Kan själv!

Vi har ju kommit in i någon slags regnperiod här i Norrland. Inte så kul men jag ska inte klaga för det finns de som har det värre. Vi bor trots allt på en höjd och inga flöden är nära hus, gårdsplan, stall etc. Genom Tinglas och Qharmas hage har dock den pyttelilla bäcken som egentligen går under mark svämmat över totalt. En bild på Tingla då hon står och dricker vatten i den:

Knattarna ville inte gå igenom bäcken vid intag vare sig i går eller i dag. Den var då avsevärt bredare och mer högljudd än på bilden som är från utsläppet i går. I går vid intag stod de och tittade bekymrat på bäcken som var mellan dem och grinden. Tingla kunde tänka sig att gå igenom den om tryggheten matte gick först. Men Qharma stod som en liten åsna på andra sidan. Då knäppte jag loss grimskaftet och gick mot grinden med Tingla. Qharma valde en annan väg, kryssade mellan stenarna där det var mindre vatten, och galopperade sen ikapp oss. "Nu är jag här, du valde fel väg, jag tog rätt väg!" tycktes hon säga. I dag vid intag var bäcken ännu bredare än i går. Tingla vågade inte ta den alls. Qharma såg mig, tog sin egen väg över och ställde sig sen att vänta vid grinden. Jag blir så full i skratt åt henne, hon är verkligen fröken "kan själv!" Eftersom Tingla inte kom tog jag in Qharma. Tingla satte då full fart runt kullen och tog omvägen på några hundra meter där hon slapp plaska med småhovarna. Så då jag kom ut igen stod hon och gnäggade vid grinden och ville in hon med.

De är verkligen naturbarn, knattarna. Stressar inte upp sig över skitväder. Är det halkigt går man sakta, är det blåst och regn ställer man sig under ett träd, är det mycket vatten/sten/ojämnt tar man det försiktigt. Och man ska alltid leta efter mat, för man vet aldrig då man får mat nästa gång! Det är en sån otrolig kontrast till Halvbloden.

Qharma har varit extremt hungrig sista tiden fast hon är fin i hull och muskler. Förklaringen kom då jag mätte henne, hon har växt 3 cm i mkh på 2 veckor! Nu är hon 134 cm i mkh och 139 cm över korset. Hon är dessutom ca 1 dm längre än Tingla i ryggen, visade det sig då jag använde samma däckel på dem. Det känns som Qharma kommer att bli en stor fröken! Jag tog en lång pysselstund med dem i tisdags och friserade dem. De blev så fina så. Qharma är fortfarande korthårig men Tingla har satt rejäl päls redan. Båda har dock funktionell päls, ingen av dem är blöt in på kroppen ens efter 10 h ute i regn. Världens bästa regntäcken och helt naturliga!

Shira och Mirang var inne i går på grund att riktigt skitväder. Det kändes inte schysst att ha Mirang ute i en liten hage helt utan skydd för vatten och vind. Jag vill för den delen heller inte ha Shira ute i sånt väder som triggar till bus och hagen blir såphal, det känns som att be om skador. Så hon fick 40 minuter promenad med regntäcke på och nästan en timmas dressyr i ridhuset fördelat på morgon och kvällsjobb och stå inne resten av dagen. Lite extra hö att pyssla med fick hon också så hon verkade rätt nöjd med upplägget.

I går red nämligen Johanna henne på SRK. Det var någon månad sen sist hon satt på henne. Jag tycker Shira känns väldigt bra att rida nu men det är alltid nyttigt med en utomståendes perspektiv på det hela, så lätt att bli hemmablind. Och vi fick faktiskt beröm. Johanna tyckte hon kändes bättre från start, att det inte är lika lång framridning för att få henne i ramen och jämn och fin. Vänstersidan är fortfarande lite stelare än höger men det har varit mycket värre tidigare. Dessutom tyckte hon att Shira är mer framme för skänkeln vilket gör att man kan sätta ihop henne mer och få en ärligare samling. Jag blev glad över vad jag såg. Shira börjar se ut som en riktig dressyrhäst, en sån som sitter och inte bara skottar. Det känns som Msv B inte är en utopi utan finns där inom räckhåll bara vi fortsätter den här trenden.

I morse var det hör och häpna uppehåll! Så jag satt i sadeln före sju. Vi startade med 30 min framskritt i skogen och trimmade sen 20 min på min bana. Shira var frånsett lite fnys och trams under framskritten ute -inte oväntat eftersom hon stått inne en hel dag- fantastiskt fin i jobbet på ridbanan. Och nöjd med att ha ridit var jag då jag kom hem och det fullkomligen hällregnade och har så gjort hela kvällen. I morgon blir det lite tömkörning och sen är det dags för Mats ögon på oss på lördag kväll. Hoppas han också tycker att trenden är positiv och kan ge oss lite nya verktyg inför kommande Msv C starter i höst.

Längtar efter torr, färgsprakande höst med lövprassel och vackra färger

19 sep 2013