Med Lusse och Shira på tävling

I helgen var det dags för tävling igen! På lördagen dömde jag två klasser för ponny och på söndagen skulle Shira starta med Johanna och Lusse med mig. Det var därmed även en intern fight. Så fort mitt resultat kom upp på Equipe fick jag ett sms "Nästa gång ska jag slå dig!" Fast det ska vi nog bli två om, det är ju jag som har den guldfärgade hästen!

Shira skötte sig långt över förväntan. Visst var hon lite laddad på framridningen men inget som var ohanterbart. Och även om hon blev lite spänd inne på banan var hon helt ridbar och jättefin i formen. Shira har ju en fallenhet för att göra saker med en liten knorr. Ibland blir det rätt, som då hon tar i lite extra i travökningarna. Men det kan också bli lite fel, som nu då hon la in galoppanslag i inlendingen av skänkelvikningen och snygga byten i förvända. Detta bestraffades med tre fyror med koeff på så det kostade en hel del poäng. De landade ändå på 62.29% i och med att det fanns en hel radda sjuor, nån sju och en halva och åtta i protokollet. Utan trassel hade de varit uppe på 67-68%. Bådar gott inför framtiden! De hade ju dessutom bara tränat programdelar ett enda pass, eftersom det blev spontant bestämt att de skulle starta.

Slutkritiken gav 7 på gång, 6.5 på framåtbjudning, 6.5 på lösgjordhet, 7 på sits och 7 på korrekthet och kommentaren "Häst med god takt. Blir bitvis lite spänt. Lite mer bärighet önskas stundtals i galoppen. Du rider ganska välplanerat." Jag blev väldigt glad över kommentaren om takten eftersom vi jobbat mycket med att förbättra just den i vinter. Spänd blir hon ju på tävling och mer styrka behövs, det är inget nytt under solen. Jag tycker ändå Johanna matchade henne fantastiskt bra, mycket bättre än jag skulle ha gjort. Som min sambo sa då han imponerad såg första travökningen "Men, kan Shira trava med sånna där framben!"

Lusse gjorde som vanligt sitt jobb. De två senaste Lätt A starterna har jag ridit fram lite kortare och han har då varit pigg och känts ganska flaschig men lite stark inne på banan. Framför allt galoppen har känts lite osäker och studsig. Denna gång red jag fram lite längre och nu var han helt genomriden och kändes jättefin. Tyvärr ser han då inte riktigt lika sportig ut, enligt min sambo. Och det visade sig lite i procenten också, 62.86% är vårt sämsta resultat i det programmet (även om det på intet sätt är ett dåligt resultat). Jag är ändå väldigt nöjd med starten. Han är ung och jag måste exprimentera lite med hur jag rider fram honom för att hitta det optimala läget.

Vi inkasserade en radda sjuor, en sju och en halva men också två fem och en halvor och två femmor som kändes lite onödiga så de detaljerna ska vi jobba vidare på. Slutkritiken gav 6 på gång, framåtbjudning, lösgjordhet, 7 på sits och 6.5 på korrektheten. "Maffig häst! Önskas lite mer längd i mellangången och rinner iväg lite i galoppdelen. Passa formen så den inte blir för låg bitvis" var ju heller inget nytt under solen. Lusse är ju ung och under uppbyggnad av styrka och bärighet. Detta gav en sjätteplats för mig och en sjundeplats för Johanna av 15 starter (4 plac).

Före tävlingen hade jag en noggran plan för Shira. På torsdagen red vi ut ett lösgörande pass i alla gångarter. På fredagen trimmade Johanna henne på SRK och på lördagen fick hon skritta en halvtimme. Denna vecka kommer hon bara att få gå i skogen. I går gick hon på töm (jättefin!) och i dag red jag ut med Lenita på Mirang.

Lusse fanns det också en plan för. Efter tisdagens trimpass på banan här i Gåltjärn red jag ut honom en lång runda på torsdagen. Då galopperade vi mycket och jobbade lösgörande. Han var jättefin. Han promenerades också för hand av mamma alla övriga dagar utom lördagen. Den här veckan blir det bara skogsridning för hans del, som en belöning för en bra tävling. I måndags red mamma honom och jag fick en rapport om jättefin och pigg häst. I morgon ska jag rida honom i skogen och sen blir det fler uteritter med mamma torsdag och fredag.

Mirang har gått i skogen torsdag, lördag, måndag och tisdag. Jag släppte henne och Shira i sommarhagen i måndags och hon har ätit så magen står i alla hörn så det känns angeläget att röra lite på henne. Popcornen började sova ute dygnet runt i förra veckan och verkar trivas ypperligt med det. Jag tar in dem ett par dagar i veckan och pysslar plus att de får vila lite och agera sällskap till den andra som inte rids av de stora, om jag inte har sällskap eller rider med handhäst så båda ska ut på tur samtidigt. Tingla har också fått sin första egna sadel. Den kom med Bussgods i dag och jag var ju så klart tvungen att prova den direkt. Hon sa som vanligt inte pip om det ens. Hon har verkligen ett extraordinärt bra psyke.

Det är även en del spännande på agendan framöver. I helgen har min hemmaklubb SFRK regional/nationella tävlingar och jag ska jobba där fredag och lördag. På söndag ska jag till Östersund och döma en lokal dressyrtävling för häst. Nästa vecka går jag på semster från och med torsdag och för sommaren finns en hel del roliga planer. Närmast är väl uppladdningen inför SM med Lusse. Jag har funderat och känner att jag skulle behöva lite tränarhjälp för att spetsa formen lite extra. Mats kommer ju tyvärr inte upp något mer före SM så jag har kontaktat en annan tränare och bokat in två lektioner med fokus på programridning Lätt A.1. Tränaren är domare och har dömt oss i år och jag tyckte kritiken överensstämde väldigt väl med min känsla. De ekipage hon tränar har dessutom framgångar i allt från Lätt C på ponny till Intemediere på häst så det känns kul och spännande att höra vad hon har att säga om oss och om jag ska få med mig några nya bra tips i bakfickan!

Mot sommaren!

11 jun 2013