Solen sken och alla förhoppningar slog in

Att bero på förra blogginlägget så är det ju inte alltid så mycket glamour i vardagen. Det är leriga hästar, sena kvällar, många höpåsar att packa. Men jag gör det för jag ser målet där framme. Och förra helgen var en sån helg när vi faktiskt gick i mål. Det var sol och gnistrande hästar som levererade precis så som jag drömt om då vi tränat dem inför detta.

Förra lördagen åkte vi till en liten lokaltävling med Qharma. Det var bara sju starter totalt i LC så det var en lugn tävlingsplats med få hästar på framridningen och de hade en kompis med sig inne i collectingring i ridhuset - perfekt för en grön häst! Qharma var mycket lugnare än på tävlingen sist. Hon är ju inte stark fullt ut ännu så det blir lite dubbla spår ibland, vänsterfattningen var lite tveksam och hon vill gärna gasa på när det blir läskigt. Men mellan detta såg hon helt fantastisk ut! De landade på 63.33% och det räckte till seger denna dag så Qharma fick ta emot den gulblå rosetten och springa ärevarv, jättekul! 

Så här såg de ut: 

https://www.youtube.com/watch?v=qlk5qQqsgX0

Amanda kom även tvåa i kategori C med sin egen Vidar så det blev två rosetter med hem för henne. 


 


En härlig dag som gav mersmak och under hösten kommer jag att rida Qharma på en del träningar för Ingrid och starta henne i ÅFFs KM i dressyr. Sen ska Amanda rida ytterligare en lokaltävling på henne innan vinterträningen tar vid. 

Söndag morgon ringde klockan så tidigt att det fortfarande var mörkt ute. Kvällen före hade vi badat både Bella och Viva, packat allt som skulle med i bil och trailer, fixat matsäck så vi kunde äta frukost i bilen. Strax före fem på morgonen stod knattarna lastade på trailern och mamma, Helena, Amanda, Micke och jag styrde kosan mot Wången ca 25 mil bort. 

Det blev en stor dag för knattarna. Dels att lastas, resa så pass långt (ca 7 h på trailer), stå på gästuppstallning, åka dit tillsammans men visas ensama vilket kan skapa oreda och tappat fokus även för äldre hästar och de är ju bara ett respektive två år. Men Viva och Bella förtjänade väldigt många guldstjärnor för sitt uppförande denna dag. Och bra gick det även bedömningsmässigt. 

Kritik Viva:

"Feminin, välutvecklad med god rastyp och rasprägel. Vackert huvud, något kraftig hals med god resning, utmärkt bog, gott djup, välformat kors. Välbenad med välmarkerade ledgångar, rättställd. Energisk skritt med god steglängd. Lätt taktmässig trav med utmärkt påskjut"
8-7-8-8-9 = 40 poäng och en kommentar om att det finns mer att hämta i gångarts-betygen när hon slappnar av lite till. 

Kritik Bella:

"Välutvecklad, utmärkt rastyp. Något långt huvud, väl ansatt hals med god resning, utmärkt bog, väl sluten bål, välutvecklat bakparti. Något finbent med svag hasinskening i övrigt relativt korrekt. Energisk och vägvinnande skritt. Taktmässig trav med god elasticitet"
9-8-7-8-8 = 40 poäng

Vi visade även Lusses och Qharmas helsyskon Stolplyckans Rolex som skötte sig väldigt bra och fick guld med 8-8-7-9-8 = 40. En rolig dag där vi avslutade med god lunch på världshuset tillsammans med Kattis, CA, Karin och Svante. 


I kön till id-kontrollen 


Bella 


Viva


Rolex 


Viva & Bella 


Rolex, Viva & Bella 


Moria, Rolex, Viva & Bella 

Film Viva: 
https://www.youtube.com/watch?v=A7SxFyZOvqE&t=55s


Film Bella:
https://www.youtube.com/watch?v=XsNlHmEw-uc&t=5s

Den här veckan har rullat på med mer vardag. När det gäller Qharma så har jag har ridit ett dressyrpass, tömkört ett pass på bana + ute, ridit ut ensam ett pass med fokus dressyr (sidvärts, massor av övergångar, lite öppnatänk, galoppfattningar) också var Helena här och red ut henne med mig och Tingla i onsdags kväll så då blev det en längre konditionsrunda med mycket backträning. Tingla som satt fruktansvärt mycket päls redan fick en halvklippning i tisdags. Förutom det tuffare utepasset i onsdags har hon även gått ett dressyrpass och en uteritt med fokus mer på dressyr. Och i morgon ska vi tävla! Jag ska testa att rida två klasser. Jag vill utvärdera hur hon är med det inför en eventuell LA-debut nästa år - om jag ska rida förklass LB eller inte. Med pappa Ingvar var förklass väldigt bra och jag är benägen att tro att det kan vara det för Tingla också. Viva och Bella har känt sig som stora tjejer efter sitt äventyr förra helgen. Micke och jag var ute och gick med dem en kväll och det var spetsade öron, energiska steg genom skogen. I våras var Vivan lite knuffig att gå på promenad med men all visningsträning har inverkat positivt för nu var hon väldigt följsam och trevlig. Bella var som vanligt okomplicerad. 

Bella har även fått sitt första träns och hon och jag har tagit en kortare ensam tömkörningsrunda. Hon fortsätter vara väldigt trevlig i allt jag gör med henne och det ska bli så kul att rida in henne i vår. Jag har många drömmar kring Bella. Om de kommer att slå in eller inte får vi se. Men jag är övertygad om att hon kommer att vara en häst som jag kommer att ha roligt med varenda vardag, även de leriga och mörka. Hon påminner mig så mycket om Ingvar. 

Lusse och jag red höstens första dressyrträning i måndags, det kändes bra! Sen red mamma honom i skogen tis, ons och tors och i går var jag till Jättendal och tömkörde honom ett pass inför söndagens tävling. Han ska gå en LA.1. Sen planerer jag att rida ytterligare tre starter på honom i höst, troligen Msv C.1 men nån start kan bytas ut mot LA också om det känns som han behöver varva med nåt annat. 

Jag kommer inte att döma så mycket i höst, jag har tvingats tacka nej till en del då det krockat med annat. Men i dag satt jag i domarbåset och dömde regional ponnydressyr. Det är nyttigt att döma för man får en annan syn på tävlandet då även för egen del. Fler borde ta chansen att se dressyr från domarens synvinkel för det är inte alltid detsamma att det se framifrån som från sidan. 

Nästa vecka blir en mellanvecka med hästarna här hemma. Fredag-söndag åker jag och Helena nämligen ner till Grevagården och hingstpremieringen både för att jobba och titta. Hoppas vi ses där! 

1 sep 2018