr och förmodligen hoppning under hösten.

Vi debuterade på dressyrbanan! Vi gjorde faktiskt hela fem lokala dressyrstarter tillsammans i LB med ett snitt på 61,06% samt att vi vann ÅFF:s KM på nästan 70%. Hon gjorde även två lokala LC-starter med Amanda på ryggen som ponny med 62,68% i snitt. Jag har löst prestationsmedalj i silver i dressyr på henne vilket var ett mål. Någon hoppning blev det inte, fokus låg på annat. 

2019 har har varit ett år Qharma och jag successivt flyttat fram vår comfort zone. Börjat tävla tillsammans, ridit ut mycket ensama i alla väder och vågat testa längre rundor med mer intryck, gjort fler ridhusresor och tränat på att rida tillsammans med andra ekipage, tränat en del för instruktör på bortaplan. 

Lucidor debutera Msv B och jag hoppas vi kan göra ett lika bra SM som 2018.

Vi red två regionala Msv B med ett snitt på 58,51%. Bytena satt tyvärr inte på tävling, jag tappade ridningen och backade av honom och vi lyckades bara med ett av fyra. Det är kostsamt att missa bytena så nu jobbar vi på att bli säkrare i dem så vi sätter dem på tävling för att uppnå vårt sista gemensamma tävlingsmål tillsammans - godkänd procent i Msv B!

SM blev inte riktigt vad jag hoppats på, jag var inte alls upplagd för det och fick inte bort känslan. Lusse gjorde sitt bästa och efter en svag insats dag ett red vi upp oss rejält dag två och slutade första utanför placering vilket ju är ett helt okej resultat men inte lika fint som fjolårets brons.  

Under hösten tog ju beslutet att trappa ner på träning för instruktör och tävling med Lusse till förmån för mina egna tjejer. Att vi för att nå vårt sista mål behöver bättre kondis, mer styrka och kvickhet och hitta detta under lekfulla former. Jag har därför ändrat hans träningsupplägg och det känns som vi hittat rätt. Lusse är ju mammas häst och det fungerar han väldigt bra som. Han är stabil och trygg att rida ut på och spar buset till de pass jag rider honom. 

Tingla få komma ut på hoppbanan under våren med Amanda. Det blir även lite dressyr med mig. LB, eventuellt LA om hon känns redo. Sedan är planen betäckning.

Tingla var ute och hoppade LE-LD med Amanda under våren. I början var hon lite tittig men de tre sista starterna gick hon som tåget. Det kommer helt klart att bli en satsning på SM-hoppningen för de två i framtiden. Tingla har under året slutmätts till kat C och det underlättar ju i hoppningen. 

Tingla och jag gjorde sex starter på lokal/regional dressyr. Vi red tre LB med 63,79% i snitt och en placering. Sen inte bara debuterade vi LA utan red faktiskt hela tre starter med 62,9% i snitt och kammade hem en placering på regional tävling! I och med detta kunde jag även lösa prestationsmedaljen i guld i dressyr med henne. 

I maj åkte hon på betäckning med Kronos 287 och det krånglade hela sommaren p.g.a. bakterier. Efter 2,5 månad bestämde jag mig för att ta hem henne. Två dagar innan hon for hem fick hon ett enda sista språng och detta resulterade i en dräktighet så håll nu tummarna stenhårt för att det håller hela vägen.  

Bella ridas in, fortsätta tömköras mot inkörning, visas på sommar-premiering och förhoppningsvis Riksutställning. Hon ska även betäckas.

Bella reds in och när hon gick på höstvila var hon riden i alla gångarter på ridbanan samt ute såväl ensam som med sällskap. Vi hade då suttit på henne dryga 20 ggr och hon har varit precis så enkel att utbilda som jag hoppats och trott. Hon har tömkörts mycket men vi har inte gått vidare mot draglinor då vi valde att lägga lite fokus på löshoppningen istället. Hon visades på sommarpremiering med diplom och sedan även Riksutställningen med bästa möjliga resultat. Hon betäcktes med Aslan 255 och tog sig direkt på första brunsten.

Viva tömköras

Jag har gjort ganska mycket med Viva i år i hanteringsväg. Tömkört, longerat, tränat ledarskap, lasttränat, visningstränat, löshoppat, testat sadel. Hon är en nyfiken och positiv unghäst som är rolig att jobba med. 

Annat som hänt under året...

Amanda har varit med i teamet som tävlingsryttare på Tingla och Qharma samt utbildat dem i hoppning under v.t. Sen har hon hjälpt mig med Bellas inridning. 

Julia har funnits med i teamet och ridit främst Qharma men även lite på Tingla & Lusse. Jag är så tacksam över att ha sällskap ut på konditionsrundorna! 

Jag har fått mer undervisning inom häst i min tjänst på REAL vilket jag trivs väldigt bra med. 

Jag har ridit helgträningar för Camilla Lindh med Tingla, Lusse och Qharma. Under v.t red jag även regelbundet för Ingrid Nyström men det har tyvärr inte funnits möjlighet att fortsätta med detta då jag inte tränat Lusse som mamma kunde köra upp en vardag i anslutning till jobbet. 

Jag har varit ute och dömt dressyr och/eller varit överdomare 18 dagar samt gått fortbildningskurserna inom dessa områden. 

Jag har suttit i SFF:s styrelse ännu ett år. 

Jag besökte Danmark i samband med hingstpremieringen och NM. 

Min uppfödning Shira slutade sina dagar på jorden. Sorgligt, men alla fina minnen finns ju kvar. 

Vi har nästan slutfört vårt stora byggprojekt med carport och kallstall. Det enda som är kvar nu är att dra in el och sätta upp boxarna ute i stalldelen. 

Vi har satt upp belysning på ridbanan.

Jag har blivit profilryttare åt Hööks - väldigt roligt! 


Mål inför 2020 då:

Lucidor: ha kul hop! Bli säker i bytena, påbörja serier. Rida Msv B med 60% på regional tävling. 

Qharma: ge henne mer rutin och hitta jämnare bjudning på tävlingsbanan. Fortsätta befästa LA-rörelserna. Eventuellt starta LA under hösten om vi hinner skaffa oss tillräcklig rutin.

Tingla: få föl. Ridas igång inför tävling 2021. 

Bella: få föl. Utbildas vidare i ridning mot tävlingsbanan. 

Viva: ridas in, påbörja inkörning, visas på sommarpremiering och eventuellt Riksutställning. 


2020 kan också bli ett år då jag måste sälja hästar. Jag är den första att veta att man inte alltid får föl bara för att stoet blivit dräktigt. Två tunga förluster sitter hårt i hjärtat. Men om lyckan är med oss och jag nu faktiskt får två föl i vår kommer troligen två hästar att vara till salu och jag är inte helt säker på att det är de två fölen. Jag vänder och vrider på det hela, ser det från olika synvinklar. Jag har väl en ganska klar bild av hur jag tänker men det är alltid nyttigt att se det från olika håll. 

Tingla f 11, e Ingvar Halsnaes - Alexander Lukas, kat c, ganska välutbildad i flera grenar; tävlad LA dressyr/LD hopp/LB körning. Bra mamma. Lite klurig att få dräktig. Visad med 40 poäng. Kan stamboksföras med AB prestation. 

Qharma f 12, e Furubäcks Io - Dalar, kat d, tävlad LB dressyr, inhoppad. Stor potential i dressyren. Bör inte köras. Diplom på 42 poäng, Rikstvåa. Lätt att få dräktig men har förlorat sina två föl i samband med födseln. 

Bella f 16, e Örjar - Rånn, kat d, inriden och visar en god ridbarhet. Skulle troligen funka att köra. Diplom, Riksetta på 42 poäng. Lätt att få dräktig. 

Viva f 17 e Fjelltor - Ingvar Halsnaes, blir nog kat d, visar potential att passa som körhäst och kommer säkert att vara en rolig ridhäst då hon är väldigt lik sin mor i mycket. Visad med 40 poäng som ettåring. 

f 20 e Kronos u TheMas Tingla - Ingvar Halsnaes 

f 20 e Aslan u Bella Halsnaes - Örjar 

Vilken/vilka hästar hade du sålt i min sits, motivera! 


 
19 dec 2019