Ponnytävlingshelg

Förra måndagen var Glenn hos oss och skodde Tingla och Qharma samt verkade Bella och Viva. Qharma kan ibland vara lite dryg och inte hålla upp hoven ordentligt själv men både denna gång och förra har hon varit jättebra. Kanske för att Glenn berömde hennes fysik, att hon blivit så snygg och välmusklad i kroppen. Prinsessor gillar ju beröm!

Hästmässigt blev det en aktiv dag för mig. Jag jobbar 10-17 på måndagar, så jag hann med både en powerwalk med Qharma vid 5.30 tiden, träning för Ingrid med Lucidor kl 8.30-9.15 och ridning av Tingla efter vägen på kvällen när skoningen var klar. Träningen med Lusse gick bra. Då han var lite stram i sidorna på lördagens träning ville jag jobba lösgörande så det blev mycket övergångar och galoppjobb med förvänd-rättvänd omväxlande och sen avslutade vi med skolorna. Det gick upp ett riktigt liljeholmens på slutet när jag red diagonalsluta. Det är ju så här jag ska göra! Vi får se om känslan sitter kvar nästa pass. När det gäller Tingla försökte jag ta vid där vi avslutat på söndagens träning och det lyckades rätt bra, hon kändes mycket mer liksidig och nosen var på plats!

Tisdag kom Julia till oss och vi passade på att rida upp på berget medan det gick. Det hade lovats mycket snö senare i veckan och vi fick nog totalt kanske en halvmeter blötsnö, så nu är den ridvägen borta igen en tid. Även om det var mörkt när vi red är utsikten där uppifrån mäktig och det var en härlig runda på fina hästar.

Onsdag var det snöstorm av kalibern man ska helst inte ge sig ut efter vägarna över huvud taget. Så nöjd med att ha lyckats tagit med hem efter jobbet fick hästarna vilodag.

Torsdag var Julia hos oss igen och vi red efter vägen och i skogen. Jag red Qharma och hon Tingla för omväxlings skull. Jag ville känna lite extra på Qharma som skulle tävla dressyr under helgen, få henne kvick på hjälperna. Qharma tyckte att jag var lite onödig när jag sa åt henne att gå ut i skogen – mycket snö att trussa i! Tingla däremot blir alltid som en tiger i djupsnö så hon försökte ideligen få Qharma att röra sig fortare, för hon ville helst galoppera! Det fungerade bra för Julia på Tingla men jag hade inte väntat mig något annat heller – Tingla kan man lita på.

Fredag red jag Tingla efter vägen, fortsatt jobb med rakriktning, spårning, ställning. Jag fick tipset att jobba med slutor och förvända slutor för att få henne mer eftergiven och det fungerar faktiskt bra. Sen tömkörde jag Qharma, först efter vägen och sen en stund på gårdsplan. Hon kändes väldigt fin efter vägen och även på gårdsplan efter att hon busat av sig. Viva är en häst med humor och när man kommer hem med nån av de andra smyger hon alltid på dem bakom snövallen och precis när de kommer så långt in på gårdsplanen att de ser henne far hon iväg i brall och bus. Ibland, som i fredag, drar hon med sig de andra hästarna i hagen. Då brukar den kom kommer hem bli ganska glad i hatten den med.



I helgen hade Sundsvalls RK som jag tävlar för i år ponnymeeting, dressyr på lördagen och hoppning på söndagen. På lördagens tävling skulle Amanda rida Qharma och Vidar i en LC.1. Qharma är ju väldigt grön, har ju inte varit ute mycket och mött okända hästar, men skötte framridning på 20x40 m med sex hästar där inne så himla bra. Jag blev väldigt imponerad av hennes fokus och framför allt att hon gjorde fina fattningar och galopperade balanserat – det är där hennes spänning syns mest. Blir hon spänd vill hon trava sin stora flotta trav i högt tempo, galopp utgår då ur repertoaren.

Det var collecting ring på tävlingen och när hon kom in i ridhuset var det lite läskigt med publik och staket och hon skyggade några gånger men på det stora hela var hon med på noterna. Sen var det dags att gå in på banan och hon tyckte det mesta var lite läskigt men speciellt tornen med bokstäver som stod utanför staketet, att passera högtalaren och människorna på läktaren. Hon blandade högt och lågt, låg mellan 2-8 i betyg och landade på 62,77% trots några bottennapp under galopp-programmet. Bra lotsat av Amanda! Så här såg hon ut:

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157248353567074/

Amanda red även sin egen Vidar och där blev det fina 68.33% och en andraplats i kategori C. Jag fortsatte dagen i domarbåset med att döma LB.1 och LA.1. När tävlingsdagen var avslutad vid 15.30 åkte jag till Jättendal för att rida Lusse. Jag hade egentligen tänkt göra det på söndagen men p.g.a. väderprognosen fick det bli en tur lördag kväll istället.



Mamma och Lusse hade ridit i skogen tisdag, onsdag, fredag så han hade haft en aktiv vecka innan och det var rätt mycket blötsnö. Man skulle kunna tro att detta skulle hejda hans framfart, men icke! Det var en mycket energisk herre jag fått med mig ut i skogen och han bjöd på några bakutar och var ganska laddad i galoppen till att börja med. Sen tog all snö ut sin rätt och när vi var åter i stallet var han lugn, nöjd och lösgjord.



Veckan som kommer blir en mellanvecka för Lusse. Mammas ridsällskap är bortrest så jag kommer att rida honom i ridhus en vardag och sen blir det en uteritt nästa söndag om inte vädergudarna säger något annat.

Söndag fortsatte ponnymeetinget med hoppning och Amanda skulle starta Tingla och sin egen Vidar, debut på lokalhoppning i 70 cm för båda två. Vidar har gått en klubbtävling på 60 cm och Tingla två klubbtävlingar på 60 cm, en pay and jump 60 cm + 70 cm. Jag måste säga att båda hästarna hanterade framridningskaoset utmärkt. Framridningen på lokal ponnyhoppning är lite av helvetet på jorden för dressyrryttare som är vana att saker går lugnt och städat till och att det är ett begränsat antal hästar i rörelse samtidigt. Inne på banan hade Vidar en fundering på hinder nummer två men Amanda gjorde en snygg båge och hade bestämda ben och det blev en felfri runda.

Tingla var sin vana trogen en tiger på hindren på framhoppningen. Hon vet precis vad som gäller där, känner sig trygg. Sen inne på banan är det mesta läskigt och Amanda fick supporta henne ganska mycket. Det var faktiskt felfritt över alla tittigare karaktärshinder, ända fram till det enkla räcke som var sista hindret. Tyvärr hade Amanda tappat stigbygeln i anridningen så hon hade inte lika mycket ben där så det blev ett stopp. En liten volt och sen tog de det enkelt, så det känns som den felfria rundan är nära nu. Så här såg de ut:

https://www.youtube.com/watch?v=VgdYtovcQQg

Nu går vi in i ännu en tävlingsvecka. Nästa helg ska både Tingla och Qharma tävla dressyr, så det gäller att ligga i med det lösgörande jobbet i veckan. Jag avslutar med en film på Tingla från Camillaträningen helgen v 10. Visst är hon härlig, min ambitiösa lilla tjej.

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157236351402074/

 

18 mar 2019