Stolplyckans Superstar junior och senior

Jag har haft en riktig kanonhelg! Det har varit träningar för Camilla Lindh på SRK och jag deltog med Lusse och Qharma varsin dag. Vad roligt det är att träna! Man får alltid en massa nya verktyg med sig. Den här helgens stora aha-upplevelse var hur jag kunde få Qharma att forma sig i skolorna genom att vinkla om skänkeln lite. Utöver det har jag haft en härlig uteritt med Qharma och ett superroligt pass med Bella på ridbanan. 

Bella har fått börja trappa ner mot mammaledighet. Hon är fortfarande pigg och till synes obemärkt av sin växande mage men jag känner ändå att det börjar bli dags. Qharma var också sådan under sina dräktigheter, verkade trivas och må bra av att vara dräktig. Tingla däremot är dräktig "på riktigt" nästan från start. Väldigt tydlig med hur hon vill ha det, hur mycket och med vilken intensitet hon vill röra sig. Bella har gått 228 dagar av sin dräktighet och Tingla 178 dagar. Bellas föl är nu så pass stort att jag lätt kan känna det sparka men även Tinglas har gett sig till känna så smått. 

Bella och jag har varit ute på två promenader samt att jag red henne i lördags då. Jag trivs så bra på Bellas rygg. Hon känns trygg trots att hon har mycket motor och är väldigt "willing to please". Jag tycker det är intressant det här med unga hästar och vilken form de väljer. Jag har aldrig krävt form av Bella, hon har själv hittat den eftersom hon har en bra balans och naturligt lätt att arbeta rätt. Här kommer några bilder och en film som mamma tog på oss i helgen: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10158161397607074/

Vivan har också jobbat tre pass. En promenad med lite ledarskapsövningar. Tanken med detta är att vi ska lägga grunden till att hon ska följa mig i alla situationer såsom t.ex. lastning som det ju kommer bli en hel del mer av som 3-åring. 

Sen har jag tömkört två pass, ett först ute med avslut på banan där vi jobbade i alla gångarter. Hon börjar hitta en riktigt trevlig unghästform i travarbetet, härligt sug på bettet. I dag tömkörde vi först ute och avslutade med att köra lite konor på gårdsplan. Viva är som sin mor lite markskygg för avvikelser som mörka fläckar på vägen, solkatter mm. I dag var en utmärkt dag att träna på sånt då det var blandat snömodd, is, vatten, snö. Vivan var superduktig! Det var första gången hon stötte på konorna men det var inga problem. Hon är en smart tjej så hon kom på att man kunde stanna och putta på konorna för att göra portarna bredare så slapp man svänga så mycket. Då testade vi i trav istället och det gick fint, inga "göra vägen bredare"-stopp! Hon är över lag lättmanövrerad, väldigt lik sin mor. Lyckas jag köra in henne tror jag hon också kommer vara en riktig kontiger! Tingla fick en promenad och två uteritter förra veckan, båda i sällskap av Qharma. Den sista av dem var hon riktigt taggad. Det var kallt den kvällen och det var tydligt att kylan triggade till lite bus. 

Qharma gick två uteritter med Julia, två uteritter med mig och en Camilla-träning med mig då. Hon var väldigt billig i onsdags kväll då hon vägrade i sten att kliva över en 10 cm hög plogvall för att komma in på ridstigen på andra sidan bron. Hon var inte ett dugg rädd utan det var nog mest att hon sen måndagens pass visste att det var en del snö där inne så det skulle bli ett rejält fyspass om hon gick dit. Efter alla år hos mig borde hon dock också veta att envisast vinner och det har hittills alltid varit jag och så även denna kväll. 

Alla andra ridpass var hon dyr. Allra dyrast var hon på Camilla-träningen. Vi har snäppt upp nivån en hel del och red skänkelvikningar, öppna, förvänd galopp, övergångar och jobb med att stretcha gångarterna fram och tillbaka. D.v.s. ett riktigt tufft pass men i dressyren är hon aldrig den som slänger in handduken, nä då jobbar hon så svetten lackar! Camilla tyckte att det hänt massor bara sen hon var här sist och att Qharma utvecklats väldigt mycket sen hon såg henne första gången i våras. Då var hon ganska obalanserad och inte så genomsläpplig. Det var svårt att hitta spårning och bärighet i galoppen längre sträckor och att rida 10 m volter i trav med korrekt böjning och formning. I helgen gick hon förvänd galopp tre serpentinbågar på ca 40 m i god balans och gick linjer med öppna - volt- öppna i god takt och balans. Det känns som det verkligen lossnat med henne och det har gått väldigt fort. Det är nu det roliga börjar! Så här såg vi ut i helgen: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10158163439402074/

Söndag morgon red jag ut henne och wow så fin hon var! En sak jag tänkt på är att det man ibland misstar för svag bjudning kan vara att hästen inte är riktigt lösgjord och rakriktad. När de är så där fint i ramen och känns som gummi får man alltid ett antal växlar till. Så var det i går morse. Sen var det Lucidor - vår kung. Vi valde att jag skulle få ett extra pass med honom denna vecka för att få ut mer av träningen. Jag red honom i ridhuset på SRK i måndags. Det var bommar och småhinder framme så vi passade på att leka lite med dem. Sen red mamma honom i skogen tisdag och onsdag. Fredag var det dags för mig att jobba honom igen, tömkörningen på SRK. Superfin var han! 

Jag har tyckt att vi har lite av ett mellanläge just nu. Han känns bra men det är lite av och på, lite skört. Camilla menade på att det beror på att vi klättrat ett snäpp. Han är mer rakriktad, mer lösgjord, och det blir därför jobbigare för honom - därav känslan att det ibland känns sämre fast det egentligen är bättre i grunden. 

Den här träningen inledde vi med att checka att han hade "snabba fötter". Sen red jag lite byten på diagonalen och serpentinbågar. Han har koll på vad han ska göra nu och jag får därför tänka om lite hur jag ska rida i bytena. Till vänster, som varit vårt bästa byte, blev det ibland lite uppstoppande så där ska jag tänka mer framåt. Bytena till höger som ofta varit orena förut blev faktiskt bäst den här helgen. Där ska jag främst tänka på att putta undan honom för höger skänkel och rida rakt fram efter bytet för han vill gärna kasta sig till höger i dem. 

Sen red vi skolor och jobbade med registret i traven. En rolig grej Camilla uppmärksammade var att traven blev väldigt fin på kortsidan efter att jag ridit sluta. Så har det inte varit förut, då har han tappat bjudning i slutan och traven efteråt har snarast varit sämre än hans grundtrav. Men nu börjar han bli så stark att skolorna utvecklar hans gångarter - häftigt! Här kommer lite film från i helgen: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10158163250712074/

De är väldigt olika att rida, Lucidor och Qharma, men båda har det där lilla extra. De är riktiga stjärnor. "Kan vi inte hitta på nåt?" säger Qharma 10 feb 2020