With a little help from my friends

Nöjd. Ett lugn i maggropen. En känsla av att bitarna fallit på plats. Så känner jag just nu. Jag har haft en skön söndag hemma på gården. Motionerat lite häst. Öppnat säsongens första hösilagebal. Druckit kaffe i lugn och ro. Det må vara november, lera och mörker men när man landat i tillvaron och hittat det där lugnet i vardagslunken spelar det liksom ingen roll. Det kan vara bra ändå. 

I mina nya rutiner ringer väckarklockan kl 05.30 för då hinner jag göra stallet med utsläpp, fodring och mockning på morgonen och ändå vara på jobbet i god tid. Måndag kväll tog Micke och jag en promenad med Tingla och Qharma, 40 min och halva rundan var backar - bra träning för alla fyra! Tisdag-onsdag var jag och mina nya kollegor på lärandedagarna i Stockholm. Vi fick höra en hel del intressanta föreläsningar och jag fastnade speciellt för två av dem. Fick bekräftelse på varför en del jag redan gör faktiskt fungerar och en del nya idéer att prova. Micke var hästvakt och mamma var snäll och åkte upp och fixade mockning och höpåsar en dag. Hästarna vilade när jag var borta. 

Torsdag kom Julia hit och vi red en längre runda till Norafors med backträning och mycket trav och galopp. Även fredag var Julia här och red ut med mig. Vi red över bron och körde trav och galoppintervaller. Jag red sist på Tingla och hon var pigg så det rök ur öronen. Livet var orättvist - hon ska ju vara nummer ett och alltid gå i tät! Qharma testade Julia lite med att inte ta galopp först när hon gick i tät i mörkret men efter en tillsägelse var hon helt på det klara med att Julia är en bra ledare. 

Jag känner mig så tacksam över att ha Amanda och nu även Julia i mitt team med Fjordhästarna. De har båda två det där extra som är så svårt att lära ut. Timeingen. Känslan för häst. De säger till hästen om den går iväg det där lilla steget vid uppsittning. De berömmer spontant och vid exakt rätt tillfälle. De där små sakerna som tillsammans gör en stor helhet i slutändan. 


Amanda och Qharma 

Lördag morgon drog vi båda tjejerna till ridhuset i Böle. Jag värmde upp Qharma i alla gångarter och travade lite bommar medan Amanda tog Tingla. Det var första gången jag red Qharma på bortaplan och fjärdje gången i hennes liv som hon reds i ett ridhus. Hur hon kändes? Fantastisk! De där aktiva bakbenen, rakriktingen och spåningen var där, fattningarna satt som en smäck, kontakten var lätt men inte tom. Jag hade inte suttit på henne på 10 dagar så detta pass gav verkligen ett kvitto på Julias ridning på Qharma. 

Amanda hoppade en bana med Tingla på ca 70-80 cm och det såg plättlätt ut. Det enda Tingla hade åsikter om var att Helena och Micke släpat in två granar i ridhuset som miljöträning. De var tydligen enormt farliga till en början men efter en stund accepterade hon dem. Qharma fick hoppa en bana på ca 60-70 cm. Hon har inte hoppat så mycket banor innan men gjorde det väldigt okomplicerat och vi hade kunnat höja åtskilligt om vi velat. Det var stor skillnad att hoppa henne i en större manege tyckte Amanda. Min bana är ju bara knappa 20 x 40 m och det blir lite trångt för henne i hoppningen. Jag hade samma känsla när jag värmde upp, ytorna gynnade henne och känslan blev väldigt bra. Några filmer från passet: 

Bommar jag och Qharma sen Amanda och Tingla: 
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156948705192074/

Tingla och Amanda
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156948705322074/

Qharma och Amanda
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156948705377074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156948705407074/

I dag fortsatte Qharma och jag där vi slutade i går. Först skrittade vi ut en sväng och sen hade vi 20 fina minuter på banan med trim i alla gångarter. Riktigt fina galoppfattningar i dag och hon blev så där häftigt lyhörd att jag i princip kunde rida på bara vikthjälperna i skritt och trav. Helena som inte sett Qharma på nån månad tyckte att hon gått ner en hel del i vikt sen sist och det stämmer nog. Till våren är hon riktigt sportig hoppas jag! Två dräktigheter i rad satte ju sina spår och det måste få ta tid att komma i form med den bakgrunden. Med snabb bantning tappar de ofta både orken och muskulaturen. 


Qharma i går 

Lusse har haft en bra vecka han med. Måndag Ingridträning med mig som gick jättebra. Jag upplever stor skillnad på honom sen Frida tog tänderna och tipade om bettbyte. Han är mycket bättre i kontakten. Efter uppvärmning jobbade vi med skolorna och de enkla bytena. Sen red mamma ut honom tisdag, onsdag och torsdag. Lördag var det min tur, uteritt i Jättendal efter att jag klippt om honom för fjärde gången den här säsongen. Det var en pigg och glad men väldrigt fin kompis jag fick med mig ut i skogen. I dag har Helena varit ute med honom och det lät som en repris på det jag upplevde i går. Härliga Lusse! Vi är verkligen ett sånt bra team kring de gula vännerna nu. Med hjälp av mina vänner gör jag den här satsningen. Och varje gång jag kammar hem en rosett är var och en av dem en del av den. För det är alla de där vardagarna som räknas. Det är de som bygger grunden och styrkan. Och nu bygger vi ännu en vinter för att få säsongen 2019 att bli lika fantastisk som 2018 varit! 

18 nov 2018