Nöjd med debuten

Tävlingsvecka igen! Vi är just nu lite mellan årstider vilket är en utmaning. Ridbanan har fortfarande ett rejält snölager på sig och är ännu inte ridbar. Skogsstigen vi hållit uppe drev delvis igen efter förra veckans snöfall och vi har inte varit dit med tanke på att det är just tävlingsveckor – blir tuffa pass för hästarna att trampa upp stigen igen. Återstår alltså byvägen är mest asfalt, plan is som går att trava och till viss del galoppera på vissa partier av vägrenen. Tyvärr innebär den också en hel del modd som bilarna stänker upp i de fall de passerar hastigt – vilket är inte helt ovanligt förekommande. 

Måndag var det riktigt skitväder och jag ville inte vistas efter vägen med hästarna så då vilade båda två. Tisdag var Julia hos oss och underlaget riktigt bra, -10 och snön låg kvar efter vägen så vi tog en lite längre runda med mycket trav och lite galopp där det passade. Riktigt pigga hästar! 

Onsdag kväll la vi nästan 10 mil med bil och trailer på att få ett bra träningspass inför helgens tävlingar. Klubben jag har ridhusabonnemang på är det ingen idé att åka ner till en vardagkväll för att försöka rida programlinjer – det är alldeles för mycket folk. Så vi begav oss till ett privat ridhus dit Amanda har lite närmare då hon skulle möta upp för att ta ett pass på Qharma. 

Jag red Tingla och efter lite uppvärmning red vi igenom både LB.2 och LA.3 och tog sen om några linjer jag tyckte att vi kunde gjort bättre. Tipsen jag fick av Camilla på träningen sist har gjort att jag hittat en väg att få henne att ställa höger i ganaschen och inte bara lägga huvudet på sned. Det gynnar ju det mesta men framför allt blir det rakare uppridningar, bättre skänkelvikningar och volter. Amanda jobbade mycket med galoppfattningarna på Qharma då det var dem som var svåra på tävlingen sist. Qharma såg jättefin ut. Det var helt klart värt att lägga tid och en extra slant för att få dessa pass inför helgen för oss båda. 

Torsdag kväll red jag Tingla efter vägen och känslan från kvällen före fanns kvar. Vi jobbade med skänkelvikningar, galoppfattningar, övergångar, halter och ryggningar. Jag gick in från stallet med ett leende på läpparna. 

Qharma gillar inte alls när bilarna skvätter ner henne så för att inte sabba hennes förtroende i trafiken valde jag att tömköra henne tidigt på morgonen före jobbet fredag morgon då vägen fortfarande var frusen. Det var så mycket trafik att jag i mitt stilla sinne undrade hur många som egentligen bor ”uppe på skogen” men Qharma tog det bra. Vi körde skritt, trav, halter, övergångar, sidvärts, öppna. När vi kom hem tog vi även några varv på gårdsplanen med skritt- och travövergångar. Fin Qharma! 

Lördag morgon valde jag att kliva upp i ottan och rida Qharma före vi for på tävling med Tingla. Qharma skulle ju starta på söndagen och jag ville ge henne goda förutsättningar för detta. Det var ett bra val, vi fick en uteritt med bara ett bilmöte och på helt okej underlag att trava och galoppera några snuttar. Vid 7.30 kom mamma och strax därefter rullade vi mot Timrå med Tingla i släpet. Det märktes att Tingla varit ute en del på hoppning redan i vår, hon var rätt cool på framridningen. Först red vi en LB.2 på 62.33% och kom i mitten av ett ganska starkt startfält. Sen var det dags för LA-debut och hon gjorde det så himla bra utifrån nuvarande utbildningsståndpunkt och styrkenivå. När man rider en klass för första gången är det ofta lite osäkert. Vad ska hända inne på banan när det kommer till lite spänning och nerver? Men det kändes mycket säkrare än jag vågat hoppas på. Inga direkta missar, det är mer att hon behöver orka bära mer för att få mer uttryck och karaktär i rörelserna. 61.71% blev det och vi hamnade precis ovanför mitten av resultatlistan. Fem poäng till Fjordcupen och en av tre ritter till prestationsmedaljen i guld dessutom. Så nöjd, älskar min Tingla! Här är en film med lite delar från LA.3:

https://www.youtube.com/watch?v=Ds3TkfQL5z8&t=8sSöndag var det dags för Qharma att åka på lokal ponnydressyrtävling! Den här gången yttrade sig hennes nerver på ett lite annat sätt. Hon gjorde ett jämnare program än sist men var lite försiktigare så blev inte samma highlights. 62.59% blev det och för första gången på tävling satt vänsterfattningen, en sjua på den! Det känns bra med Qharma. Hon kommer behöva lite tid att växa in i situationen men domarna gillar henne, både förra helgen och denna har hon fått väldigt fina omdömen. Så här såg hon ut: 

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157266728992074/

Lucidor har haft en lugn vecka då mammas ridsällskap är i fjällen. Mamma har gått promenader med honom och jag red honom i ridhuset på SRK en eftermiddag efter jobbet. Han kändes inledningsvis lite styv i sidorna vilket inte är så konstigt, det var över en vecka sen han gick dressyr sist. Men allt är befäst med Lusse och ganska snabbt lossnade det och han kändes riktigt fin. Vi jobbade mycket med övergångar, förvänd galopp, lite enkla byten och skolor. 

Söndag var det dags för en tur till Jättendal för att rida Lusse igen. Underlaget i skogen lämnade en hel del att önska. Vissa bitar var helt okej men vissa delar innebar djup snö där han sjönk rejält. Tufft fyspass med andra ord men han kändes riktigt fin och positiv. Lite busig såklart eftersom han tagit det lugnt i veckan men snödjupet tog udden av det hela. Det var i alla fall fint väder med klarblå himmel och strålande sol. Tingla och Amanda ska starta hoppning 30/3 och dressyr 13/4. Själv går jag in i en träningsperiod med 6 veckor till nästa tävling då både Lusse och Tingla ska starta. Innan dess räknar jag med bättre förutsättningar för träning än de som är just nu. På söndag övergår vi dessutom till sommartid - underbart! Livet känns lättare när kvällarna är långa och ljusa. Välkommen våren, du är efterlängtad! 

25 mar 2019