Vända blad

Hemma igen - i dubbel bemärkelse. Både jag från SM-trippen och Lusse tillbaka hos mamma. Vi har haft vidrigt varmt hela veckan. Jag som verkligen inte gillar värme och tyckte det var en kanonsommar innan känner mig lite snuvad på konfekten. Jag hade många planer denna sista semstervecka hemma men har inte orkat genomföra hälften. Hästarna har jobbats tidiga mornar eller sena kvällar. 

Vår familj har utökats med Gosan 12 veckor, en härlig personlighet:

Qharma som vilade fem dagar över SM har fått jobba rejält dessa nio dagar. Måndag tömkörning med framskritt i skogen som uppvärmning och sen ett pass på banan. Tisdag körde jag samma upplägg fast uppsuttet. Onsdag red vi ut och torsdag fick hon vila. Fredag tog vi ett pass på ängen. Lördag lastade vi och for till SRK och trimmade på en stor utebana. Söndag vila.  Gemensamt för alla passen är att hon blivit rejält svettig och att vi lagt mycket fokus på galoppen.

Ett litet klipp från då vi var på SRK:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157588239932074/

Söndag kväll vände vädret och det blev återigen svalare, underbart! Måndag morgon red jag Qharma på ängen, dressyrinriktat och i dag tisdag har vi kört konditionsträning i skogen. I går hade jag även besök av Line och hennes Fjordvalack Arramis som tog en dressyrlektion för mig. Jag satt upp en stund för att få lite känsla för vad som kan funka på honom. Det var kul att testa en ny häst och jag hittade lite nycklar till vad Line behöver jobba med för att komma vidare och nå sina mål i dressyren. 

Nu kommer Qharma att få vila åtta dagar då jag är bortrest Hässleholm - Danmark - Norrköping. Men då jag är hemma är det på det igen för jag har anmält henne och mig till en dressyrtävling i slutet av månaden. Tanken är att jag ska försöka göra 3-4 starter i LB på henne i höst. 

Vivan och Bella har också aktivierats en del. Bella har ju varit ganska ömfotad på grus så jag valde att sko henne runt om inför de visningar hon ska göra i höst. Glenn var här förra måndagen och verkade Viva samt skodde Qharma och Bella och jag tror banne mig Bella var den som stod allra bäst. "Kanske den bästa förstaskoning jag gjort" blev det fina omdömet. Dessutom lovord för hovkvalitén. En liten film på Bella första skoningen:
https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157583604117074/

I måndags kväll tömkörde jag Bella lite på ridbanan och jisses vilken skillnad det blev på gången med skor på, i synnerlighet galoppen. Jag kan utan att skryta säga att jag inte såg nån häst med den galoppkvalitén på SM så nu är det upp till mig att förvalta detta i framtiden - no preassure. 

Tisdag löshoppade vi både Bella och Viva några språng var. Bella var en sån stjärna. Hon hoppar helt utan drivning och klippte 1 meter med massor av luft utan att ens ta i. Vivan ville i sann Följa John anda helst att jag sprang före henne och hoppade, då blev det riktigt fina språng. Tyvärr har jag begränsad hoppkapacitet så hon fick finna i sig i det tradiotionella sättet också och löste det riktigt bra, hoppade oxer på ca 60 cm och med bättre bjudning än sist. 


Viva och Bellas maxhöjd på hinder 

Torsdag morgon satt jag upp på Bella och red ca 15 min. Det var ca 7 veckor sen jag satt på henne sist men hon var trygg som om det varit i går. Vivan tömkörde jag. Hon var i sitt esse och skulle testa och vända hela tiden men efter att vi gått in i stallet och bytt sidepullet till ett träns bestämde hon sig för att min plan var bra och sen gick det finfint att ta hela rundan igen inklusive en del trav och halter. Listigast och envisast vinner när det gäller Vivan och det brukar lyckligtvis vara jag. 

Lördag kväll lasttränade vi dem när släpet ändå var framme efter Qharmas ridhusresa. Eller ja, så mycket träning blev det nu inte för båda traskade i princip rakt på och fick göra det ett par gånger och stå där inne och äta lite kraft. Det är tredje gången jag lasttränar och framstegen har kommit snabbt så fortsätter jag nöta detta lite då och då blir de förhoppningsvis enkla att lasta och åka med som vuxna. 

I dag har jag visningstränat Bella lite. Hon kommer att visas på sommarpremiering 17/8 så det kändes bra att ta ett pass nu innan jag for bort så får det bli lite repetition de sista 10 dagarna då jag är hemma. Hon är ju välhanterad så det jag framför allt behöver hitta är hur jag visar hennes fina trav bäst. 

Lucidor har ridits av mamma hela veckan, måndag till fredag. Lördag fick han vila och söndag var jag hos honom i Jättendal på besök för en uteritt. Vi hade superkul tillsammans. Det blir en annan känsla när tankar på prestation är borta. Måndag var Helena på besök och red honom och jag fick rapport om en superpigg och härlig häst. I dag tisdag har mamma kört upp honom till stan och jag red ett pass utomhus på SRK. Vi hade superkul! Galopperade på stigar och stora ytor, plaskade lite i ån och helt enkelt bara filosoferade lite tillsammans. 

Nu kommer han också att få semester i åtta dagar då både Helena och jag är bortresta och dessutom även mammas ridsällskap tom söndag och sen mamma from söndag-onsdag. Jag sätter igång honom igen då jag är hemma från min resa och sen är tanken att han ska gå för fullt hela hösten men lite mer varierad träning. 

När jag åkte hem från SM med honom kände jag mig nöjd. Nöjd både med hur långt vi tog oss men också nöjd som i att det börjar bli dags att vända blad. Vi har ridit sju SM tillsammans och varit placerad i värmningsklass två gånger, delklass i SM tre gånger sen det började gå i två omgångar. Vi har även tagit placering i totalen i själva SM två gånger varav fjolårets brons var vår toppnotering. Det känns som vi nått våra mål på Fjord-SM. Att det inte finns mer att sträva efter. Utvecklingen går hela tiden framåt och toppen i dag är väldigt stark. Så länge jag inte har Lucidor på heltid känns det inte rättvist mot honom att vilja mer.

Jag är nöjd med det vi gjort och känner att det är dags att börja släppa fram mina egna tjejer nu. Lägga pengarna på träning för instruktör på Qharma istället. Ta tag i och komma igenom den lite jobbigare period som det ofta är när man börjar tävla en ny orutinerad häst. Jag kommer ju fortsätta rida Lusse för att rasta honom åt mamma men som det känns nu blir det inga tävlingar i höst. Jag vill lägga fokus på att fortsätta försöka få tillbaka honom i lägre hull, ännu bättre kondis, mer styrka, sätta bytena för att i förlängningen nå mitt sista tävlingsmål på honom; godkänd Msv B. Jag kan ju hinna ändra mig och rider kanske nån klass framåt oktober om andan faller på men grundplanen är att jag ska släppa taget lite nu och satsa på Qharma istället. 

Tingla är fortfarande inte dräktig och blir hon det inte så ska ju även hon igång igen och ut på tävlingsbanan. I så fall blir det Tingla som får gå SM-klassen i dressyr 2020. Målet med Qharma sätter jag till öppna klasser i dressyr på SM 2020 om vi känns redo tillsammans. Hon behöver mycket rutin för att det ska bli aktuellt och fungera på det sätt jag vill. För mig är SM något jag tar seriöst. Jag åker inte bara för att jag kvalat på halvdana procent, jag vill komma med en väl förberedd häst. Helst vill jag såklart vara med och slåss i toppen men om inte annat göra stabila resultat jag kan känna mig nöjd med. Inte utmana min häst och kanske misslyckas för att den inte var tillräckligt förberedd för uppgiften och sänka självförtroendet på den på tävlingsbanan utan tvärtom ge den en schysst resa att bygga på inför framtiden. 

Det ligger en tomhet i att vända blad men tiden börjar kännas mogen. 


Lusse och jag på vårt första SM där han var 6 år. Vi tar emot pris av Lusses mammas uppfödare. 

30 jul 2019