Stolplyckans Qharma

Nu var det ett tag sen jag skrev och det har hänt massor! I lördags morse åkte jag och Micke ner till Söderköping för att hämta Lusses lillasyster Stolplyckans Qharma. Min bil får högsta betyg som drog trailer ca 120 mil klockrent i både stark blåst, snömodd och hagel. Härligt med 4WD!

Nere hos Mia på Stolplyckan kunde vi beskåda Lusses och Qharmas mamma Magda som hade en stor mage, hon ska nämligen leverera ännu ett helsyskon om några veckor. Även pappa Io står i stallet. Roligt att se båda föräldrarna även om jag gjort det förut. Man ser nya likheter varje gång. På kvällen blev det även lite ridning för mig, jag fick prova stallets nya avelsto, Eza Foelsbjerg. Det var inte helt lätt att rida för i ridhuset vi åkte till pågick hoppträning med två stora hästar varav den ena som för övrigt var väldigt lik Mirang var lite busig. Klart är i alla fall att Eza är en ambitiös häst med mycket fina gångarter som jag tror skulle bli riktigt vass på dressyrbanorna med en del jobb. Henne och de andra hästarna kan man läsa mer om här:

http://www.freewebs.com/stolplyckansfjordhastar/

Det var lite segt att komma upp på morgonen efter då vi blev uppe en bra stund på kvällen med god middag och trevligt prat. Men vi kom iväg runt halv tio-tiden. Det tog väl en kvart att få på Qharma på trailern. Inte så farligt för en åring som aldrig åkt förut. Nio timmar senare anlände vi hemma. Qharma var jätteduktig hela resan. Stog stilla både under färd och då vi rastade.

Qharma lämnar Stolplyckan

Väl hemma har det varit lite livat vid ihopsläpp. Mirang visade en sida jag inte trodde hon hade och agerade mördartant och jagade ut stackars Qharma ur hagen två gånger. Sen kom Qharma på att det var inte så bra kräm på elen här i norrland så hon tog sig ut ytterligare två gånger på eget bevåg. En av gångerna sprang hon ner till stora vägen så det kändes inte så kul. Men nu har vi fått snurr på elen efter ett styvt skottningsarbete och dessutom gjort en hage i hagen där mördar-Mirang och hennes förvisso snälla dotter Shira får vara så de små gula knattarna får lära känna varandra i lugn och ro. Jag måste ju bara ge en eloge till Tingla. Hon är för skön den hästen! Visar sin nya kompis vart skåpet ska stå men på ett bra vis. Jag tror de kommer att ha kul tillsammans. Vidare är hon halvblodens stora trygga punkt i livet. I dag blåser det närmare 25 m/s. I fjol kunde jag inte ha mina hästar ute i sånt väder, de sprang så de skadade sig. Med Tingla på gården går det utmärkt. Märker hon att nån är orolig går hon dit och ställer sig brevid och så blir de lugna igen. Hon har en sån otrolig tro på sig själv, jag har aldrig träffat en häst som är så tuff som hon. Får jag henne med mig som dressyrhäst kommer hon att vara grym. I samband med ihopsläppet har jag ju fått se både henne och Qharma röra sig en del och det är inga dåliga brudar jag har i stallet, det står helt klart.

Qharma skriker att hon vill flytta hem igen för alla är dumma här i Norrland

Qharma är en riktig mysplutt! Älskar människor och att bli pysslad med. Hon är ganska olik Lusse som är något reserverad för nya människor och tar en stund innan han släpper in dem. Jag anar också att hon har lite mer egen vilja än sin bror, men det får tiden utvisa.

Shira gick omkull ganska rejält i hagen i samband med ihopsläpp då hennes kära mor började jaga även henne så jag var orolig att hon dragit upp sin gamla skada. I går trailade jag ner henne på klubben och Johanna red ett pass och det såg riktigt bra ut så hon hade nog änglavakt. Hon är för jäkla fin nu för att tala klarspråk så jag är glad att omständigheterna gjorde att hon blev kvar hos mig.

Mirang fick sig en straffrunda i måndags kväll, rejält pass med galoppintervaller. I dag är planen att rida ut med handhäst men det får bli till kvällen. Går inte att rida i sån här blåst!

Lusse var jag och trimmade i går. Han kändes riktigt fin i travjobbet, hade kadenstraven långa sträckor i slutet av passet och gick med härlig bjudning. Galoppen var lite jobbigare för i det ridhuset vi åkte till är det lite djupare underlag än han är van vid men han jobbade på bra. Han är verkligen en härlig häst, så ambitiös. I morgon åker jag och rider ut honom och sen blir det tävling lördag/söndag. Håll tummarna!

6 mar 2013