Samarbete med Victorias foto

I slutet av vintern 2017 var Victoria Mickelsson här och tog ett gäng helt fantastiska bilder på Ingvar, Bella samt de högdräktiga Tingla och Qharma. När hon i november efterlyste tävlingsryttare att samarbeta tog jag såklart chansen. I veckan hade vi den första fotograferingen. Det blev lite spontant så vi hade bara nån timme på oss innan det skulle mörkna så det blev ridbilder på Qharma och lite andra bilder på Viva och Bella. Tingla fick stå över denna gång. Jag har fått ett litet smakprov. Visst är det fantatiska bilder? 

Om fjolårets julledighet snöade inne så har årets verkligen levererat. Inte speciellt mycket av vare sig nederbörd eller blåst, mestadels mellan nollan och -10 grader Riktigt skönt väder att vara ute i med andra ord. 

Annandagen red jag Qharma på banan på morgonen. Det var ganska mycket snö där och hon pustade lite men jobbade ändå flitigt på. Sen åkte jag till Färsta för att ha en träning i tömkörning och därefter vidare till Jättendal där jag red Lusse på ridbanan. Jag tycker ju inte att de är så lika, Lusse och Qharma. Men när jag rider syskonen samma dag inser jag att det finns en hel del likheter ändå. 

På kvällen testade jag sadlar på Bella. Hon kan ha både Tinglas dressyr- och hoppsadel så det känns lovande inför vårens inridning. Torsdag skulle Victoria komma och fota. Jag valde att skritta ut Qharma i skogen i det härliga vädret på morgonen eftersom det inte blir så långt ridpass när man fotar. Så Qharma gick dubbla pass den dagen - bra träning till kommande tävlingar. Fotograferingen gjorde vi på byvägen och i backen upp emot oss. Qharma var jätteduktig! Jag trodde hon skulle bli lite busig när jag vände och red fram och tillbaka men det skötte hon galant. Jag tror ni ser känslan i bilderna Victoria tagit på mig och Qharma. Vi börjar bli ett ekipage. 

Viva och Bella fotades exteriörbilder på gården och sen lösa på ridbanan så de fick ett pass med lösgalopp. Vivan showade järnet. Det märks verkligen vem som är hennes mamma. Tingla själv fick en skogsrunda i alla gångarter. Hon var riktigt på g och vi fräste fram så snön sprutade. 

Fredag fick tjejerna vila men jag tömkörde både Viva och Bella. Båda två skötte sig väldigt bra fast det var ett tag sen sist. Viva kör jag efter våra väg, övar styrning, start och stopp. Ut i trafiken vågar vi oss inte ännu. Hon reagerar ganska starkt på bilar även om de passerar en bra bit bort så den biten får vi ta succsesivt och i sällskap med trygg kompis. 

Bella körde jag efter våran väg och sen på volt på en uppskottad del av gården som har bra underlag. Hon tar styrning bra i både skritt och trav och söker sig själv till en trevlig form. Jag tror hon kommer att vara ganska lättriden, en född på tygeln häst. 

Lördag drog vi precis som förra helgen till Björkbackegård med Tingla och Qharma för lite hoppning. Denna gång utmanade vi med en del titthinder samt byggde upp en kombination. Jag värmde Qharma och Amanda Tingla. Qharma kändes väldigt fin. Tingla var lite ofokuserad bitvis detta pass. Hon drogs mot Vidar som hon tyckte var väldigt stilig. Men efter en tillsägelse hoppade hon väldigt bra och hon var duktig med titthindrena. Regnbågen som hon varit så rädd för då den stått i manegen på körningen var inte ett dugg farlig att hoppa över. Några klipp på Tingla: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157055685912074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157055685947074/

Qharma var desto mer fokuserad. Hon är ju inte lika rutinerad och säker i taxeringen ännu och inte heller lika stark och kvick i galoppen. Hon blommar sakta men säkert och bjuder på en hel del fina språng när det stämmer. Men framför allt har hon blivit trygg i sin hoppning och hoppar i alla lägen. Den osäkra hästen från i somras är borta. Och hon hoppade kombination för första gången! 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157055703632074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157055703602074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157055703662074/

Vidar var sisten ut och han stod för dagens räserinsats. En fyraåring med härlig inställning och gott självförtroende! 

På kvällen klippte jag om Tingla, halvklippning igen. Himmel vilken skillnad det blev! Hon ser otroligt mycket sportigare ut och orken blev betydligt bättre märkte jag under de kommande dagarnas ridpass. Jag funderar lite på om jag ska klippa halsen på Qharma också men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Hon är inte lika långhårig som Tingla var men hon blir rätt blöt när vi rider och skulle nog orka mer med en klippning. Risken är väl att hon blir lite väl pigg kanske, det är mycket tryck i Qharma. Vi får se hur jag gör!

Söndag tömkörde jag Viva och Bella igen. Det lovas plusgrader och blåst till veckan och då försvinner chansen att jobba oskodda hästar på bra före. Vi körde en repris på fredagen. Även detta pass väldigt duktiga tjejer. 


Viva


Bella 

Vid lunchtid kom Julia och vi red en härlig långtur upp på berget i strålande väder. En sån tur man minns när vinterstormarna drar in. Nyårsafton red jag både Tingla och Qharma på förmiddagen, varsin skogsrunda i alla gångarter. Det känns så kul med alla hästarna nu. Tryggt, glatt och utvecklingsbart! 

Lucidor har gått för fullt han med. Efter att jag red honom i onsdags var det mammas tur torsdag och fredag. Sen vilade han lördag innan Helena tog en lågtur söndag som jag fick en härlig rapport om. Nyårsafton red mamma igen. Jag tycker det är så roligt att vi är ett helt gäng kring hästarna och att de funkar med oss alla. Vi kompletterar och stärker på olika sätt.

Nu, några mål och planer inför 2019:

-Jag och Qharma debutera på dressyrbanan i vår. Hon kommer även göra ponnystarter med Amanda i dressyr och förmodligen hoppning under hösten.

-Lucidor debutera Msv B och jag hoppas vi kan göra ett lika bra SM som 2018.

-Tingla få komma ut på hoppbanan under våren med Amanda. Det blir även lite dressyr med mig. LB, eventuellt LA om hon känns redo. Sedan är planen betäckning.

-Bella ridas in, fortsätta tömköras mot inkörning, visas på sommar-premiering och förhoppningsvis Riksutställning. Hon ska även betäckas.

-Viva tömköras

Härliga planer med hästar som gör mig glad varenda dag. Jag avslutar med några bilder på Viva och Bella i hagen nu i veckan. De är otroligt sociala och så fort vi ska fixa med staket, dra in sly mm så vill de vara med. 


Viva

Gott nytt år allihopa! 

 

31 dec 2018