Sadlar kommer, sadlar går...

När jag lånade Ingvar var tanken att inte köpa någon utrustning till honom eftersom han var just till låns men det sprack ju ganska snabbt. Träns och benskydd har Qharma fått ärva, täckena har Lusse ärvt nåt och nåt ligger på lager till Bella då Tingla drar en storlek mindre och Qharma en större. När det gäller sadlar kunde han ha Tinglas hoppsadel men den dressyrsadel jag hade till honom är nu såld till förmån för en som ligger riktigt bra på Lusse, tillräckligt bra för att funka på Tingla och som även Qharma med stor sannolikhet kommer att kunna ha. Fjordhästarna må se lika ut till färgen men när det gäller kropparna är i alla fall mina väldigt olika. Från cob på ganska inspända hål till medelstora full-träns och grimmor. Bett på från 10.5 till 12.5 cm. Korta eller långa skenben med en bredd från 19 cm till 21 cm. Och med en skillnad på - hör och häpna - hela 22 cm i svanskappan på tömkörningsgjorden från min kortaste till längsta häst. Därför är det inte så konstigt att även ryggarna skiljer sig en hel del både i anläggningsytans längd, form och bredd. När det gäller just sadel så måste den ju passa även ryttaren för att man ska kunna komma till bra inverkan så där är det fler parametrar att ta hänsyn till. 

Jag har suttit en del på Lusses rygg sen sist. En skön uteritt med mycket trav- och galoppjobb på onsdagen. Sen var han ute på promenad med mamma på torsdagen. Fredag lastade vi honom och for till ridbanan i Jättendal där jag red ett riktigt bra pass. Lusse trivs verkligen där och banan hade torkat upp fantastiskt bra på bara en vecka - kolla dessa klipp och jämför med förra veckan. 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156409925927074/

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10156409927047074/

Lördag var han och Helena ute på en lite busig och sprallig tur och sedan laddade han upp med en vilodag på söndagen innan jag skulle träna för Ingrid med honom i måndags. Det var nästan tre månader sen sist och fokus på träningen var att rida linjer ur Msv C.1 som ju är nytt för året och som det är tanken att vi ska starta på SRK i månadsskiftet. Precis som på träningen för Mats kunde vi konstatera att det gäller att hålla i högertygeln. Får jag till rakriktningen så fungerar det mesta väl. Jag red igenom programmet i sin helhet två gånger och andra gången måste jag ändå säga att det kändes riktigt bra. Vi ska försöka hitta den känslan när vi gör det "på riktigt" om tolv dagar. Det handlar till syvene och sist mest om mig och min ridning; hur jag hittar timeingen i hjälperna och hur noggrann jag är med vägarna. 

Tingla har jag ridit ut på torsdag och söndag. Vägrenen är nu bar och mjuk och det går att trava och galoppera på de bredare partierna. I lördags kväll for vi ner till SRK med henne och red ett pass i ridhuset med mycket galoppjobb. Jag testade även att rida lite förvänd galopp på henne och även om hon rinner iväg lite i framför allt vänster galopp så är hon helt på det klarar med vad jag menar, hon blir inte spänd eller tenderar att slå om. Tingla har en stor galopp som behöver mer styrka för att kunna blomma ut helt men de stunder det blixtrar till känns hon fantastisk. Jag har även pysslat lite extra med småtjejerna. I går passade jag på att mäta dem. Viva är 129 cm och Bella 137 cm dags dato. Bella och jag var ute på en liten promenad förra veckan vilket uppskattades. Det har börjat töa i hagarna och deras packade stigar bär inte som innan så de blir mer begränsade med rörelse så det är ganska mycket myror i brallan hos Viva och Bella. 


Bella
Viva 

Qharma har nu gått 307 dygn och så smått börjat bygga juver. Knatten där inne är ganska livlig och hon verkar må bra med sin stora mamma-mage. Isabell tog den här fina bilden på henne i går kväll när vi pysslade med hästarna. I söndags var jag på repetitionskurs för överdomare i Härnösand. En bra utbildningsdag där en del frågetecken rätades ut. Till helgen väntar årets andra domaruppdrag på lördag och på söndag är det dags för körtävling igen. Då kör vi LB avd B i dressyr och precision på Timrå HF med Tingla. Håll tummarna för oss! 

17 apr 2018