Summerar mitt och Qharmas första år på tävlingsbanan

Jösses vad det regnat denna vecka! Hästarna går fortfarande kvar nere på betet och eftersom hagen är så stor så är den inte söndertrampad som jag sett att många av de små rutorna vid anläggningarna är efter en sån här blöt höst. Men det finns ett parti där det rinner en bäck under och där är det lerigt och blött så till den milda grad att de tvekar varje eftermiddag de ska in. Det brukar sluta med att Vivan tar mod, hoppar över lerpartiet och galopperar upp till grinden och får med sig de andra. Men vi skulle verkligen behöva några torra dagar nu så det får rinna undan lite. 

I onsdags var Glenn här och vinterskodde hästarna. Mamma kom och var mig behjälplig, väldigt snällt. Så nu har Tingla, Qharma och Bella vinterskor med 16 brodd och det kan de behöva för dels är det halt i leran och dels fick vi faktiskt lite snö i dag. Den lär ju töa bort men så här års finns alltid risk för mer. Viva får fortsätta vara barfota. 

Qharma och jag tog ett dressyrpass på banan och hon kändes väldigt fin. Helgens träning hängde helt klart kvar i kroppen. Torsdag var Julia hos oss och vi red ut tillsammans. Jag tog Qharma och Julia Tingla. Toppen att det funkar bra att variera vilken häst vi rider. Fredag vilade Qharma och jag tvättade hovar och svans samt klippte manen lite så hon skulle vara fin på lördagens tävling. Bella fick ett tömkörningspass på ridbanan. Det var nog tur att jag rastade henne lite inför ridningen dan därpå för hon var verkligen superpiggelin och showade järnet. 

Lördag morgon bar det av till THF för årets sista tävling. Det var mamma, jag och Qharma som trotsade regnvädret och for iväg. Som tur var har anläggningen två ridhus så man både red fram och tävlade inomhus. Qharma kädes toppen på framridningen. Fokuserade bra på mig och även om hon hade koll på de andra hästarna var hon inte direkt rädd för dem. In på banan och det är fortfarande lite tittigt och som den halvblodsfjording hon är hade hon lite åsikter om den hög med sand som blivit när man öppnat porten. Staketet var helt okej långa partier men så plötsligt t.ex. när man rider ur en volt så ser hon bokstaven hon just passerat och skyggar för den. Tror det kommer att ge sig med mer rutin för den här starten kunde jag faktiskt putta ut henne för innerskänkeln flera ggr fast hon först tyckte det var läskigt att gå där.

Vi gjorde helt klart årets jämnaste program på lokal tävling och landade på 62.00% och en 11:e plats av 21 starter. Nu var travdelen och galoppdelen ungefär lika bra. Det behövs lite mer finlir och precision i programmet över lag för högre procent men det tror jag vi kommer att ha till våren. Vi har tagit stora kliv tillsammans i år. 

-Sex ritter i LB och bara en under 60%
-Vi har tävlat på fem olika anläggningar
-Vi har ridit fram tillsammans med andra både utomhus och inomhus
-Hon har stärkt sin galopp massor och börjar bli ridbar i den även inne på tävlingsbanan

Jag är väldigt nöjd med det vi åstadkommit i år! Nu kör vi vinterträningen och nästa år är målet 65% i LB och LA-debut. Vi får se om vi lyckas!

Så här såg programmet ut. Visst är hon rätt flott? 

https://www.youtube.com/watch?v=-iCsiFpKazk

På em kom Amanda på besök och trotsade regnvädret för att rida Bella. Planen var att jag skulle hjälpt henne tömköra Vidar men han hade hoppat ur sin sko så han fick stanna hemma. Men Tingla och Bella fick sig en skogsrunda. Det var vatten överallt och Bella gjorde premiär både med att galoppera i vatten och att ridas med ridtäcke. Gick kanon. Såklart höll jag på att säga. Det är lätt att bli bortskämd med Bella. Det är väldigt kul att se henne från sidan. Hon experimenterar med formen och kontakten. Bitvis är hon superfin och bitvis kryper hon upp eller blir lite djup. Jag tycker det är kul att hon själv letar efter sin balans och vill hitta en bra arbetsform. Vi har aldrig krävt det av henne, bara erbjudit henne ett stöd och ett lagom grundtempo. Jag tror hon kommer att bli superrolig att rida. Precis som Tingla, kanske jag ska säga. För så här var det med Tingla också i samma ålder. Tingla som är ovanligt social just nu. Uppskattar mys, kli och borstning på ett sätt som inte är likt henne när hon är i full tävlingskondition. Då är pyssel mest nåt som ska gå undan så vi kan komma ut och träna så snabbt som möjligt. 

I dag söndag har jag ridit ut Qharma. Hon verkade fått i nån överväxel av tävlingen dan före för jisses så pigg hon var! Men bara på ett bra sätt och vi hade en härlig runda tillsamans i alla gångarter. 

Sen for jag till Lusse och red honom. Han hade fått nån extra vilodag i slutet av veckan pga all nederbörd. Mamma red mån, tis och fre så det var en rätt laddad kompis jag hade med mig ut i skogen. Alltså låg fokus på avrastning och trots att skogen var full av vatten galopperade vi massor. Sandvägen hade helt perfekt underlag så där kunde vi ligga och rulla flera kilometer. 

Nu väntar en ny arbetsvecka innan det är höstlov v 44. Jag kommer att vara helledig tre dagar och arbeta hemifrån en dag. Hoppas vädret är på min sida så jag kan nyttja dagsljuset ordentligt och göra lite extra med hästarna. För efter lovet blir det ju vintertid och snart kommer is, halka och snö och då kommer jag trappa ner åtminstone Viva. Bella och Tingla får fortsätta gå lite som de gör nu på halvfart 3-4 ggr/v så länge de tycker det är kul. 27 maj respektive 16 juli är de beräknade. Jag har tecknat en foster/föl-försäkring även på Tingla och håller tummaran stenhårt att det ska gå vägen så vi får uppleva det här igen. 
 

 

20 okt 2019