Stackars Tingla

Bergsåkers hästklinik har börjat med en ny service, ambulerande verksamhet. En vardag per månad åker de åt mitt håll och bokar man in i god tid så kommer man med på rutten och kan få hjälp med bl.a. vaccinationer, mindre sår, enklare tandkollar. Jag hade bokat in mig på detta så i onsdags kom veterinär och djurvårdare på besök. Proffsigt, snabbt och smidigt blev alla fyra vaccinerade under trygga former. Bella som tidigare varit så stickrädd var nästan coolast. 

I vanlig ordning tempade jag alla fyra på kvällen efter intag och då hade Viva lite feber och huttrade så hon fick ett täcke. Qharma och Bella hade normaltemp och uppträdde heller inte avvikande så allt bra där. Det var det tyvärr inte med Tingla. Hon hade cirka en grads feber och var tydligt allmänpåverkad. Upplevdes hängig, svullen i benen, rörde sig stelt och stappligt. Exakt den här reaktionen har hon haft på vaccin en gång förut så jag visste ju att det skulle ge med sig men det är ändå jobbigt att se henne dålig. 

I går kväll var hon nere på normaltemp och först i kväll upplevde jag att hon rörde sig mer som vanligt vid intag. Hon gnäggade dock inte och nafsades inte heller som hon brukar så helt frisk är hon nog inte ännu men det har i alla fall vänt. Skönt! 


Qharma och Vivan

Julia och jag red ut Tingla och Qharma en helt underbar runda i tisdags kväll. Vi galopperade så pudersnön sprutade, både vi och hästarna var lyckliga. Sen dess har Tingla ju vilat men Qharma som inte visade reaktion på vaccinet har jobbat en del i veckan. Onsdag morgon red jag ett pass på ridbanan innan vaccination. Sen fick hon vila torsdag. Fredag tömkörde jag henne ute plus på volt, lördag och söndag uteritter i snön. Hon har skött sig fint i veckan. Hon gillar dock inte alls att ridas efter vägen då det är blötsnö och bilarna stänker upp den mot henne. Det kan man i och för sig förså, jag kan inte påstå att jag blir glad över att bli nedstänkt jag heller. 


Blöt Qharma efter ridtur i lördags - mycket nederbörd denna vecka

Bella har fått jobba lite hon med. I måndags tog jag ut henne och joggade/promenerade efter vägen. Ny runda för henne och det kom en del trafik men hon har en sån tillit till mig. Är jag lugn är hon lugn. Den sidan hos henne älskar jag. Jag hoppas vi ska få samma förtroende för varandra under ridning som det jag och Tingla har tillsammans. Det är underbart att ha en sån trygghet med sin häst. 

I onsdags morse var jag uppe tidigt och hann följdaktligen både rida lite dressyr på Qharma och longera Bella. Även det blev ett bra pass. Jag använde longeringshjälpen från Hööks för andra gången och hon gillar den verkligen, tar ut steget, höjer ryggen, blir rund och fin i formen. 

Lusse har haft en bra vecka. Uteritt med mamma måndag, tisdag, fredag. I onsdags fick han äntligen snösulor så nu går det att rida för fullt med honom i alla väder. Jag tömkörde honom ett pass på SRK i torsdags och då var han kanonfin. I dag var det dags för dressyrträning för Camilla Lindh. Det gick riktigt bra och vi fick beröm för bytesjobbet. Nu förstår han verkligen vad jag menar, nu kan jag börja kräva mer i dem, bättre precision och kvalité, inte låta honom dra iväg efter osv. Vi fick läxa att jobba mer med att få honom kvickare i galoppfattningarna från skritt, inte minst för att det kommer att bli enklare med bytena då. Vi red även en bra övning med tempoväxlingar på långsidan i lite öppnatänk och sen runda ordentligt för innerskänkel i hörnen. Lusse vill gärna falla inåt mot innerskänkeln i speciellt höger varv så detta var en bra övning för honom. Vi red även lite öppnor och diagonalslutor. En liten film på jobbet från i dag:

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157991946987074/


Jag avslutar med att önska god jul och gott nytt år med några bilder på mig och Bella från förra helgen:16 dec 2019