Vivans första uppträdande för publik

Den senaste veckan har det snurrat på i en faslig fart på jobbet. Jag har mina tyngsta perioder i tjänstefördelningen i början av höstterminen och slutet av vårterminen. Även om jag efterlyst en jämnare arbetsbörda över året verkar det vara svårt att få till. Då gäller det att landa hemma och släppa jobbet för annars kommer migränen som ett brev på posten. Även om jag har mycket att göra hemma med hästarna tror jag det är sunt för dels är det självvalt och dels tror jag det är bra med att hugga in fysiskt och vara i nuet när huvudet går på högvarv på jobbet hela dagarna. 

Lusse har jag ridit två gånger. Dels en gång på SRK då vi red ute på nya banan och dels en uteritt i Jättendal. Han var väldigt trevlig båda passen. Mamma har ridit ut honom tre gånger och Helena en gång i Jättendal. Planen är att Helena ska rida honom på ÅFFs KM så hon kommer åka och rida honom ytterligare gånger inför detta. 

Tingla har jag ridit ut två gånger också har hon gått en promenad i skogen. Hon är helt obekymrad över att lämna Vivan hemma, jag tror faktiskt att hon tycker det är skönt att få sin egentid. Vi skrittar i stort sett bara, kan bli nån kort travsträcka när hon bjuder in till det. Det är så härligt att vara tillbaka på hennes rygg. Jag hade nästan glömt hur känslig och lyhörd hon faktiskt är på hjälperna, min fröken "less is more". 

När jag är ute med Tingla ställer jag in Bella till Vivan. Vivan blir ganska arg när mamma lämnar boxen men tycker att Bella är ett fullgott sällskap. På sikt ska hon få vänja sig vid att vara helt ensam i boxen men vi tar det lite stegvis. Jag är ju nästan alltid själv då jag rider så jag vill inte att hon reser sig och fastnar med nån hov i gallret vilket hon visat prov på att ha planer på när hon varit helt ensam då Tingla stått på gången. Ställer jag in Bella till henne är hon helcool och de står mest och äter och kliar varandra. 

Förra söndagen kom ID-kontrollant ut och chippade Vivan och tog tagelprov på henne så nu är allt insänt och hon väntar på sitt pass. Jag ska även beställa en boxskylt till henne även om det är flera månader kvar till hon får egen svit. 

Bella är verkligen en riktig klippa. En riktigt lättsam ettåring i allt jag gör med henne. Den här veckan kom Ingvars bror Vidar på besök för att öva lite lösgalopp på bortaplan inför hingstpremieringen på Grevagården. Vi passade även på att låta Bella springa lite på ringen när vi väl byggt en och jag hade tillgång till piskförare. Hon ville hellre trava än galoppera men som hon travar....wow! 

Bella:https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155739800852074/

Vidar:https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155739817172074/

Vivan var ju ute på sitt livs första stora äventyr förra söndagen då hon fick följa med mamma på sommarpremiering och stamboksföring i ösregn. Jag hoppas verkligen på bättre väder nästa gång vi ska visa häst, om inte annat för att slippa slira omkull. Både Amanda och Vivan testade på det - inte lätt när fölis sätter fart. Vivans vurpa kom med på film till och med (se nedan). Tingla sex år betedde sig världsvant - detta kan jag sa hon. Vivan åkte transport för första gången i sitt liv, hela 38 mil blev det denna dag och det gjorde hon så himla bra. Toppen för henne att ha en rutinerad mamma som trygghet. Förutom att hon tyckte det var skitläskigt då det plaskade då de sprang var hon superduktig och cool hela dagen. 

Tingla fick äntligen sin "diplompoäng" dvs 40 poäng fördelade på 8-8-8-8-8. Vivan fick 8-7-8-8-8 = 39 poäng vilket jag är jättenöjd med då hon inte är i sin bästa växtfas. Båda stona fick beröm för sina gångarter och att de var mycket aktiva bak trots att det var svårt att visa optimalt på snorhalt gräs. Jag fick beröm för mycket väl visat sto. Amanda fick en välförtjänt Young handler rosett. En riktigt rolig dag trots vädret.

En film från visningarna: 

https://www.youtube.com/watch?v=oYuVyCkI2Hs&t=7s

Och några bilder: 

Qharma blandar jag uppsuttna och avsuttna aktiviteter. Sen sist har jag tömkört henne två pass, ett på banan och ett på ängen, promenerat ett pass, ridit ett pass på banan och en uteritt. Vi jobbar mycket med rakriktning och spårning på raka och böjda spår. Hon vill gärna gå på dubbla spår främst i galoppen men tömkörningen är nyttig där. När hon slipper bära upp mig orkar hon spåra, forma och bära upp sig och när jag väl sitter upp och rider passet efter ett tömkörningspass är hon alltid mycket mer rakriktad och liksidig. Hon tar de nya kraven bra. Jag har varit lite orolig att hon skulle bli explosiv som hon blev som unghäst då hon inte förstod eller ville men hon har mognat och frånsett nån bakut då och då i galoppfattningarna är hon väldigt snäll att rida. Hon gillar att jobba och har nu ungefär samma bjudning på både bana och ute. Ingvar hade jag en provridning på förra söndagen men det klickade inte mellan Ingvar och spekulanten, det var både hon och jag ense om. Att testa en ny häst är ju lite som att bli uppbjuden av en kille man aldrig dansat med förut. Ibland känns det lätt att följa från steg ett och ibland får man kämpa för att inte snubbla. Spekulanten fick även sitta upp och testa Qharma en stund. Inte för att hon är till salu utan för att hon är en helt annan typ av Fjordhäst både till sin personlighet och modell/storlek. De två klickade från steg ett. Qharma spetsade öronen, hittade rytmen och såg verkligen superfin ut. Det var riktigt roligt att se då hon faktiskt inte är riden av så många olika ryttare, men de två klickade direkt. Sen jag börjat rida Tingla igen har jag hittat nya lägen på Ingvar. Under veckan har jag ridit honom på banan två pass (med fram- och avskritt ute) och ute två pass. Han har genomgående känts väldigt fin, lätt på hjälperna. I morgon ska vi rida en regional tävling ca 8 mil bort. Det blir första gången efter det stora SM/NM-äventyret och jag har som mål att bara försöka hitta samspelet och glädjen inne på banan. Håll tummarna för oss! 


 

26 aug 2017