Sadlar och novembermörker

Nu är vi inne på den sämsta tiden på året att ha häst. Mörker, lera, knölfruset och halka. Shira och jag skrittar vidare som planerat med några veckors vintervila. I dag hade jag tänkt rida inomhus men backen ner till stora vägen var ren isgata så det blev inget med det. Inte värt att hamna i diket med trailern. Surt då jag stigit upp tidigt och var laddad! Istället blev det tömkörning på andra sidan bron. Jag jobbade henne ganska rejält med sidvärts, öppna, halter, lite peppjobb mot tramp. Hon var duktig. Självklart hade jag kärringbroddarna på! Shira klarar sig ju fint med sina 16 brodd. Tidigare i veckan har vi promenerat tre dagar och ridit en, drygt 50 minuter per dag. Hon börjar bli rejält pigg nu och jag fick mig en resa dagen jag red. Hon är fräsch och ohalt vad jag kan bedöma och på måndag åker vi in och böjer igen och jag hoppas det ska vara ok så vi kan växla upp, för hon behöver det.

Jag har sparat på vinterhagen så länge så den är inte söndertrampad och knölig utan fin och orörd. Knattarna går kvar i ena sommarhagen (den andra är riven för vintern) och Shira står i en mindre hage i den hagen. Får jag ok att släppa ut Shira i stor hage tar jag över alla tre i vinterhagen direkt. Vi har redan tagit ut termobar i den hagen. Jag ville sätta fast den medan det går att få ner en pinne. Att sätta fast den är ett måste, annars drar Tingla aka Fröken klåfingrig iväg med den.

Shira 2 år i sin första sadel

Tingla och jag var ute och gick i tisdags. Det var dock gränsfall att det gick att ta sig från gården med en oskodd häst så nu får hon och Qharma stanna hemma tills snön kommer vilket ju borde vara snart. Vi har haft två svängar med snö men så pass att lite att det har den försvunnit inom några dagar. Shira ska skos med snösulor om ca 2 veckor så i den aspekten är det ju bra att det inte är snö ännu. Knattarna kommer att vara oskodda även denna vinter. Nästa vinter räknar jag med att sko Tingla, då är hon tre år och har börjat jobba.

Jag har ju haft lite grubblerier vad jag ska ha för sadel till Tingla. Hon är väldigt bred, kort och har något böjd rygg. Jag är bortskämd med de sköna sadlar jag har till Shira. Ändå vill jag ju inte ha en dyr sadel i början, med tanke på att en unghäst lätt kan förstöra en sadel och att de ofta ändrar sig en hel del. Nu tror jag dock jag hittat en bra sadel för oss att börja med, en Zaldi som jag köpte på vinst och förlust.

Tingla i sin nya sadel

Jag red Lusse på SRK i torsdags och passade då på att provrida sadeln. Lusse verkade gilla sadeln. Första minuterna såg han lite tveksam ut. Jag tror han tyckte det var lite läskigt med nåt nytt, han kan vara lite känslig/avvaktande med nya saker. Men så bestämde han sig för att den var bra och gick riktigt fint! Kändes balanserad i galoppen. Mamma tyckte han gick i en rundare form än i dressyrsadeln och det gjorde han kanske. Men känslan var ändå att han satt ihop och bar sig bra. I traven tyckte mamma att formen var högre och det var också min känsla. Han blev luftig och bogfri och gjorde faktiskt ett par riktigt fina travökningar mot slutet! Sadeln var skön för mig att rida i. Kanske att jag velat ha ännu lite mer knästöd men man kan inte få allt om det ska vara till bred häst och små pengar. Så jag tror denna blir bra för oss att börja i. Jag tänkte rida Lusse i den en del i vinter. Sadeln är fortfarande så ny att kåporna är lite hårda och står ut osv. Sen framåt våren är det dags för Tingelingen att bli min rid- och körhäst. Det känns spännande!

16 nov 2013