Hej kompis, minns du mig?

I lördags var jag ut och träffade Zorro. Zorro är nu 26 år gammal och har börjat dras med en del små skavanker så det kändes viktigt och roligt att få möta honom ännu en gång. Jag har honom att tacka för väldigt mycket. Då jag började rida Zorro 2003 var jag en ganska medioker lättklassryttare. På Zorros rygg lärde jag mig enormt mycket! Den bästa läraren är egentligen en erfaren häst. Zorro kunde det mesta men gjorde inget gratis. Gjorde jag rätt, gjorde han rätt. Gjorde jag fel gjorde han ingenting utan sprang bara vidare och låtsades som det regnade. På Zorros rygg lärde jag mig bl.a rida byten, ända ner till serier i varje. Vi tävlade ganska framgångsrikt i Lätt B och Lätt A och red Msv B med upp till 58 % och var med i SRKs div 1 lag två år. Det bästa med honom var att han var lika på tävling som på träning, han gav mig ett helt annan självförtroende på tävlingsbanan. Men inte minst hade jag hemskt mycket kul på hans rygg. Barbackabus på åkrar och ängar i Jättendal, terränghoppning på fälttävlansbanan i Bollnäs, hästkörarrallyt-seger är några av de andra fina minnena jag har med honom. Fem år red jag honom på heltid och det är år jag är glad och tacksam över.

Zorro -numera väldigt vit

Zorro och jag 2008

Förutom detta fina besök bjöd helgen bl.a. på Matsträning. På lördagen red jag Lusse. En jättefin Lusse! Vi pratade om tävlingen vi varit med på och att det nu är nästan 2 månader till nästa start dvs läge att jobba mycket med uppbyggande grundjobb och mindre med rörelser. Jag fick en del tips på bra övningar som vi ska ägna oss åt. I traven ska vi jobba med att ha samma trav hela tiden, jobba mer med kvalitén än med rörelserna i sig (om jag t.ex. rider sidvärts). I galoppen ska jag jobba mycket med förvänd galopp samt med lite slutatänk på volten. Jag jobbar i sluta i skritt och ber om galopp i det läget, galopperar en bit, bryter av och fattar ny galopp. Detta då Lusse behöver runda sin innersida lite till i galoppen. Sen ska jag även jobba med lite tänk mot piruetter, ta med yttersidan i tänkta hörn på volten för att aktivera ytter bak.

Några klipp från träningen:

Lite sidvärtsjobb:

Galoppjobb förvänd på volt:

Avslutande travjobb, bl.a. lite variation av formen:

Jag tycker såklart partiskt att han är jättefin. Han börjar orka sitta ihop mer, komma upp lite mer framtill och har ett härligt gung i steget. Det bästa med honom är dock hans arbetsmoral. Han gör verkligen allt jag ber honom om och lite till.

På söndagen red jag Shira. Hon är ju fortfarande i uppbyggnadsfas så där bad jag att få verktyg att jobba med för ett långsiktigt stärkande jobb. I traven tog vi hjälp av skolorna för att få henne att bära mer och orka komma upp:

Och i galoppen jobbade vi mycket med spårning och att hitta en ram och rundhet. Jag fick fina verktyg att ta med mig hem, känner mig inspirerad inför att fortsätta jobba med henne. Shira är ju en fantastisk arbetsmyra, bara jag är tydlig med vad hon ska göra så säger hon ja och amen till det mesta. Det roligaste med henne är väl att då vi verkligen är på samma kurs kan jag rida henne med mer eller mindre mikroskopiska hjälper, det känns som hon kan läsa min minsta tanke.

Förutom detta har hästarna mest fått gå i skogen. Lusse red jag i dag, jättefin häst som fick klättra och trava/galoppera en hel del ute i finvädret. Shira har gått både med mig på ryggen, på töm och ibland som handhäst. Hon är för närvarande jättefin att arbeta med utomhus. Energisk men trygg -härligt! Mirang går så mycket jag mäktar med. Ibland rider vi, ibland promenerar vi, ibland tömkör vi. I tisdags hade vi besök av Lenita som är sugen på att återuppta sin ridning så smått. Jättekul med sällskap och Mirang var som vanligt supersnäll då hon känner att ryttaren är lite osäker och ringrostig.

Småflickorna går i hagen samt står på gången och blir borstade, friserade och tränar på att lyfta hovarna. Nu kan det dock inte vara mer än nån månad kvar till det går att komma ut i skogen. Det passar bra då vi väntar på min beställning: en sprillans ny maratonsele i strl cob, svart med brunt foder som de ska få dela systerligt.

I morgon är det skärtorsdag och sedan väntar 10 dagars ledighet för mig. Härligt! Med dessa ord önskar jag er alla en trevlig påsk!

27 mar 2013