Tävlingsskalle?

Mina fordonsettor skriver just nu rapport för att träna på källkritik och att nosa på den vetenskapliga formen av skrivande. För att göra det lite roligare skriver de programinspirerat, det vill säga om något inom motorer. Lustigt nog dök min morfar upp då en av killarna sökte information. Denna information hittade jag på nätet:

Min morfar Sven "Bergvägg" Andersson hade en bekant som hette Bengt Peterson. Bengt var pappa till Ronnie Peterson, Sveriges hittills mest framgångsrika formel1-förare. Bengt och morfar byggde egna racerbilar. Svebe nummer ett hette den första. Det var en så kallad midget med 500 cc DKW-motor. De delade på den på tävlingarna det första året. De hade trimmat den och den gick tydligen väldigt fort men inte speciellt långa stunder i taget. I första tävlingen skar motorn redan på uppvärmningen i depån. De tog fram en förbättrad version av Svebe, nummer två som fick en JAP-motor på 500 cc. Nu byggde de sig också varsin bil. Utvecklingen hade dock kört ifrån dem redan innan de startade första gången och bilen blev inte tillräckligt konkurrenskraftig. De sålde sina bilar och satsade alla pengar för att få fram en superlätt bil. Svebe nummer tre blev byggd i två exemplar och vägde endast 203 kg -bara 3 kilo över viktminimum. Bilarna blev i stort sett oslagbara på rundbana. Ronnie Peterson ställde upp i Formel 3 med den bilen innan han skaffade sig värre material. Morfar införskaffade sedan en Lola Mk 2 tillhörig Fitzwilliam Team och senare en Cooper. Han tävlade en hel del med dessa bilar. Morfar var en skicklig motortrimmare, inte minst när det gällde speedwaymotorer.

bil1.jpg

Morfar i sin rallybil

Då jag var liten och vi var och hälsade på mormor och morfar i Örebro var det alltid roligt att stå och titta på alla priser han vunnit. Jag är den enda av morfars barnbarn som håller på med tävling i någon form. Det är en helt annan gren men jag kan känna igen mig i envisheten att kämpa vidare även i motgång. Jag har också med åren utvecklat en viss tävlingsskalle. Jag har samma rutiner inför tävling varje gång och i mitt sätt att ladda och fokusera. Jag har även lärt mig att rida programmet moment för moment och att släppa det som eventuellt gått dåligt och sätta allt krut på nästa moment.

Den här veckan har Shira och jag varit på SRK ett pass och roat oss ute i naturen två pass. Det är så roligt att trimma henne nu! Nya sadeln känns kanon även på henne. Det är stor skillnad på hennes balans och bogfrihet med en sadel som inte glider fram. Jag red ca 20 min skrittjobb och ca 20 min trav- och galoppjobb. Fokus på passet var samma saker som jag fick göra för Mats i helgen med Lusse. Jag gillar att ta övningar från träningar jag ridit på den andra hästen och se vad som sker. Lusse och Shira är extremt olika att rida rent tekniskt så det brukar vara intressant. Nu red jag skolor med lätt formning, mest i syfte att få koll på bogarna och ställningen. Det svarade Shira fint på. Hon är ju ganska rutinerad i dessa övningar. Sen red jag samma galoppjobb som jag fick göra på Lusse. Mats har gett mig order om att "sätta Lusse i bänkpressen i vinter". Det vill säga han behöver styrketräna med många repetitioner. Han gör jättefina fattningar och galoppen är kanon en bit. Sen orkar han inte sitta ihop utan tappar balans och bärighet. Ska jag upp i Msv C kan jag inte fuska med fart som jag gjort i Lätt A utan vi måste göra detta rätt från början. Alltså kommer jag att rida massor av övergångar skritt-galopp-skritt. Jättenyttigt! Lusse gör som sagt fina fattningar, galopperar riktigt bra en bit men faller sen isär lite och övergången kan han lätt bli lite lång i eller lägga in travsteg. Shira är tvärtom. Hon blir ivrig och vill inte sitta ihop lika väl som Lusse i fattningarna. Får hon så jazzar hon gärna hit och dit lite med baken. När jag väl får ihop det hela är galoppen mkt balanserad och bärig även längre sträckor och det gäller även övergångarna ner till skritt.

Förutom det passet på SRK så tömkörde jag henne en halvtimme med skritt- och travjobb i skogen i går kväll och i morse innan jobbet tog vi en timmeslång promenad uppför ett berg i raskt tempo. I morgon blir det ridhustrim igen och på fredag morgon en promenad innan tåget till Stockholm går. Mamma och jag ska avnjuta Globen, shopping och hotellvistelse. På söndag blir det en tur till SRK igen för mer ridhustrim. Jag måste passa på att åka så ofta jag kan nu innan snön kommit och marken är hård och frusen. Sen kommer jag att kunna använda min bana igen.

Lusse har en lite lugnare vecka. Mamma red ut honom måndag och tisdag och han har skött sig kanon. Sen kommer det att bli promenader för hans del onsdag och torsdag då mamma jobbar natt, vila fredag och lördag på grund av Stockholmsresan och på söndag ska jag klättra upp på hans rygg igen för att rasta ett stycke troligen väldigt pigg gul kille!

Båda mamma och jag har haft hovis på besök i veckan. Qharma fick mycket beröm för sina fina hovar. Både kvalitén och formen är sådan att hovis knappt behöver göra något med dem, hon sliter dem jämnt och fint och har aldrig sprickor. Hon stod också snällt medans hovis jobbade. Tingla skötte sig bra även hon. Tingla har dock lite sämre form på sina hovar, de vill gärna bli lite långa i tån så där fick hovis ta lite mer. Shira och Lusse hade ju redan broddar men har nu även fått snösulor. Så nu är det dags för snö tycker jag!

Det jag ser mest fram emot i helgen är dressyren samt att se Fjordingarna på kvällsshowen. Jag har följt dem på en Facebooksida i deras förberedelser under veckan, fått se klipp då de övar i Globen osv. Sen är det alltid kul att både gå på mässan och på stan och unna sig lite rolig shopping! I Globen ska jag hålla utkik efter ett snyggt prisvärt brunt kandar samt träns till tävling/träning åt Shira/Lusse gemensamt nu då jag har brun sadel. Jag ska också kolla lite extra efter en brun anatomisk sadelgjord till nya sadeln, ett täcke Tingla kan ha i trailern då hon är svettig samt senskydd fram åt densamma. Hon räknas ju snart som treåring och jag ska försöka komma iväg på lite löshoppning med henne under vintern och våren. Jag avslutar med en liten motivationsbild på en dansstammad Fjordhäst med kandar.

Så här hoppas jag Tingelingen ska trava med mig på!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 nov 2013