Frivilligt eller kräva lydnad?

Qharma har ju varit inne i en period när hon testat lite. Jag tror hon kanske kan vara lite trött i skallen - det har hänt mycket det senaste året. Hon har ju aldrig varit igång en hel vinter tidigare eftersom hon varit dräktig som 4/5- och 5/6-åring och innan dess hade hon ju längre unghästvilor. Hon känns inte direkt trött i kroppen och har bra motor mellan testningarna så jag har provat mig fram med att göra lite kortare pass och mycket pepp och det verkar funka! Jag har ridit henne ute själv onsdag och söndag och det har varit bra rundor där hon kommit till fint jobb. När hon stannar upp (händer t.ex. om man svänger in på en ny väg eller hon ser nåt läskigt hon funderar på att hon inte vill passera) har jag ruckat lite på bettet och peppat bestämt men positivt med rösten och det funkar bra. På hemvägen i dag var hon riktigt taggad och gav en superhäftig känsla! I torsdags tog jag med henne på promenad/joggingtur och vi körde lite ledarskapsövningar på en parkeringsficka. Hon blev lyhörd och det kändes som hon tyckte det var kul och på hemvägen lydde hon minsta vink från mitt kroppsspråk, jag behövde knappt ta i grimskaftet för start, stopp, trav, avsaktning, backa mm. Måndag och lördag har Julia ridit henne och även då har hon varit positiv och fin så jag tror vi är nåt på spåret. 

Med en häst som Qharma kan man välja mellan att starta ett krig eller att ha henne med sig. Jag skulle nog få henne att lyda med tuffa tag men hon skulle aldrig dansa utan bara röra sig framåt. 

Tingla har bjudit på en väldigt bra känsla sen jag red för Camilla. Tipsen jag fick kring min egen sits och inverkan samt hur jag ska få henne mer eftergiven i höger ganasch har burit frukt. Jag är så sugen på att dra till ridhus och träna men avstånd, väglag och tid har gjort att det inte blivit så mycket av den varan. Men som jag längtar efter barmark och att kunna trimma på min bana igen. Jag har ridit ut henne själv tisdag, fredag, söndag och tillsammans med Julia måndag och lördag och hon har varit toppen alla dagarna. 

Mamma har jobbat på med Lusses uteritter även denna vecka; måndag, tisdag, torsdag och fredag var de ute. Det är rätt mycket snö i skogen så det blir tuffa pass allra helst för hans stallkompis Patina som fyller hela 26 år i år. Men Lusse går först och spårar och väntar in Patina när hon kommer på efterkälken. I lördags var jag till Jättendal och red honom själv. Äntligen får man väl säga! Med 8 mil mellan svänger man ju inte bara över en vardagkväll så här års när kvällarna är mörka och jag slutar jobbet 17.00. Två måndagsträningar har gått om intet pga väglaget och två helger pga influsensa och domarkurs men nu är vi på banan igen hoppas jag! Jag trodde han skulle kännas oriden efter mina 19 dagars frånvaro på hans rygg men han kändes toppen. 

I dag har vi haft årsmöte i ÅFF här hos mig. 2018 var ett ganska aktivt år för ÅFF med två helgläger, KM i hopp och dressyr samt att vi var ett gäng som visade på Wången tillsammans. Hoppas 2019 kan bli minst lika aktivt. I april är de dags för årsstämman i SFF och jag kommer att åka ensam från ÅFF som i fjol. Sverige känns onekligen lite för avlångt. 

Här är några bilder på Viva och Bella från Victorias fotografering hos oss på lovet:

En liten film från i går:

https://www.facebook.com/moa.belin/videos/10157161505117074/

 

10 feb 2019