Qhavar/Ingma

Jag har ju som bekant ingen erfarehet av hingsthållning sedan innan och stoet Ingvar hade i fjol blev ej dräktigt. Nu var hon ju äldre så det var en chansning. Hans första sto som han haft här i år blev inte heller dräktig och har varit här en sväng till för ombetäckning vilket avlöpte väl. Även hon lite äldre men med tydliga brunster. Så visst var det lite nervöst när vi åkte in för dräktighetsundersökning av Qharma. Har Micke och jag koll på timeingen eller skulle även hon vara tom? 

Men visst fanns det en 16 dagar gammal knatte där. "Där är han! Fölisen! Ja, eller hon...." som veterinären utropade. Så nu håller vi tummarna för fortsatt dräktighet. Jag kommer åka in och kolla henne efter SM/NM-äventyret, det blir runt dygn 47 ungefär då vi kommit hem igen. Skulle hon av någon anledning ha tappat fostret så hinner vi ju betäcka henne igen. Det skulle vara så roligt om hon fick bli mamma när det nu blev så sorgligt i våras. Jag tror hon skulle vara en toppenmamma, hon är så bra med Vivan i hagen nu då de går tillsammans och hon knöt ju genast an till Brahman och gjorde allt hon kunde för honom. Sen tror jag mycket på just kombinationen Qharma och Ingvar, de har så pass olika styrkor precis som det var med Tingla/Fjelltor i fjol. I det genlotteriet känns det som det blev högsta vinsten i form av Vivan och kanske ska det bli det även med denna kombination. 

Jag frågade vetrinären och hon tyckte vi skulle fortsätta låta Qharma leva som vanligt och i de rutiner hon är van dvs även motionera henne lätt som vi brukar. Så jag har tömkört henne ett pass, tagit två promenader med henne och så är hon riden ett pass av Emma. När det gäller Qharma är vi ju bortskämda med att hon varit så naturligt fin i munnen och det var hon inte riktigt detta pass. Men jag tror det kan ha att göra med ryttarbytet, hon är ju i stort sett bara riden av Amanda och mig och van vid våra hjälper. I kväll fick jag sällskap ut med henne av Helena på Lusse. Vi valde att rida på de mjuka grässtigarna och trava lite på ängen. Qharma kändes jättefin, mjuk, positiv och glad. Det var ganska länge sen jag red henne men det gav mersmak. När vi är hemma från SM/NM-äventyret och hon passerat de mest kritiska dygnen ska jag trappa upp min ridning på henne och jag ser fram emot det. Det var riktigt roligt att sitta på henne i kväll. 

Stona trivs så fint tillsammans på betet, det är en härlig flock. Bella och Qharma har ju tighta band till varandra sen våren och Viva och Tingla är ju naturligtvis oftast tillsammans men hästarna växlar även sällskap. Bella och Viva har börjat gå på lite egna upptäcksfärder och Tingla och Qharma står gärna och kliar varandra. Sovande Bella får besök av nyfiken VivaViva och Bella under favoritträdet 

Morgonvilan sen grabbarna kommit ut och tagit vakten 

Vi har anmält Tingla till stamboksföring den 19/8. Vi kommer att visa även Viva för bedömning. Jag har nu fått mitt egendesignade visningsträns som min kusin Mia sytt. Vi provade det på alla vuxna hästar i onsdags och frånsett att käkremmen behöver kortas lite så satt det fint på alla fyra. Här kommer några bilder på tränset och Ingvar i det:

 Ingvar tränas för fullt. Sen sist har han gått tre dressyrpas och ett hopp-pass på fyra skilda banor. Jag ser en stor fördel i att träna på varierade platser, både för underlaget och det faktum att det alltid tillkommer lite spänning på bortaplan och det måste man kunna hantera om det ska bli bra poäng på tävling. Förra torsdagen trimmade jag därför hemma på min bana. Det passet kändes han super. På fredagen reds han ut tillsammans med Lusse och på lördagen var vi ute och körde honom med maratonvagnen. Vila söndag och måndag var vi på på det igen med en Ingridträning på Färsta där vi bl.a. red igenom FEI inledande i sin helhet. Några klipp från det passet kommer här: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155564306362074/

Vila på tisdagen och onsdag red jag honom på banan i Gåltjärn och mamma var med och fotade lite. Några av de bilderna kommer nedan. I dag hoppade Amanda honom på SRK, sista passet innan SM. Det såg jättebra ut, de var inte i en enda bomm. Även Lucidor har fått jobba en hel del! Förra torsdagen trimmade vi ett pass på min bana här hemma. Sen reds han ut av Emma i fredags tillsammans med mig på Ingvar. Vi galopperade en del, roligt pass! Grabbarna gillar att komma ut tillsammans. På lördagen skrittades han ut tillsammans med Qharma som promenerades av Micke och på söndagen jobbde jag honom ett rejält pass på ängen där han var riktigt fin. Sen kom Gunnar och vaccinerade honom och kollade tänderna måndag morgon så nu har han fått tre lite lugnare dagar. Tisdag och torsdag uteritt tillsammans med Qharma med mig på ryggen i tisdags och Helena på ryggen i dag. I onsdags skrittade jag ut honom en lång runda till Norafors. Eftersom han inte reagerat på vaccinet (det brukar han inte göra) kör vi på som vanligt from i morgon och det kommer bli dressyrtrim både fredag och söndag. Han är så vacker kungen och har väldigt mycket humor som man märker när man hanterar honom så här varje dag. 

Glenn var här lite akut i går och tittade på Vivans hovar. De hade börjat spricka nere i tån på två hovar och han var orolig för att det skulle vara röta men då var inte fallet utan bara en helt galen tillväxt och aningen torra hovar. Det är ju torrt i markerna eftersom det inte regnat så mycket den sista tiden. Bra tillväxt är ju bara att gratulera till. Så nu fick Vivan en extra verkning mellan de två ordinarie och hon skötte sig finfint. Vi passade också på att klippa lite manar och ge 8 veckors avmaskningen när vi ändå hade dem inne på stall. 

Fast de går på bete så visiterar jag dem och kratsar hovarna varje dag. Även Vivan kan lyfta hovarna och få dem kratsade lös på betet: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10155549818937074/

Det är viktigt med de där vardagsrutinerna med unghästar. Man får så mycket gratis då de blir äldre om de har förtroendet från början. 

6 jul 2017