Vilka är ni?

Magarna växer på Tingla och Bella. Jag längtar och är nyfiken samtidigt som jag inte vågar hoppas på nåt förrän två levande föl är ute, andas, reser sig och diar. De två sorgliga episoderna med Qharma har satt sina spår. Även om detta är andra ston och allt gick bra med Vivan är det ändå redan väldigt nervöst. 

Men jag drömmer och funderar mycket på vilka som bor där inne. Sto eller hingst? Rödblack eller ljusbrunblack? Vad tror du? Förra helgen var jag på repetitionskurs för Msv C domare i Hudiksvall. Som de tidigare åren väldigt välordnat och det är både nyttigt och roligt att ses och jobba aktivt tillsammans. Vi jobbar praktiskt ute i ridhuset med olika ekipage nästan hela helgen vilket är väldigt lärorikt. Det är nyttigt att tänka igenom varför man sätter just det betyget och kunna motivera det för andra. Dessutom väldigt bra att få träna sambedömning på hela program med så många samtidigt. Denna helg var vi väldigt jämna, vilket jag tror beror på att vi de senaste åren jobbat aktivt med just att hitta skalan tillsammans. Det ger en trygghet till alla de dagarna vi sitter ensama i domarbåset. 

Jag har hunnit med att få årets släng av influensan. Denna vecka har varit tung med en hel del huvudvärk och fredagen var jag helt däckad och hemma från jobbet. Bella har med drygt 3 månader kvar till fölning fått trappa ner. Förra veckan tömkörde jag ett pass och denna har vi varit ute på en promenad. Hon är pigg och jobbar gärna men då jag varit hängig och behövt prioritera bort nån häst att motionera har det fått bli Bella. Egentligen räcker det att gå i hagen för henne. Den är stor och de rör sig mycket i den. Så fr.o.m. nu blir det nog bara nåt pass om andan faller på. Dock kommer jag troligen att sko om henne trots att inte så var planen för med regelbundenhet får vi en otrevlig halka och jag vill inte riskera att hon ramlar och gör sig och fölis illa. Speciellt inte som de andra tre är skodda vilket gör att hon kanske inte hinner undan om det skulle bli bus eller konflikt. Vivan däremot ämnar jag fortsätta jobba. Jag har tingat en loksele till henne som preliminärt kommer v 10 så sen ska vi köra igång lite mer med draglinor. 

Sen sist jag bloggade har vi tömkört två pass och övat uppsittning ett. Jag har ju tränat ganska mycket på just uppsittning från både pall, marken och vår "låda" som vi oftast sitter upp ifrån när vi rider ut. Hon har fått lära sig att parkera, flytta nära, stå stilla när jag sitter upp och lägger mig på mage över henne. Men jag har inte svingat över benet och faktiskt suttit på henne förrän i onsdags kväll. Om detta sa hon absolut ingenting vilket jag inte förväntat mig heller. Vi har övat så mycket och hon är trygg i detta. Dessutom blir hon mer lik sin mor för varje dag som går vilket ger mig ett väldigt självförtroende i allt jag gör med henne. För allt jag gjort med Tingla har gått lätt. Jag litar enormt mycket på den hästen och jag börjar få samma känsla med Viva. 

Jag har ridit lite mindre än vanligt på Lusse pga kurs och sjukdom men ett pass i ridhuset och en uteritt i Jättendal har det blivit som båda gått bra. Han har dock jobbat för fullt med sex uteritter med mamma och en med Helena så honom har det inte gått nån nöd på. 

Nu hoppas jag att denna sjukdomsperiod snart ska vara över så jag kan ta nya tag med Lusse. Planen är att jag ska sitta på honom två pass denna vecka som kommer och sen tre pass både v 10 och v 11 eftersom vi ska göra årsdebut tillsammans söndag v 11. Vi kommer att gå ut i en Msv C.1 på den tävlingen och även i starten därefter v 16 då det inte fanns passande Msv B klasser på nån av de tävlingarna. Sen hoppas jag kunna starta några Msv B.1 eller Msv B.2 under den senare delen av våren och sommaren men det beror lite på hur utbudet ser ut och hur det går med fölningarna. Qharma har gått för fullt eftersom planen är årsdebut nästa söndag då vi ska starta en LB.3. Jag hoppas att väder, vind och sjukdom inte ska sätta käppar i hjulet. Hon har gått ett lugnt lösgörade pass på ridbanan, ett tömkörningpass på SRK, fyra uteritter med mig. Sen har det blivit en promenad med Micke i sällskap av mig och Tingla samt tre ridpass av Julia även det i sällskap av mig och Tingla. 

Qharma känns fin och redo för tävling. Jag hade helst velat vara in på klubben och rida igenom programmet nåt innan starten men vi får se om vi får till logistiken. Så här flott såg hon ut på töm i går: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10158206832092074/

Tingla har som sagt ridits ut tillsammans med Qharma tre pass. Hon får bestämma själv efter dagsform hur mycket hon vill jobba. Bjuder hon in så får hon trava och galoppera, annars skrittar vi också gör Julia och Qharma extrarutter i trav- och galopp eller kör lite snöjobb. Detta fungerar häpnandsväckande bra. Jag hade nog trott att Qharma skulle protestera mot extrarundorna och att Tingla skulle bli stressad av att Qharma lämnar henne men det är som att de känner till planen och vet att de alltid börjar och avslutar tillsammans. För Qharmas del är det guld värt att ha med Tingla, hon blir så mycket tryggare i trafiken och när hon ska passera stökigare gårdsmiljöer. 

Sen har hon gått en promenad med Qharma och ridits ut en kortare runda ensam då. Vi kommer att fortsätta så här så länge Tingla signalerar att hon tycker det känns bra. Hon är så tydlig så jag är säker på att hon kommer att visa mig hur hon vill ha det. Just nu uppskattar hon ridningen på den nivå den ligger. 


Bella och Viva - bästa kompisar 

Själv uppskattar jag verkligen sällskapet av Julia. Det är så mycket roligare att ge sig ut och rida i mörkret när man är två. Men det börjar onekligen vända nu, ljust ända till 17.30. Hästarna har börjat fälla också. I dag stod Viva och Bella och kliade varandra och fick munnarna fulla av hår som de fick spotta ut med jämna mellanrum. Även om det varit en trist vinter underlagsmässigt med all is älskar jag att bo just här och ha hästarna utanför köksfönstret. 23 feb 2020