Osportsligt kallt

Den här vintern har verkligen haft sina påfrestningar. Först snöade det dagligen i 3 veckor. Även om vi har traktor så blir det ju en massa merjobb. Sen kom kylan. Nu har vi tredje svängen med en bra bit över -20 i flera dagar. Just nu står termometern på -25 och min bil var stendöd i morse då jag skulle till jobbet så jag fick ta sambons.

Hästar har jag motionerat ändå! I onsdags var jag till Lusse. Då var det inte så kallt, kanske -7, men blåste på tvären och snöade så det drev rejält istället. Inte ett väder som gör hästar lugna alltså. Vi skulle ha trailat till ridhus men mammas bil som är bäst att dra med var på verkstan och trailern stog så fint insnöad så det blev inget med det. Rida ville jag inte eftersom han var så laddad och jag vill inte riska nåt precis när vi haft en incident. Så det fick bli tömkörning!

Jag körde en sväng efter vägen och sen på volt på gårdsplan som inte är så stor men rätt plan. Lusse var till en början hemskt laddad och jag åkte på skorna efter honom en bit innan han förstog att inget farligt skulle hända. Så när 45 min gått hade vi både travat och galopperat i fin form på volt, skrittat och travat efter vägen, gjort lite sidvärts och varvbyten i trav. Duktig Lusse som sedan slappnade av och landade trots väder och mkt vila det sista. Jag fick dock träningsvärk i armarna och axlarna av passet så jag hoppas Lusse fick träningsvärk nånstans han med. Mamma och han fortsätter med sina promenader de flesta dagar men det gör ju inte en kille i sina bästa år och full kondis av med så mkt energi på.

Lilla Tingla får man inte träningsvärk av i alla fall! Hon är för det mesta idel solsken även om vi i tisdags hade lite olika åsikter om hur man ska bete sig när man står på gången. Jag klippte manen -Tingla ruskade på sig. Jag ville lyfta hovar -de var fastklistrade i golvet. Jag ville borsta -Tingla gick fram och tillbaka. Jag satte på tömkörningsgjorden -Tingla bet i den. Jag satte på reflexer på benen -Tingla hade myror i brallan och lyfte på fötterna som var fastklistrade då hovarna skulle upp. Jag skulle tränsa -Tingla stoppade huvet mellan frambenen och knep ihop munnen.

Till slut blev Mirang som står i boxen brevid less på den unga fröken tror jag för hux flux tog hon ut huvudet och gav Tingla ett rejält bett över ryggen. Och det var nog bästa medicinen, för sen var hon som ett ljus. Tömkörningsrundan gick kanon! Vi körde 30 min efter vägen i skritt och trav. Hon reagerde inte på bilar, månljus som gav skuggor eller annat som kan vara läskigt för en häst som t.ex. snöklumpar efter plogbilen (läs Mirang & Shiras åsikter).

Jag tycker hon är rätt fantastisk att arbeta med. I stallet kan hon vissa dagar vara lite smådryg, det fullkomligen kryper i henne ibland. Men hon är ljuvlig då det kommer till jobb. Allt är kul, alltid öronen framåt, "vad ska vi göra nu?". Det är i min värld inte helt självklart att man ska kunna ta en två-åring och tömköra den i mörker och trafik och den lyssnar exakt på kommandona för skritt, trav och halt och står så länge du ber den. Men så är det med Tingla. Bitvis tar hon även stöd på bettet fast jag inte kräver det och man får en känsla av vad som komma skall. Förmodligen kommer hon att bli en ljuvlig sport-Fjord!

I dag har vi faktiskt varit ute på en liten powerwalk i kylan. När vi kom hem så lekte vi lite följa John på blivande ridbanan. Hon går lös efter mig och stannar då jag stannar, svänger då jag svänger, backar då jag backar etc. Häftigt! 20 min var vi ute allt som allt, sen frös jag om händerna. Tingla med monsterpälsen fryser dock aldrig, 10 h i hage är inga problem för henne.

I helgen väntar Matsträning med Lusse! Lite dålig uppladdning med avramling och att jag bara hunnit rida ett pass efter, men vi får ta det som det kommer. Kanon att få hjälp och jag är laddad för träningen! Lusse har fått nya skor i dag i alla fall. Han skötte sig finfint under hovis besök. Hoppas det blir lite varmare i helgen bara, inte kul att traila i denna kyla. Allt blir stelt och trögt.

17 jan 2013