Växla upp och variation

Nu växlar vi upp de sista tre veckorna inför SM, för den här tiden om 21 dagar är vi i Vetlanda med hela vårt stora team. Lusse och Ingvar med mig och Amanda som ryttare, Ingrid som coach/tränare, Micke, Helena och Marlene som groomar/påhejare. Det blir en hel karavan i form av b-korts buss, bil + trailer, bil + husvagn. Tur att Amanda tagit körkort i år! Varför vi behöver dubbla fordon för att frakta häst är pga att Lusse ska åka hem efter SM medan Ingvar fortsätter till NM. 

När man ska iväg på ett sånt här äventyr gäller det att hålla hästen skadefri trots att man tränar hårt inför uppgiften. Mig veteligen har Ingvar aldrig varit halt och Lusses enda hälta var en hovböld då han var fyra år. Men nog fasen har jag nojat varje gång vi betäckt med Ingvar i år. Det är så himla lätt att de får en känga och vips har drömmen om ett mästerskap gått upp i rök. Gud ske lov har de ston han betäckt varit tydliga i sin brunst och bra att betäcka. 

Lusse kom hit i dag och ska vara här fram till vi åker. Han har haft några extra vilodagar den sista tiden pga att mamma och hennes ridsällskap varit sjuka båda två så han har gått fem av nio dagar. Mamma har ridit i skogen två pass, jag har ridit honom i skogen två pass och trimmat ett pass. Men nu växlar vi upp med varierat jobb av uteritter och dressyrtrim. 

Ingvar går det ju att variera ännu mer med eftersom han är inkörd. Sen sist har jag och Amanda gjort två utflykter med honom. En till SRK där de red ett kombinerat pass av bad i ån, terränghoppning i dungen och trim/banhoppning på ridbanan och en tur till havet där han fick bada. Han var så lycklig båda de passen, det bara lyste om honom. Över lag känns han väldigt glad nu, fylld av självförtroende. Jag har ridit ett trimpass på SRK med honom själv och en träning för Ingrid där. Då red vi för första gången igenom FEI lagtävlan i sin helhet och det kändes mycket lättare än jag föreställt mig att det skulle göra då jag trimmat linjerna en och en. Det är hopp om livet om jag bara tar det lugnt och rider programmen moment för moment och inte kastar bort några "gratispoäng" på de grunder vi är bra på; hörnpasseringar, övergångar, fattningar osv. Något som är roligt är att skolorna blivit väldigt mycket bättre under tiden jag kastat mig över dessa svåra ponnyprogram så det kommer förmodligen kännas ganska smärtfritt att rida Msv C-klasserna i höst. 

Förutom dressyrtrim och utflykter har jag även skrittat ut honom ett pass i skogen på lång tygel och kört honom med maratonvagnen efter vägen ett pass. Så att omväxling förnöjer är sant när det gäller Ingvars träning. Här kommer två klipp och lite bilder från utflykterna: 

Bad i havet:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155537495792074/

Bad i ån/terränghoppning/banhoppning: 
https://www.youtube.com/watch?v=zpGq0kvui2YQharma har inte heller legat på latsidan, hon har jobbat fem pass sen sist varav två uteritter med Amanda, en uteritt med Isabell då jag gick med till fots, ett tömkörningspass och en promenad. Vi växlar upp succesivt även med henne och Amanda har galopperat henne uppsuttet med fint resultat. Det känns roligt att ha mer tid för Qharma nu och att hon får vara i fokus lite mer. 

Jag har även släppt ut 6 v gamla Viva och Tingla på dygnet runt bete from i dag. Det har varit så kallt och regnigt denna vår/försommar att jag dragit på det men nu verkar det komma lite stabilare väder så det var dags. Viva behöver en lekkompis och det får hon ju nu i form av ett år äldre men väldigt snälla Bella. Dessutom har hon fått en extra barnvakt i form av Qharma. Ihopsläppet var helt odramatiskt och jag tror Tingla saknat Qharma lite för trots att hon vaktar sin baby ville hon gärna vara med Qharma.

De sista dagarna inne har jag pysslat lite extra med Viva. Kratsat hovarna, borstat och satt på grimman. Jag upplever henne väldigt social men ganska känslig/reaktiv. Nu är hon ju självklart yngre än Bella (2,5 månad), Tingla (11 månader) och Qharma (3 månader) var då jag mötte dem första gången så mycket kan ju hända men jag tror hon är en lite känsligare individ vilket passar mig bra. Jag gillar att kunna tala med små bokstäver med mina hästar. Jag är så himla glad över min fina fyrklöver ston. Tänk att just dem är mina. När vi flyttade till gården sa Micke att han tyckte vi skulle ha bara Fjordhästar här och gärna flera. Jag sa att det skulle vi fast först på äldre dar. Äldre dar kom visst fortare än jag trott, men glad är jag över det. Här kommer några bilder från i dag samt några på Viva från tidigare i veckan. 28 jun 2017