Väntan

Just nu känns mycket som väntan. Väntan på dräktighetskoll av Tingla. Väntan på dräktighetskoll av Bella. Väntan på att vi ska åka på SM. Väntan på sommarens roliga resa till Danmark. Till veckan ska Tingla dräktighetskollas och nästa måndag är det Bellas tur. Om tio dagar är vi nere i Västervik och laddar för första starten dagen därpå. Och sedan avslutar jag semestern med en tripp till Danmark tillsammans med goda vänner. I höst kommer jag att ha betydligt mer häst på schemat än tidigare, ca två heldagar i veckan ute i verksamheten vilket jag ser fram emot. De senaste dagarna har det verkligen varit semestermood. I torsdags kom Helena hit på morgonen och vi red ut Lusse och Qharma tillsammans. Lite senare anslöt Naima som jag också jobbade med tidigare och vi hade en härlig lunch tillsammans. Naima är inte hästvan men blev mycket förtjust i Bella. Man mår bra av att klappa på henne, hon utstrålar sånt lugn sa Naima. Och visst är det sant. 

I fredags körde jag dubbla dressyrpass med Stolplyckansyskonen. Qharma fick en kortare framskritt ute och sen jobb på banan och jag la fokus mycket på galoppen. Precis som sist hon fått massage av Lisa så var galoppen så fin och bärig. Lusse skrittade jag fram en längre runda ute och sen trimmade vi också på banan. Hans bogar var på vift och det tog en stund innan jag fick koll på läget. 

Lördag gjorde vi, dvs Julia och jag, nåt jag tänkt göra i flera år - lastade och red på vägarna vid min förra gård. Så kul! Det blev en längre runda med mycket galopp. Qharma verkar uppskatta nya vägar lika mycket som Lusse gör och hon bjöd på en riktig glädjebrall i första traven. Som tur var satt Julia kvar! Lusse kändes mycket bättre än dagen före och bjöd mig på inte mindre än fyra galoppombyten. Så coolt att vi kan göra dem ute i skogen nu. Jag lät trailern sitta kvar på bilen och på kvällen körde jag lite lastträning med Viva och Bella. Bella är ju förhållandevis lättlastad, även om hon inte ville åka hem från sin prins Aslan nu sist då vi skulle lasta. Hon är annars en häst som brukar vara ganska lätt att övertala och jag tror att om jag tränar regelbundet kommer jag att kunna lasta henne själv i framtiden, det är i alla fall målet. Viva har ju varit lite mer tveksam till lastningen även om hon åkt några gånger och det gått bra så där vill jag hitta rutiner och få henne att tycka trailern är trevlig. Nu märktes det dock stor skillnad i och med att vi kört så mycket "Följa John". Jag fick henne att gå hela vägen in och stå där och äta morötter och bli borstad innan hon backade ut. Jag stängde inte bakom nån av hästarna, ville att det skulle få vara lite kravlöst, så det får bli nästa steg. 

I dag söndag har Qharma vilat medan Lusse fick en tömkörningsrunda. Vi körde först Fjordstigen och sen på banan. Han var superfin på banan i dag. Tömkörning är verkligen lösgörande. I början av veckan var jag på Färsta och tömkörde en väns häst samt hade dressyrträning åt en annan vän. Det blir repris på detta veckan som kommer. Jag har ju sällan tid med sånt här när jag jobbar, lite för många egna hästar i stallet. Men det är jättekul att möta nya individer; coacha och hitta ett samarbete. Jag avslutar med en bild på Bella och Viva på betet. De är så roliga, följer alltid samma rutiner. Viva och Bella har bara tillgång till betet nattetid och varje morgon jag går ner för att stänga det när Qharma ska ut till dem så har de lämnat betet och sover under en stor gran i den hagen de ska vara dagtid. Samma sak på kvällarna; de går ut på betet några timmar sen går de upp till stallet när jag ska natta Lusse och Qharma som sover inne. När jag sagt godnatt till dem också går de ner till betet igen. Även om jag ibland önskar att jag stått vid en anläggning med bättre träningsmöjligheter så skulle jag aldrig vilja försaka detta - att ha en del i deras vardag. 


7 jul 2019