Kanonavslut på säsongen

Man kan verkligen säga att jag fick ett kanonavslut på säsongen. Vi har i år tagit ett stort steg framåt och jag är superladdad att ta tag i vinterträningen. I vår ska vi vara ännu starkare och ännu bättre!

Fredag som i dagen före tävling hade jag tänkt mig ett lätt avcheckningspass här hemma. Men kylan har kommit och marken var frusen och hård på ridbanan. Så vi begav oss ut i skogen en liten sväng och avslutade på en stubbåker. Det var lite hårt där också, men lite trav och galopp blev det där underlaget var bäst.

På tävlingsdagen fick hon gå ut i hagen tre timmar innan det var dags att ta in för att knoppa. Även denna dag var hon duktig på att stå själv inne i stallet. Hon som aldrig varit nån gosig häst har verkligen blivit en mysplutt på sistone. Kan stå med huvudet i min famn långa stunder, lägga sin panna mot min och bara vara stilla. Ibland undrar jag Mirangs ande på nåt vis lever vidare i henne. För så som Shira är nu, var Mirang.

Mamma skulle följa med denna dag så vi lastade tillammans och for mot Timrå. Jag hade uppstallning så att vi var något tidiga gjorde inget. ca 30 minuter innan start gick vi in på framridningen. Jag måste säga att det var fantastiskt kul att känna sig trygg och att det var roligt att rida fast jag satt på en framridning på bortaplan på bara ett tränsbett och inte minsta halsrem eller annan livlina till hands. Bara det var en seger i sig. Att hon sen blev riktigt spänd då vi kom in på banan men att jag ändå inte tappade kontakten med henne var även det en seger i sig. Och missar blev det på grund av spänningarna, både skyggningar, taktmissar, galoppanslag, men också en del grejer med bra kvalité framför allt i galoppen. Domaren tyckte Shira var en flott häst med goda grundgångarter och att hon i dag inte orkade med sig riktigt i traven och ibland tappade lite balans/takt där medans galoppen var jättefin. Jag fick också beröm för att jag visade henne så mjukt. 7, 7, 6, 7, 6.5 på koeffbetygen och 64.43% fick vi och med det en sjätteplats av 14 starter.

Sen fick Shira gå in på uppstallningen igen. Vilken jättefin gästuppstallning de gjort på anläggningen. Verkligen kanon!

Till andra klassen gick jag in på framridningen ca 20 min före start. Då kändes hon jättefin och ridbar. Det var rätt många hästar där inne men hon och jag var i vår lilla bubbla, ett team, där det yttre inte stör. Den bubblan tog vi delvis med oss in på banan i denna klass. Nu var inte domarbordet, bommarna i hörnet eller fågeln (hur fågeln kom in i ridhuset är en gåta men det flög runt en fågel inne på banan i hela Lätt A.3) på staketet farliga längre. Det var hon och jag. Lite tröttare var hon och då sjunker hon i formen i framför allt skolorna. Men grundkänslan var jättebra, jag hade kontroll och det kändes som hon verkligen var med mig. Vi fick som jag räknat med också beröm för jämnheten i uppvisningen och lydnaden men också kritik för att hon då hon inte orkar dippar fram och att hon behöver stäkras ytterligare vilket ju är ett evigt pågående projekt. 6.5, 6.5, 6, 6.5, 7 fick vi på koeffbetygen där nere och 64% i slutresultat. Detta räckte till en tredjeplacering av 17 starter.

Vi fick rosett, plakett, 200 kr och två termosmuggar. Dessutom fick vi rida ärevarv. Ett riktigt lugnt sådant eftersom ettan och tvåan var samma ryttare och nu red hon ärevarvet på sin dam som även hon kan vara lite känslig.

När jag ser den här ritten ser jag en häst som förvisso inte orkar riktigt hela vägen i framför allt travarbetet. Men jag ser också en häst som lyder sin mattes minsta vink och går på riktigt små hjälper. Och jag ser en ryttare som rider hela programmet och inte åker eller ser rädd ut. Och det gör mig riktigt glad. Fina fröken Yrväder -som vi ska styrketräna i vinter!

I dag har vi ridit ut i krisiga -7 grader, sol och gnistrande frost. Vackert så det förslår. Shira var lugn och harmonisk och det var lite känslan av att vi två var i vår lilla bubbla igen. Här och nu. Att rida henne ute sådana här dagar är som det var att rida ut Mirang. Den äldre Mirang bör tilläggas. Vi var ute drygt en timme. Mest skritt men också lite trav och en lång härlig galopp.

Resten av dagen har vi varit i Jättendal och bytt till vinterdäck på trailer och bil samt broddat Lusse. Jag hann även med en runda på sistnämnde. Även vi var ute dryga timmen och Lusse var exemplarisk, till och med då vi mötte Thailändska svampplockare iklädda reflexvästar som placerat ut rispåsar med svamp lite här och var. Sånt kan ju annars skrämma den bäste, men inte Lusse inte.

Qharma och jag hade ett allvarssnack i fredags då jag tyckte hon var lite brötig att leda in. Nu har hon varit fullständigt exemplarisk hon med i två dagar. I dag borstade jag och tog hovarna på henne lös i hagen och hon stod som ett ljus. Hon har bra minne, den lilla! I morgon ska knattarna få jobba så jag hoppas hennes minne räcker ytterligare en dag. Tömkörning står på agendan för Qharma, joggingrunda för Tingla och skrittrunda i skogen för Shira.

Jag avslutar med en bild på Shira och mig innan vi skulle gå in på framridningen till andra klassen. Shira som tror hon är en Fjording numera var ju tvungen att dammsuga marken på gammalt silage, därav de långa stråna i hennes mun.

20 okt 2013