Varde ljus!

Man får väl säga äntligen om vädret. Den senaste veckan har det slagit om och blivit milt. Frånsett någon blåsig dag och lite lätt snöfall har det ändå i stort sett varit väder som ger hopp om livet igen. I lördags var det strålande sol så vi passade på att fotografera tjejerna. 

Alla fjordhästar ser likdana ut - nej, inte direkt


Vivan - sötaste knatten i stan 


Bella - jag älskar hennes front 


Tingla och mini-me
- jag fick placera Vivan bakom min rygg för att det skulle bli några bilder på bara mamma 
Blivande modern Qharma 

Vi har bytt boxar mellan Tingla och Qharma i stallet så Qharma får den största inför den kommande fölningen. I samband med att jag letade efter nåt i gamla stallet hittade jag en "happy horse ball" som jag köpte då Tingla var liten och hängde in den till Vivan. Hon tyckte den  var väldigt rolig och även Bella har lekt en del med den genom gallret. 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156318018282074/

Jag har börjat att ta ut företrädelsevis Vivan men ibland även Bella på gården för lite träning i att lämna flocken och ledarskapsövningar. Bella är ju van detta sen i fjol men även Vivan uppskattar att få komma ut och hitta på något. Hon är precis som sin mor modig och gillar spännande äventyr! 


Bella på promenad 


Vivan övar på att stå på gången

Det är fortfarande fruktansvärt mycket snö. Jag undrar när det ska bli barmark? Det har i alla fall börjat rasa från taken och snötäcket sjunker och blir hårdare och mer packat. Jag skottade av övertråden ännu en gång i helgen, så de inte ska hamna utanför den av misstag och fastna och göra illa sig. Lusse promeneras av mamma alla vardagar som vädret är ok. Jag red honom i ridhuset på SRK i onsdags. Det stod hinder framme så vi passade på att lattja lite med dem på slutet: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156320166407074/

Sen var jag till Jättendal och red ut honom i fredags och det var en riktigt pigg häst jag fick med mig på turen. Lördag red jag honom på träning för Mats Eriksson och fick bekräftat det jag känt en tid; den ökade kondisen har gett mycket bättre form och kontakt. Några klipp från den träningen kommer här: 

https://www.youtube.com/watch?v=4Rjyx9xs-OU

Sen var Helena i Jättendal och tog ut honom på en längre runda på söndagen. Här är en fin bild hon tog från Lusses rygg:Inget är ju hugget i sten, men jag vill satsa lite extra på hans träning inför årets SM då jag inte vet om jag kommer att rida fler SM på honom. Inte för att han är för gammal eller för att jag inte tror att vi kan utvecklas mer utan för att mina egna tjejer börjar komma i den ålder att det är deras tur nu. Planen med Tingla är att hon ska vara klar att debutera LA i höst och kvala in till SM 2019 och delta i det på ett sätt vi kan vara nöjda med. Det är som Mats säger med henne bara styrketräning som behövs, hon har hela paketet - allt man behöver i en bra dressyrhäst. Lusse och jag har haft en fantastisk resa. Fast jag bara ridit honom på deltid och han bor 8 mil från mig har vi kvalat till SM på egna meriter varje år sedan han var sex år, dvs vi gör i år vårt sjätte gemensamma SM. Han har varit placerad i värmningsklass flera gånger, i delklass av SM en gång och i själva SM en gång. Vi har alltid legat topp 10. På vanliga tävlingar har vi flertalet placeringar och segrar tom LA dressyr och han har startat Msv C på upp till 63%. En härlig häst och jag tror hans lillasysyster kommer att vara minst lika bra så det vore roligt att ge henne chansen att få komma med på SM 2019 om så bara i öppna klasser. Det skulle vara kul att låta Lusse och Amanda testa hoppningen nåt år. Kanske även att Helena vill testa vingarna i nån gren med Lusse. Amanda kommer garanterat att kvala Vidar och tanken är ju att både Tingla, Qharma, Bella och Viva ska tävlas i framtiden. Vi skulle behöva en hel buss för att få med oss alla hästar! 

Tingla och jag jobbar på. Övergångar, galoppfattingar, ligga och rulla i trav och galopp, halter, sidvärts. Oavsett väder och vind är vi ute och repeterar och stärker. Förra veckan red jag ut henne tisdag, onsdag, fredag effektiva pass om ca 35-40 min. På fredagen tog vi en promenad tillsammans. Om jag ändå bara planerat att skritta går jag gärna till fots. Söndag morgon var det Tinglas tur att träna för Mats. Jag bad att få träna på det jag tyckte brast lite sist vi tävlade samt hitta några bra övningar för skänkelvikningar och så blev det. Tingla skötte sig i vanlig ordning toppen. Min svåraste utmaning på henne är att hitta en vettig sits i galoppen. Jag har aldrig haft nån häst som rört sig så mycket i galoppen som hon. Både min skänkel och mitt överliv hamnar lätt på rymmen, speciellt när hon blir lite het. Man får väl ändå säga att det är ett lyxproblem, så jag jobbar vidare med min egen bålstyrka och position. Här kommer några klipp från i söndags: 

https://www.youtube.com/watch?v=BgMCxGT-5Dw&t=16s

I går tog vi en gemensam långpromenad och i dag har jag ridit ut henne igen, lite backträning och hon var som vanligt fin. Byvägen som haft superunderlag hela vintern börjar tyvärr bli både lite moddig och isig. Än går det bra men jag kan tänka mig att det snart kan bli lite svårt att hitta något vettigt ställe att rida på frånsett att traila de 1,7 milen till ridhus. Skogen är väldigt långt borta så jag ställer mitt hopp till att det ska smälta så pass på ridbanan att grannens traktor med slunga mäktar med skotta. Heja våren, du kan göra det! 

Jag avslutar med en riktigt rolig nyhet. Qharmas och Lusses pappa Furubäcks Io har blivit vald till årets avelshäst 2017 av Svenska Fjordhästförningen. Dessutom kommer deras mamma Magda Unik att få ta emot förvärvningspris på årsmötet. Hon är sedan innan ELIT-premierad. Det känns väldigt roligt med så fina framgångar med tanke på att jag har planerat att avla en del på Qharma i framtiden. 


20 mar 2018