Prestationsmedaljer och kul på jobbetI fredags kom årets skörd av prestationsmedaljer. Brons i dressyr till Qharma och Vidar och silver till Tingla. Jag tycker det är så kul att Qharma lyckades att få sitt brons på de tre starter hon gjorde i fjol, att alla var över 60%. I år satsar vi på silver, dvs tre LB över 60%. 

Veckorna rullar på! Hittills har den här vintern verkligen varit skön. Inte överdrivet mycket av vare sig kyla, is eller snö. Det går mycket tung trafik längs vägen nu och då är det skönt att kunna rida större delen av rundorna i skogen. 

Måndag fick båda tjejerna vila för jag var på dressyrmöte på SRK. Vi talade om årets tävlingar samt lite upplägg kring träningar. Jag har fått plats för Camilla Lindh på nästa träning, kul! 

Tisdag var Julia här och vi red upp till fäbodvallen. Onsdag tog Micke och jag en promenad med dem. När vi nästan var hemma började det snöa och sen föll det en hel del. Jag skulle haft med Lusse på praktisk teori tömkörning med Johanna och åk 3 på Sundsvalls RK på torsdagen men han fick stanna hemma pga väglaget och vi lånade två andra hästar. Jag tycker det är så kul att jag får chansen att vara utomhus en del i min nuvarande tjänst. Få jobba med häst varvat med de traditionella ämnena. Jag gillar ju att undervisa i svenska men det blir ännu roligare när jag får lite miljöombyte mellan varven. Jag tror dessutom att jag blir en betydligt bättre pedagog när jag får den här typen av variation. 

Torsdag red jag ut båda tjejerna i pannlampans sken. Jag tycker det är så kul att det känns bra och säkert att sticka ut med Qharma ensam nu. Livet blir så mycket lättare utan begränsningar! Senare på kvällen skottade vi gården, Micke med traktor och jag med snölasse runt byggnaderna. Ridbanan som varit en knölig isrink hade nu ett snölager över sig och snälla Micke var upp och körde lite med traktorn där uppe för att packa snön och få den att fästa i isen. 

Perfekt blev det inte men tillräckligt bra för att jag och Tingla skulle kunna ta ett pass där i alla gångarter på fredagen. Härligt, jag har saknat ridbanan! Qharma vilade fredag. 

Lördag lastade vi Qharma och for ner till SRK med henne. När vi kom dit var vi ensama och jag hann nog rida en halvtimme innan det kom ett annat ekipage. Qharma tyckte den stora skäcken var ganska läskig men kunde ändå fokusera på mig och ganska snabbt slappnade hon av och vi kunde fortsätta jobbet med galopplinjerna ur LB.2. Duktiga Qharma! Tingla fick vila lördag. I dag söndag skulle Julia kommit och ridit med oss men hon blev sjuk så jag körde fyra i rad. Först fick Viva en promenad i träns med lite start-stopp. Sen sadlade och tränsade jag Bella och tog en promenad med henne och longerade en kort stund i alla gångarter på parkeringen här hemma som hade riktigt bra underlag för oskodda hovar. Därefter red jag först Qharma och sen Tingla i skogen, rejält fys med snöpulsning och mycket trav och galopp för båda två. Jag har även hunnit med att packa veckans 52 hö/halmpåsar, byta vatten i termobar och slänga in en del sly i hagen så de har att tugga på. Ett riktigt dagsverke så nu är det skönt att vara inne i värmen! 

Lusse red jag för Ingrid i måndags. Jag red på träns och vi checkade lite linjer ur Msv B.2. Öppnorna har blivit mycket bättre och 8 m volterna i galopp likaså. Diagonalslutorna har också blivit bättre men de behöver fortfarande slipas på en hel del ytterligare innan det är dags för debut. 

Mamma och han har ridit i skogen onsdag och fredag och i tisdags tog de en promenad. I går var jag till Jättendal och red ut honom. En härlig tur i strålande sol och bara några minusgrader. Torsdag och söndag har han haft hel vila. Jag är så glad att vi fått tag på fin halm i år. Det är ett gissel att vara hemifrån många timmar under dagen och inte kunna lunchfodra. Hungriga hästar mår naturligtvis inte bra. De äter stolp, blir grinigare mot varandra. I vinter har jag lagt dem på en foderstat på ca 10 kg hösilage var (motvarar ca 8 kg hö torrsubstans). Utöver det får de lite lusernhack för att blanda ner mineralerna samt att jag lägger ut halm i en låda. Det har fungerat väldigt bra. Det finns ju en del lösningar med timergrindar osv men jag tror det skulle bli svårt med matarga Tingla. Det måste vara en väldigt stor timerhage om Bella och Qharma ska våga stå där med henne. Så jag är glad att vi funnit en annan lösning. Lucidor får också halm vid sidan av sin högiva som för övrigt är betydligt mindre än tjejernas. Mamma har ju möjlighet att ge lunch så där är det lättare att dra in på fodret. 

20 jan 2019